Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kristus syntyi uudelleen Etiopiassa" – HS vieraili rastafarien luvatussa maassa

Rastafarit uskovat, että luvattu maa on Etiopiassa. Shashamanen kaupungissa rastafarien yhteisö unelmoi kaikkien uskonveljien "kotiinpaluusta" Afrikkaan.

Ulkomaat
 
Kristus syntyi uudelleen Etiopiassa - rastafari kertoo uskostaan
Kristus syntyi uudelleen Etiopiassa - rastafari kertoo uskostaan
Etiopia on Luvattu maa rastafareille. Shashamanen kaupungin yhteisöön on muuttanut rastafareja eri puolilta maailmaa. Ranskasta lähtenyt Ras Alex kertoi HS:lle uskostaan keisari Haile Selassieen. Toimittaja: Sami Sillanpää HS, Kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl HS

Luvatussa maassa ruoho on vihreää, kuinkas muuten. On myös reheviä puita, jotka varjostavat mukavasti Etiopian auringolta.

Puutarhassa hymyilee levollisesti Ras Alex. Hän on juuri päättänyt rukoushetken perheensä kanssa. He rukoilivat Etiopian viimeisen keisarin Haile Selassien I:n nimeen.

Ras Alexin mielestä Haile Selassie on "uudelleensyntynyt Kristus", "Kuninkaiden kuningas", "Juudan heimon leijona" ja "Maailman valo".

Ja nyt ollaan Hänen maallaan. Shashamanen kaupungissa on alue, jonka Haile Selassie lahjoitti vuonna 1948 rastafareille.

"On täyttymys elää täällä", Ras Alex sanoo.

"Rastafareille tämä on luvattu maa, Siion. Jokaisen rastan pitäisi olla täällä."

Rastafarit tunnetaan letkeästä oleilusta, pilvenpoltosta ja reggaemusiikista. Juuri se mielikuva ärsyttää rastafaripappi Paul Phangia.

"Me olemme kurinalainen, henkinen yhteisö", pappi Paul sanoo silmälaseissaan ja kauluspaidassaan.

Peace Izion esittelee taidetta, joka perustuu rastojen vertauskuviin.
Peace Izion esittelee taidetta, joka perustuu rastojen vertauskuviin.

Shashamanessa elää noin 800 rastafaria. Useimmat, kuten pappi Paul, ovat muuttaneet Jamaikalta, jossa rastafariuskonto ja -elämäntapa syntyivät 1930-luvulla.

Rastafarialue koostuu muutamista kortteleista sadantuhannen asukkaan vilkkaan etiopialaiskaupungin keskellä. Katupuotien vieressä on One Love -baari, sen lähellä Black Lion -museo.

Hieman syrjempänä sijaitsee yksi rastafarien temppeleistä. Se on maalattu vihreän, kullan ja punaisen väreihin.

"Olemme historian jatkumoa", sanoo pappi Paul.

Afrikkalaisia vietiin miljoonittain orjiksi Amerikkoihin ja Karibialle. Jälkeläiset taistelivat mustien oikeuksien puolesta.

Sitten tuli Vapahtaja.

Haile Selassie kruunattiin Etiopian keisariksi vuonna 1930. Rastafarit pitivät kruunausta Raamatun profetian täyttymyksenä, Messiaan paluuna Siionin kukkulalle.

Jukka Gröndahl HS
Ras Alexin (kesk.) perheeseen kuuluvat Laura (vas.), Sandrine ja Mikael sekä koira. Ras Alex muutti Shashamanen rasta-alueelle Pariisista.
Ras Alexin (kesk.) perheeseen kuuluvat Laura (vas.), Sandrine ja Mikael sekä koira. Ras Alex muutti Shashamanen rasta-alueelle Pariisista.

Vauhtia tulkinnalle antoi Jamaikalla afrikkalaista nationalismia saarnannut Marcus Garvey, joka oli ennustanut: "Katsokaa Afrikkaan, missä musta kuningas kruunataan."

Vuonna 1930 Afrikkaa hallitsivat Euroopan valkoiset siirtomaaherrat. Musta valtias Haile Selassie oli poikkeus.

Etiopia on ainoa Afrikan maa, jota ei koskaan vallattu siirtomaaksi.

Etiopialaisen perimätiedon mukaan Etiopian keisarit, myös Haile Selassie, polveutuivat suoraan Israelin kuningas Salomonista ja Saban kuningattaresta.

Niin Haile Selassiesta tuli mustien Vapahtaja. Rastafariuskon keskeiseksi opiksi tuli afrikkalaissyntyisten paluumuutto Siioniin eli Etiopiaan ja Afrikkaan.

Rastafarit ottivat nimensä Herransa mukaan. Ras on amharankielinen arvonimi, ja Tafari Makonnen oli Haile Selassien nimi ennen keisariutta.

Temppelin kulmalla pusikossa kasvaa marihuanaa.

"Se on meditaatiota varten. Ennen kuin menemme kirkkoon, poltamme sitä", sanoo rastafari Peace Izion.

Kannabista näyttää kuitenkin kuluvan ilman rukoushetkiäkin. Peace Izion rullaa sätkiä aterian jälkeen, huilihetkenä puun alla ja kävelyllä muttei koskaan julkisesti etiopialaisten edessä.

"Meidän yhteisössämme ganja on luvallista mutta Etiopiassa laitonta. Siitä tulee kiistoja."

Peace Izion on papin poika ja opiskelee itsekin uskonnolliseksi johtajaksi. Hän on myös niitä rastafareja, jotka työkseen keräävät rahaa vierailijoilta.

Kunnon työtä on vain harvalla Shashamanen rastalla. Yhteisö elää pitkälti ulkomailla asuvien uskonveljien lahjoituksilla.

Jukka Gröndahl HS
Uskonnolliseksi johtajaksi opiskelevan Peace Izionin (vas.) isä on pappi Paul Phang.
Uskonnolliseksi johtajaksi opiskelevan Peace Izionin (vas.) isä on pappi Paul Phang.

Ensimmäiset rastafarit tulivat Shashamaneen 1950-luvulla. Mutta vuonna 1974 Haile Selassie syrjäytettiin, ja seuraavana vuonna hän kuoli – tosin osa rastafareista uskoo hänen yhä elävän.

Etiopian sosialistijuntan "punaisen terrorin" aikana rastafariyhteisö lähes tuhoutui, ja vasta vallanvaihdon jälkeen 1990-luvulta lähtien se on elpynyt.

Nykyhallinto ei kuitenkaan anna suurta arvoa keisariaikaisille lupauksille. Rastafarit eivät saa kansalaisuutta, ja Haile Selassien lupaamasta maasta on kiistaa.

Ristiriitoja on myös rastafarien kolmen eri suuntauksen kesken. Kullakin on oma rukoushuoneensa.

Yhteistä suuntauksille on usko kolmiyhteiseen Jumalaan, jota rastat kutsuvat nimellä "Jah".

Haile Selassie ei ollut rastafari vaan useimpien etiopialaisten tavoin ortodoksikristitty.

Eri puolilla maailmaa rastafareja elää arviolta miljoona.

Kuuluisimpia rastoja oli reggaelegenda Bob Marley. Laulussaan Exodus Marley julisti Jah-kansan jättävän Babylonin eli länsimaisen yhteiskunnan – ja palaavan isien maille.

Paluumuutto on jäänyt vaisuksi. Tosin osa rastoista tulkitsee paluun juurille vertauskuvallisesti: se on länsimaisen elämäntavan hylkäämistä.

Ras Alex hylkäsi Pariisin. Mutta riitoja riittää "Siionissakin".

"Ei tämä vielä täysi paratiisi ole. Mutta uskon, että se on tulossa."

Sami Sillanpää HS, teksti
Jukka Gröndahl HS, kuvat
Shashamane

Haile Selassie kruunattiin Etiopian keisariksi vuonna 1930.
Haile Selassie kruunattiin Etiopian keisariksi vuonna 1930.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat