Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan rajat alkoivat sulkeutua

EU:n jäsenmaat sopivat pakolaisten sijoituksista vapaaehtoispohjalta

Ulkomaat
 
YVES HERMAN / REUTERS
EU-maiden johtajiksi naamioituneet aktivistit osoittivat mieltään Brysselissä maanantaina.
EU-maiden johtajiksi naamioituneet aktivistit osoittivat mieltään Brysselissä maanantaina. Kuva: YVES HERMAN / REUTERS

Rajattoman Euroopan tulevaisuus oli maanantaina vaakalaudalla, kun EU-maiden sisäministerit sopivat Eurooppaan jo saapuneiden turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta eri jäsenmaihin.

Väkevän lisämausteen kokoukseen toi Saksan sunnuntainen ilmoitus siitä, että se aloittaa rajatarkastukset Itävallan vastaisella rajallaan. Saksa ei pysty hallitsemaan tulijoiden suurta määrää ilman rajojen sulkemista ja tarkastusten aloittamista.

Fakta

Pakolaiskriisi lukuina

 Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan jo yli 430 000 ihmistä on ylittänyt tänä vuonna Välimeren päästäkseen Eurooppaan. Matkalle on kuollut 2 700 ihmistä.

 Suurin osa siirtolaisista saapuu Kreikkaan tai Italiaan mutta jatkaa sieltä muihin EU-maihin. EU:n komissio on ehdottanut 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamista EU:n jäsenmaihin taakan jakamiseksi.

 Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabriel arvioi, että Saksa saattaa vastaanottaa tänä vuonna miljoona pakolaista. Sisäministeriön arvio on 800 000 ihmistä.

 Turvapaikanhakijoiden suurin ryhmä ovat syyrialaiset.

Saksan vanavedessä rajatarkastusten aloittamisesta ilmoittivat Itävalta ja Slovakia. Hollanti puolestaan ryhtyy järjestämään rajoillaan pistokokeita. Puola ja Belgia ilmoittivat lisäävänsä valmiutta rajatarkastuksen aloittamiseksi.

Sisäministerit pääsivät myöhään maanantaina Brysselissä alustavaan sopuun siitä, että 120 000 unioniin jo saapunutta turvapaikanhakijaa sijoitetaan jäsenmaihin vapaaehtoispohjalta eli yhteisesti sopien. Jäsenmaat ovat jo aiemmin sopineet 40 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet vapaaehtoisenkaan sopimisen kannalla. Latvialla, Romanialla, Tšekillä ja Slovakialla on yhä ongelmia toivottaa tulijoita tervetulleeksi. Pakolaisten sijoituksilla on kuitenkin jäsenmaiden laaja tuki, Luxemburgin ministeri Jean Asselborn kertoi kokouksen jälkeen.

Komission lisäksi muun muassa isot jäsenmaat Saksa ja Ranska ovat ajaneet sitovaa sopimusta siitä, kuinka turvapaikanhakijat sijoitetaan eri EU-maihin. Maanantaina Saksan sisäministeri Thomas de Maizière joutui kuitenkin selittelemään, miksi Saksa turvautuu yllättäen rajatarkastuksiin.

Saksa on jo aiemmin ilmoittanut ottavansa tänä vuonna 800 000 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa tulee todennäköisesti Syyriasta.

Kyse ei ole vain kaikkein heikoimpien pakolaisten auttamisesta. Tarkoitus on myös helpottaa tilannetta niissä maissa, joihin tulijoita on saapunut eniten. Kovan paineen alla ovat olleet Kreikka, Italia ja Unkari.

Monissa itäisissä jäsenmaissa sitovuuteen ja kiintiöihin suhtaudutaan kuitenkin kielteisesti.

"Kiintiöt eivät ratkaise mitään", Slovakian sisäministeri Robert Kaliňák sanoi toimittajille ennen kokouksen alkua.

Suomi kulkee taakanjaossa keskitietä. Suomi ei kannata pakkoa vaan vapaaehtoista sopimista. Samaan aikaan Suomi on valmis ottamaan EU-komission Suomelle jyvitetyt noin 2 400 turvapaikanhakijaa.

Suomea Brysselin-kokouksessa maanantaina edustaneen sisäministerin Petteri Orpo (kok) oli tyytyväinen lopputulokseen, jonka mukaan taakkaa jaetaan vapaaehtoispohjalta.

"Tilanne on todella hankala eri puolella Eurooppaa", Orpo sanoi kokouksen päätyttyä.

Sisäministerien on määrä käsitellä turvapaikanhakijoiden jakoa seuraavan kerran lokakuun alkupuolella, mutta monen mielestä kuukauden odotus on liikaa.

"On kiire, talvi on tulossa", EU-komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans varoitti kokouksen jälkeen.

Pakolaisten sijoittaminen eri jäsenmaihin ei ole ainoa kysymys, joka EU-maiden pitää ratkaista. Jäsenmaiden on määrä lyödä lukkoon myös niin sanottu turvallisten maiden lista, joista tulleille ei myönnetä turvapaikkaa. Maanantaina edettiin myös turvapaikanhakijoiden hotspot-vastaanottokeskusten avaamisessa ennen kaikkea Kreikassa mutta myös Italiassa. Kreikalle on luvassa EU:lta tukea keskusten perustamiseen.

Annamari Sipilä HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat