Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkari sulki viimeisen raja-aukon

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Lasta kantanut nainen pyrki Serbiasta ja Unkarin puolelle maanantaina. Illalla Unkarin poliisi ja sotilaat sulkivat rajalle rakennetun aidan viimeisen aukon.
Lasta kantanut nainen pyrki Serbiasta ja Unkarin puolelle maanantaina. Illalla Unkarin poliisi ja sotilaat sulkivat rajalle rakennetun aidan viimeisen aukon. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Junaraiteita pitkin näkyy pari kilometriä Serbiaan. Auringonlaskussa taivaltaa vielä muutamia Unkarin puolelle pyrkiviä pakolaisia. Matka on ollut pitkä, ja maanantaina se on ollut monelle kiireisempi kuin mikään pakomatkan aiempi etappi.

Poliisi hätistää tulijat kohti virallista raja-asemaa. Aidan aukosta ei pääse enää kukaan, sillä Unkarin poliisi ja sotilaat sulkivat rajalle rakennetun aidan viimeistä aukkoa illalla. Aidan kulkuaukon tukkeeksi ajettiin tavarajunan vaunu, jonka reunoihin niitattiin teräsverkkoaita.

Unkari on ilmoittanut ottavansa tänään tiistaina käyttöön erityissäännökset maahanmuuttoa koskevassa laissa pakolaisten pysäyttämiseksi.

Maanantaina puoleenpäivään mennessä Röszken väliaikaiseen leiriin tuli ainakin 5 000 pakolaista.

Imelältä haisevalla pellolla toimii avustusoperaatio vapaaehtoisten voimin.

Unkarin viranomaiset vain kuljettavat pellolle saapuneita ihmisiä muualle Unkarin vastaanottokeskuksiin ja läheisen Szegedin kaupungin asemalle, josta lähtee junia Pohjois-Unkariin.

"Nyt lähtee viimeinen bussi", poliisi huutaa lääkintätelttaan.

Yli kaksikymmentä kilometriä kulkeneet afgaanit olivat näyttämässä jalkojensa rakkoja, mutta nyt he eivät voi muuta kuin juosta bussiin.

"Olemme tehneet parhaamme pakolaisten auttamiseksi. Kaksi viikkoa sitten päätin, että epäinhimillisiin olosuhteisiin on pakko yrittää saada edes vähän parannusta", ensiavussa Budapestissa tavallisesti työskentelevä lääkäri Katalin Debreceni sanoo.

Hän keräsi miehensä kanssa muut lääkärit, sairaanhoitajat ja järjestöt Röszken leirille. Teltoissa on työskennellyt joka päivä 30 vapaaehtoista ja öisin kymmenen.

"Olemme lähinnä auttaneet flunssapotilaita ja jalkansa pitkällä vaelluksella loukanneita. Vatsatautiakin oli, mutta se ei levinnyt epidemiaksi."

Se imelä haju kertoo siitä, että tuhannet ihmiset ovat yöpyneet pellolla ilman vessoja ja jätehuoltoa.

"Yllätyin todella, kun kuulin, että Saksa sulkee rajansa. Ja ehkä myös Itävalta tekee sen pian. Ei minulla mitään hyviä ratkaisuja ole, mutta Unkari ei pysty huolehtimaan miljoonista pakolaisista", Debreceni sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Röszke

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat