Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän asiaa, joista kannattaa iloita

Vaikka moni asia tuntuu olevan pielessä, moni on aiempaa paremmin

Ulkomaat
 
jamal saidi reuters
Entistä useampi lapsi pääsee kouluun. Erityisesti tyttöjen opiskelumahdollisuuksien puolesta toimiva Nobel-palkittu Malala Yousafzai vieraili heinäkuussa syyrialaispakolaisten koulussa Libanonissa.
Entistä useampi lapsi pääsee kouluun. Erityisesti tyttöjen opiskelumahdollisuuksien puolesta toimiva Nobel-palkittu Malala Yousafzai vieraili heinäkuussa syyrialaispakolaisten koulussa Libanonissa. Kuva: jamal saidi reuters

Mikä on maailmanhistorian merkittävin saavutus? Ehdokkaita on monia, mutta YK:n mukaan yksi merkittävimmistä ihmiskunnan saavuttamista asioista on lapsikuolleisuuden tuntuva pieneneminen viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana.

Alle viisivuotiaiden kuolemat ovat vähentyneet alle puoleen lähes kaikissa maailman valtioissa, ja juuri nyt ne vähenevät nopeammin kuin kahteenkymmeneen vuoteen.

Ulkomailta kantautuvat uutiset kertovat usein sodasta, hävityksestä ja kuolemasta. Positiivinen kehitys saattaa silloin jäädä huomaamatta. HS listasi asioita, jotka ovat viime vuosina parantuneet. 

 

1. Äärimmäinen köyhyys on vähentynyt

Yli miljardi ihmistä on noussut äärimmäisestä köyhyydestä sitten 1990-luvun, ja melkein kaikissa maailman kolkissa äärimmäisen köyhiä ihmisiä on nyt alle puolet aiemmasta. Olojaan ovat parantaneet erityisesti Kiina ja Intia. Itä-Aasiassa alle eurolla päivässä elävien ihmisten osuus onkin pudonnut 61 prosentista vain neljään prosenttiin vuosina 1990–2015. 

 

2. Lapset saavat käydä koulua

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa lapsia lähetetään kouluun ennätyksellistä vauhtia. Vuonna 2000 maailmassa oli vielä sata miljoonaa lasta, jotka eivät päässeet kouluun. Nyt heitä on 57 miljoonaa. Yli 90 prosenttia maailman nuorista aikuisista osaa nykyään lukea.

Vaikka ääriliikkeet yrittävät joissain maissa estää tyttöjen koulunkäynnin, maailmanlaajuisesti entistä useampi tyttö pääsee kouluun. Esimerkiksi vuonna 1990 Etelä-Aasiassa jokaista sataa poikaa kohden vain 74 tyttöä kävi koulua. Suhde oli huonoin koko maailmassa. Tänä vuonna kouluun menee jo 103 tyttöä sataa poikaa kohti. Tyttöjen koulunkäynti vähentää lapsiavioliittoja ja väestönkasvua. 

 

3. Olot slummeissa paranevat

Vielä vuonna 2000 noin 40 prosenttia kaikista maailman kaupunkilaisista asui slummeissa. Nyt slummeissa asuu enää noin 28 prosenttia kaupunkilaisista, minkä lisäksi slummien oloja on onnistuttu merkittävästi parantamaan. Viimeisten viiden vuoden aikana noin 350 miljoonaa slummien asukasta on saanut kotiinsa juoksevan veden ja paremmat vessat sekä enemmän tilaa asukasta kohti kuin aiemmin. 

 

4. Entistä useampi pääsee vessaan

Nykyään 2,1 miljardilla ihmisellä on pääsy kunnollisiin vessoihin ja käsihygieniaan. Se ei vielä ole tarpeeksi, mutta vuodesta 1990 sellaisten ihmisten määrä, joilla ei ole pääsyä vessoihin, on puolittunut. 

 

5. Taudit tappavat harvemmin

2000-luvulla 6,2 miljoonaa ihmistä on jäänyt eloon sen ansiosta, että kansainvälinen yhteisö, erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöt, maiden hallitukset ja yksittäiset ihmiset ovat taistelleet päättäväisesti malariaa vastaan. Tautiin kuolleiden määrä on nyt 58 prosenttia pienempi kuin 2000-luvun alussa.

Tuberkuloosiin sairastutaan melkein puolet harvemmin kuin vuonna 1990. Uusien hiv-infektioiden määrä on vähentynyt yli 40 prosenttia vuodesta 2000. Tässä kuussa Liberiassa juhlittiin: maa julistettiin 3. syyskuuta puhtaaksi ebolaviruksesta. 

 

6. Otsonikerros toipuu

1970-luvulla havaittiin, että yläilmakehän otsonikerros oli ohenemassa. Kun otsonikato lopulta otettiin vakavasti, ihmiskunta toimi tarpeeksi nopeasti. Otsonikatoa aiheuttavat CFC-yhdisteet kiellettiin, ja muitakin yhdisteitä rajoitettiin merkittävästi. 98 prosenttia otsonikatoa aiheuttavien aineiden valmistuksesta on nyt lopetettu, ja otsonikerros korjaantuu ennalleen vuoteen 2050 mennessä. 

 

7. Puhelin on jo melkein kaikkien ulottuvilla

Jo 95 prosenttia maailman ihmisistä asuu kännyköiden kuuluvuusalueella. Tänä vuonna 43 prosenttia ihmisistä pääsee kotonaan nettiin, kun luku oli vuonna 2000 vain kuusi prosenttia.

Parantuneet viestintäyhteydet luovat uusia elinkeinoja ja parantavat elämisen laatua ympäri maailmaa.

 

Lähteet: BBC, Charity: Water, Freedom House, Kansainvälinen televiestintäliitto, Unicef, WHO, YK

alexandre meneghini reuters
Lapsikuolleisuuden merkittävä pieneneminen on ihmiskunnan suurimpia saavutuksia viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana.
Lapsikuolleisuuden merkittävä pieneneminen on ihmiskunnan suurimpia saavutuksia viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat