Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi-kalasääski lähti Afrikkaan röyhkeästi rajan yli

Kainuulainen kalasääski kaartaa muuttomatkallaan usean valtion kautta

Ulkomaat
 
Sarjassa seurataan kalasääsken matkaa kohti Saharan eteläpuolista Afrikkaa.
Vesa Hyyryläinen
Afrikkaan muuttomatkalla oleva Tommi sai satelliittilähettimen kaulaansa heinäkuun lopussa Kainuussa. Suomeen se palaa aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.
Afrikkaan muuttomatkalla oleva Tommi sai satelliittilähettimen kaulaansa heinäkuun lopussa Kainuussa. Suomeen se palaa aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.

Nuoriso vaikuttaa ennakkoluulottomalta, ainakin sääksinuoriso. Kesäkuussa Hyrynsalmen takamailla Kainuussa syntynyt kalasääski Tommi otti viime keskiviikkoaamuna kurssin kohti kaakkoa ja ylitti seuraavana päivänä röyhkeästi Venäjän rajan.

Viikonloppu alkoi Laatokan pohjoissaaristossa Sortavalan edustalla. Seuraava levähdyspaikka löytyi Tihvinän takaa Leningradin alueen itälaidalta aika lailla keskeltä ei mitään: lähimmässä kylässä eli Tolstissa oli viiden vuoden takaisten tietojen mukaan 27 asukasta.

Maanantai-iltana tuttu havumetsävyöhyke alkoi jo jäädä taakse, kun Tommi ylitti Tverin toisen maailmansodan aikaiset taistelukentät.

Jos kurssi pitää, se ohittaa Moskovan aivan miljoonakaupungin länsipuolelta. Rauhallisia yöpymispaikkoja on sielläkin, vaikkapa hyvin vartioiduissa metsissä Novo-Ogarjevossa, presidentin edustushuvilan mailla.

Intendentti Jari Valkama Helsingin yliopistosta pitää näin itäistä reittiä Afrikkaan aika harvinaisena. Tommin satelliittilähettimellä varustanut biologi Vesa Hyyryläinen sen sijaan arvioi, että Pohjois-Suomen sääkset valitsevat Venäjän-reitin eteläsuomalaisia lajitovereitaan herkemmin.

Hyyryläisellä on kertoa aikamoinen uutispommikin. Hän on nimittäin varustanut myös Tommin isän Ukon lähettimellä, ja mitä kummaa: isäukko seuraa poikaa täsmälleen samaa reittiä 50–150 kilometrin päässä takana. Sääksiperheet eivät harrasta yhteisiä etelänlentoja, eikä tässäkään nyt kimppakyydistä voida puhua.

"Aika yllättävää, ehkä tässä jotain perinnöllistä on", Hyyryläinen aprikoi.

Lähipäivinä Tommin on valittava, ohittaako se Mustanmeren lännestä vai idästä – periaatteessa lintujätti pystyisi pyyhkäisemään Krimiltä suoraan Istanbuliin meren yli, mutta tällaisia avomerimatkoja sääkset yleensä välttävät.

Mustanmeren itäpuolinen reitti on suomalaisille sääksille harvinainen eikä suositeltava nytkään. Ehkä ei niinkään levottoman Kaukasian takia vaan ottaen huomioon, mikä odottaa sen jälkeen vuorten takana: terroristijärjestö Isis ja Lähi-Idän sota.

Läntiselläkin reitillä on tosin käytettävä Itä-Ukrainan pahamaineista ilmatilaa. Ja jos erehtyy Okajoelle kalaan, voi helposti löytää itsensä Orjolista eli Kotkasta. Jatkamalla itäisintä reittivaihtoehtoa voisi levähtää Okan sivujoella Skopinissa eli Sääkselässä – Kokkolan kokoisen kaupungin sinikeltaisessa lipussa liihottaa siro kalasääski.

Tommin ei tarvitse kainostella venäläisten sääksien seurassa. Puolitoistakiloisen nuorukaisen siipiväli on 160–170 senttiä, eli se on nuoresta iästään huolimatta aikuinen lintu.

Jari Valkama arvelee, että Tommi on ehkä matkalla Itä-Afrikkaan tai Kongon sademetsiin. Takaisin Suomeen se palaa ensi kerran aikaisintaan kolmen vuoden päästä, vanhempana ja viisaampana.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat