Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksin saapuneita pakolaislapsia kadonnut Ruotsissa

Poliisi valvoo tilannetta tehostetusti Malmön keskusasemalla

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Punaisen Ristin vapaaehtoinen Irma Nilsson leikki pakolaislasten kanssa Malmön keskusaseman ulkopuolella maanantaina.
Punaisen Ristin vapaaehtoinen Irma Nilsson leikki pakolaislasten kanssa Malmön keskusaseman ulkopuolella maanantaina. Kuva: Magnus Laupa

Ruotsin Malmöhön saapuu tällä hetkellä Saksan ja Tanskan kautta 500–600 turvapaikanhakijaa päivittäin. Joukossa on suuri määrä lapsia – myös sellaisia, joilla ei ole mukana vanhempiaan.

Kaupungin mukaan 40–50 yksin tulevaa pakolaislasta hakee päivittäin turvapaikkaa Malmössä. Pelkästään viime viikolla koko Ruotsiin saapui yksin 800 alaikäistä.

Maahanmuuttovirasto ja sosiaaliviranomaiset ovat viime päivinä huomanneet, että osa yksin tulevista lapsista katoaa, ennen kuin viranomaiset saavat heihin yhteyden.

Onko kyse vain siitä, että joku hyväntahtoinen noutaa heidät vai mahdollisesti rikoksesta, kuten ihmiskaupasta? Sitä ei kukaan tiedä. Poliiseja on asemalla joka tapauksessa entistä enemmän.

"On riski, että jotain voi tapahtua, ja siksi olemme kasvattaneet läsnäoloamme estääksemme rikoksia", sanoo viestinnästä vastaava Lars Förstell Malmön poliisista.

"Eri puolilla Eurooppaa on huomattu, että lapset joutuvat sellaisten ihmisten käsiin, jotka hyödyntävät heitä rikollisesti."

Fröstellin mukaan poliisilla ei ole toistaiseksi konkreettisia esimerkkejä rikoksista. Poliisi ei myöskään halua arvioida, kuinka suuresta kadonneiden joukosta on kyse.

Sekä maahanmuuttovirasto että poliisi vetoavat nyt ruotsalaisiin, jotta lapsia ei vietäisi asemalta edes auttamistarkoituksessa.

Sen sijaan pitäisi olla yhteydessä viranomaisiin, jotka voivat käynnistää lasten oleskelulupaprosessin.

Maahanmuuttoviraston viestinnästä vastaavan Fredrik Begtsson toteaa, että vaikeuksia aiheuttaa muun muassa se, että osaa tulijoista on selvästi varoitettu viranomaisista.

"He saavat sellaisen viestin tullessaan. Yleisesti on toki myös niin, että Ruotsiin saapuvilla ei ehkä ole kovin hyvä kuva viranomaisista omissa maissaan."

Malmön asemalla parikymppinen nuorimies Mac on auttanut pakolaisia kaikessa mahdollisessa jo viikon ajan. Hän on myös neuvonut lapsia eteenpäin asemalta. Hän uskoo, että poliisi ja viranomaiset ovat turhaan huolissaan.

"Uskon, että kyse on ennemminkin väärinkäsityksestä", Mac sanoo.

Hän kertoo auttaneensa muutamia lapsia toiselle paikkakunnalle sukulaisten luo.

"Teen yksityishenkilönä sen johtopäätöksen, että lapsen on parempi hakea turvapaikkaa sieltä, koska silloin hän voi olla asian käsittelyn ajan lähellä sukulaisiaan. Mutta tarkistamme aina kahteen kertaan, että sukulainen todella on olemassa."

Myös Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat lapsia Malmön keskusaseman ulkopuolella, jossa vihreä viltti on täynnä kirjoja ja pehmoleluja. Täällä pakolaislapset saavat hetken leikkiä jo pitkään matkattuaan.

"Olemme tässä, jotta lapset saavat hiukan levätä matkan aikana", sanoo Irma Nilsson, yksi vapaaehtoisista.

Elina Kervinen HS
Malmö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat