Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia on tuhonnut lähes kaikki Mekan muistomerkit

Saudi-Arabia tuhoaa islamilaisia muistomerkkejä uusien ostoskeskusten ja vessojen tieltä

Ulkomaat
 
Valtava rakennusbuumi on tuhonnut Mekan historiallset kohteet
Valtava rakennusbuumi on tuhonnut Mekan historiallset kohteet
Saudi-Arabia ei ole säälinyt edes profeetta Muhammedin ja tämän perheen historiaan liittyviä rakennuksia, kun uutta on rakennettu Mekan keskustaan. Toimittaja ja leikkaus Kalle Koponen HS, kuva Reuters

1 400 vessaa. Niin monta pikkulaa saatiin rakennettua, kun Saudi-Arabia tuhosi profeetta Muhammedin vaimon Khadijan talon muslimien pyhässä kaupungissa Mekassa. Perimätiedon mukaan Khadija oli ensimmäinen islamiin kääntynyt ihminen, ja häntä kutsutaankin islamin äidiksi.

Tässä kuussa Mekkaan saapuu noin kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa, ja nyt he voivat tehdä tarpeensa siinä, missä islamin äidin talo ennen sijaitsi.

Khadijan talo ei ole ainoa ikivanha rakennus, jonka Saudi-Arabia on parin viime vuosikymmenen aikana tuhonnut. Eri arvioiden mukaan Mekasta on raivattu 95–98 prosenttia Muhammedin aikaisista uskonnollisista ja kulttuurihistoriallisista muistomerkeistä.

Tuhoja tehtiin tiettävästi jo 1800-luvun puolella, mutta hävitys on kiihtynyt ja saavuttanut huippunsa viimeisten 20 vuoden aikana. Tilalle rakennetaan esimerkiksi ostoskeskuksia, parkkihalleja ja hotelleja sekä vessoja.

Lista viime vuosina tuhotuista kohteista on pitkä:

Profeetan synnyinkodin päälle rakennettiin jo kirjasto. Seuraavaksi siihen on määrä nousta parkkihalli ja metro.

Muhammedin lapsenlapsen talon päällä kohoaa nyt kuninkaan palatsi.

Abu Bakrin, Muhammedin appiukon ja joidenkin mukaan profeetan läheisimmän ihmisen talon tilalle rakennettiin Hilton-hotelli.

Edes maailman pyhin moskeija, Suurmoskeija, ei ole säästynyt tuholta. Sen satoja vuosia vanhat pylväät purettiin laajennuksessa, jonka oli määrä valmistua tällä viikolla. Viime viikolla 107 ihmistä kuoli ja 238 loukkaantui, kun laajennustöitä tekemässä ollut nosturi kaatui moskeijan päälle.

Aivan Suurmoskeijan viereen on kohonnut yli 600-metrinen, valtion omistama Makkah Royal Clock Tower -hotelli.

Aiemmin paikalla oli kukkula ja sen päällä ottomaaniajoilta periytyvä linnoitus. Linnoitus räjäytettiin, kukkula tasattiin ja paikalle rakennettiin hotelli superrikkaille, joilla on varaa maksaa huoneesta jopa 10 000 euroa yöltä. Samalla tuhoutui arviolta 400 kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusta ja iso siivu pyhän kaupungin historiaa.

Miksi ihmeessä Saudi-Arabia haluaa tuhota muslimien historiaa?

Syitä on useita: ainakin käytännöllinen, taloudellinen ja uskonnollinen.

Käytännöllinen ensin. Kaupunkiin saapuu vuosittain arviolta 12 miljoonaa pyhiinvaeltajaa, ja määrän arvellaan nousevan 17 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä. Sellaista ihmisjoukkoa varten tarvitaan suuri määrä infraa sekä huolellista kaupunkisuunnittelua. Suurmoskeijaan pitäisi laajennuksen jälkeen mahtua jopa 2,2 miljoonaa pyhiinvaeltajaa kerralla.

Saudi-Arabia ei halua nähdä enää yhtään tapausta, jossa pyhiinvaeltajat talloutuvat hengiltä väkijoukossa. Niin on käynyt 2000-luvullakin useita kertoja. Myös monet pyhiinvaeltajat suorittavat rituaalinsa mieluummin mukavissa oloissa ja ilmastoiduissa rakennuksissa kuin tarpovat helteessä ja ihmismassojen puristuksessa.

"Persianlahden maissa arvostetaan modernia rakentamista. Jonkun silmään voi näyttää mauttomalta, että pyhän paikan viereen rakennetaan valtava ostoskeskus, mutta Saudi-Arabiassa se ei ole erityisen kummallista. Vanhan säilyttämisellä ei useinkaan nähdä erityistä arvoa", selittää seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola.

Toinen syy on taloudellinen. Jokaisen muslimin pitäisi käydä kerran elämässään pyhiinvaelluksella, jos varat ja terveys suinkin sallivat. Mekka on hyvä sijoituskohde, sillä kävijöitä riittää niin pitkään kuin uskontoakin.

Valtavan rikkaat ja köyhemmätkin ihmiset haluavat asua ja käydä ostoksilla lähellä Suurmoskeijaa, minkä takia tonttimaan hinta moskeijan lähellä on kohonnut tähtitieteelliseksi.

Kolmas syy löytyy Saudi-Arabian valtionuskonnosta, wahhabismista, joka on sunni-islamin fundamentalistinen suuntaus. Se pitää epäjumalanpalvontana monia asioita, jotka eräissä muissa suuntauksissa ovat hyväksyttäviä. Esimerkiksi vierailu talossa, jossa profeetan tiedetään yöpyneen, saattaa wahhabilaisuuden mukaan olla epäjumalanpalvontaa, Juusola selittää.

Islamin historiaan liittyvien paikkojen tuhoaminen ei ole herättänyt muslimeissa maailmanlaajuista vastustusta. Sitä ovat kuitenkin kritisoineet muun muassa islamilaiseen kulttuurihistoriaan keskittyneet muslimijärjestöt Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Turkin Uskonnollisten asioiden viraston puheenjohtaja Mehmet Görmez ilmaisi viime vuonna Hurriyet-lehdelle antamassaan haastattelussa huolensa siitä, että "historiaa tuhotaan joka päivä".

Saudi-Arabia kuitenkin kontrolloi Mekkaa ja päättää, kuka pääsee pyhiinvaellukselle kaupunkiin. Niinpä se voi myös muokata kaupunkia haluamansa mukaan.

MUHAMMAD HAMED REUTERS
Suurmoskeija vuonna 2014. Osa pyhiinvaeltajista kiertää nyt moskeijan sisällä olevaa islamilaisen maailman pyhintä rakennusta, Kaabaa, kävelysiltoja pitkin.
Suurmoskeija vuonna 2014. Osa pyhiinvaeltajista kiertää nyt moskeijan sisällä olevaa islamilaisen maailman pyhintä rakennusta, Kaabaa, kävelysiltoja pitkin.
us library of congress
Suurmoskeija ja sen keskellä sijaitseva Kaaba vuonna 1910.
Suurmoskeija ja sen keskellä sijaitseva Kaaba vuonna 1910.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat