Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan portti on säpissä – rajojen tilanteen pelätään muuttuvan kaoottiseksi

Suljettujen rajojen äärelle on syntymässä nopeasti kaoottinen tilanne. Ihmiset vaativat päästä eteenpäin. Eurooppa on ymmällään, koska tulijoita on yhä niin paljon.

Ulkomaat
 
Rekkakuski Attila Unkarista ottaa kantaa pakolaiskriisiin
Rekkakuski Attila Unkarista ottaa kantaa pakolaiskriisiin
Pakolaisia etsitään rekoista, joten rajatarkastukset kestävät nyt entistä pidempään. Tiistaina rekkajonot Serbiasta Unkariin venyivät, koska yksi maiden välisistä raja-asemista suljettiin. Toimittaja: Tiina Rajamäki, kuvaus: Kaveh Rostamkhani, leikkaus: Kristiina Marttinen

Röszke/Tompa. Kaksipuolinen viivytystaistelu on alkanut. Unkarin sinihiippaiset poliisit sulkivat Röszken maantieraja-aseman tiistaina puoliltapäivin.

Unkarin ja Serbian rajasta tuli katiska, johon etelästä Serbiasta kävelleet pakolaiset jäivät kiikkiin. Eteenpäin kohti Euroopan unionia ja suurimman osan toivemaata Saksaa he eivät siirtymäalueelta päässeet. Takaisin päin Unkari taas aikoo palauttaa heidät nopeasti.

"No food, no water until open border." Emme juo emmekä syö, ennen kuin raja avataan, huusivat muutamat teräslevyisen aidan takaa.

"Häpeä, Eurooppa", huusivat toiset.

Kaveh Rostamkhani
Afganistanilaismiehet istuivat nurmikolla lähellä Tompan raja-asemaa Unkarissa tiistaina. Miehet kertoivat olleensa kolme päivää Unkarin puolella eksyksissä. Unkarin poliisin mukaan miehet saavat jäädä, jos he ovat olleet ennen uusien rajalakien voimaantuloa maassa.
Afganistanilaismiehet istuivat nurmikolla lähellä Tompan raja-asemaa Unkarissa tiistaina. Miehet kertoivat olleensa kolme päivää Unkarin puolella eksyksissä. Unkarin poliisin mukaan miehet saavat jäädä, jos he ovat olleet ennen uusien rajalakien voimaantuloa maassa.

Pikkuhiljaa raja-aidan taakse niitylle Serbian puolelle alkoi kohota pieniä telttoja. Syyrialaiset ja afganistanilaiset pakolaiset aloittivat ruohikossa hiljaisen protestin poliisia vastaan.

Poliisi ajoi maakuntaan julistetun poikkeustilan turvin toimittajat pois raja-asemalta. Kukaan ei osannut vastata siihen, mitä sumpussa oleville ihmisille seuraavaksi on määrä tehdä.

Unkarin piti aloittaa tiistaina kahdella Serbian vastaisella raja-asemalla nopeutettu turvapaikkakäsittely. Röszkessä se ei kiristyneessä tunnelmassa kuitenkaan onnistunut, ja maahanmuuttoviraston siniseen konttiin rakentama vastaanottotiski pysyi kiinni. Suuri osa tulijoista kieltäytyi rekisteröitymästä ylipäätään.

Tiistaina poliisi pidätti Unkarin puolella useita pakolaisia. Heidän joukossaan oli myös kahdeksan nuoren afganistanilaismiehen joukko, jonka poliisi oli löytänyt istuskelemasta nurmikolta.

Miehet kertoivat HS:lle eksyneensä kolme päivää sitten Unkarin puolella. Jos tämä voidaan todistaa, uudet rajalait eivät silloin koske heitä.

Unkarin viranomaiset tähtäävät kahdeksan tunnin turvapaikkahakemuksen käsittelyaikaan. Unkari pitää Serbiaa turvallisena kolmantena maana, joten se riittää monien kohdalla käännytyssyyksi.

Toisella raja-asemalla käsiteltiin yhteensä 16 hakemusta, joista 13 sai käännytyspäätöksen, kertoi unkarilainen uutissivusto Index.

Tilanne voi kärjistyä Röszken raja-aseman siirtymäalueella, jossa kasvokkain seisovat nyt pakolaiset ja poliisit. Tilanne kärjistyy joka päivä Turkin ja Kreikan välillä, kun yhä uudet ihmiset maksavat salakuljettajille vaarallisesta merimatkasta.

Tilanne alkaa olla kestämätön myös Saksan ja Itävallan rajalla Salzburgissa, missä tuhannet pakolaiset odottavat Saksan seuraavaa siirtoa.

Tiistaina Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Itävallan liittokansleri Werner Faymann esittivät EU:n pakolaishuippukokousta.

Juuri Merkelin viime päivien politiikka sai Serbian puoleisen Tompan raja-aseman rekkajonossa odottaneen Attila Szeizin hyvin kriittiselle tuulelle. Tompassa on nyt kilometrien rekkajono, koska Röszken raja-asema on kokonaan kiinni.

"Suuret Euroopan vallat ovat tehneet nyt virheitä. Saksa teki virheen avatessaan kokonaan ovet", sanoi unkarilainen rekkakuski Szeiz.

Szeiz tuntee pakolaisten reitin, koska hän ajaa sitä joka päivä. Tänään pohjoiseen, huomenna etelään. Hän vie Siemensin tuulivoimageneraattoreiden osia Etelä-Saksasta Serbian Suboticaan. Serbiasta hän kuljettaa kootut generaattorit uudelleen Saksaan.

"Pakolaiskriisi on muuttanut työni. Unkarissa rekat tarkastetaan äärimmäisen huolellisesti", hän sanoo jonottaessaan.

Szeiz ei ole nähnyt yhtään rekkaan piilotettua pakolaista, mutta on sen sijaan kuullut monestakin tapauksesta.

"Kävelemässä heitä olen kyllä nähnyt, Itävallassa moottoritiellä eniten", Szeiz sanoo.

Hän on valmis ottamaan Unkariin pakolaisia. "Mutta Euroopalla pitäisi olla järki päässä. Joku järkevä tapa jakaa heidät eri maihin", Attila Szeiz summaa.

Unkari yrittää tukkia pakolaisten kulun piikkilangalla
Unkari yrittää tukkia pakolaisten kulun piikkilangalla
Unkariin käveli Serbiasta viimeisenä päivänä ennen uusia maahanmuuttolain säännöksiä noin 10 0000 pakolaista. He yrittivät ehtiä EU:n alueelle, ennen kuin Unkari vahvisti raja-aitaa. Tiistaina moni on jo leikannut tuloaukon itselleen. Toimittaja: Tiina Rajamäki, kuvaus: Kaveh Rostamkhani ja Tiina Rajamäki, leikkaus: Arttu Luhtala.

Attila Szeizin työ rekan ratissa on muuttunut paljon, koska pakolaiset ylittävät hänen kanssaan samoja Euroopan maiden rajoja.
Attila Szeizin työ rekan ratissa on muuttunut paljon, koska pakolaiset ylittävät hänen kanssaan samoja Euroopan maiden rajoja.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat