Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisia pieksevä kapteeni, entinen huumekuriiri ja upporikas liikemies – viiden salakuljettajan tarina

Ihmissalakuljettajista kertovassa tietokirjassa Kuoleman matkatoimisto on haastateltu lukuisia salakuljettajia ja heidän asiakkaitaan. HS esittelee heistä viisi..

Maria Pettersson HS

Upporikas salakuljettajien kuningas, väkivaltainen venekuski, tyylitietoinen lähetyssaarnaaja ja itseään hyvänä jätkänä pitävä taksikuski.

Esimerkiksi tällaiset ihmiset harjoittavat ihmissalakuljetusta Euroopan unioniin. Trenton yliopistossa työskentelevä kriminologi Andrea Di Nicola ja toimittaja Giampaolo Musumeci ovat tavanneet ja haastatelleet kymmeniä salakuljettajia ja näiden "asiakkaita", ja heidän kirjoittamansa kirja Kuoleman matkatoimisto ilmestyy suomeksi tällä viikolla.

Kirjassa he esittelevät ihmissalakuljetuksen lonkeroita, esittävät ratkaisuehdotuksia ja esittelevät salakuljettajia bisneksen eri portailta. HS esittelee heistä viisi.

Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

 

Hakkaan heistä heti luulot pois

Kerkenna-saaret Tunisian itärannikolla eivät houkuttele ulkomaisia turisteja, mutta monet tunisialaiset suuntaavat sinne kesänviettoon. Sijaintinsa puolesta saaret sopivat erinomaisesti myös salakuljetukseen, sillä matkaa Italialle kuuluvalle Lampedusan saarelle on vain 120 kilometriä. Vertailun vuoksi: etäisyys Helsingistä Tallinnaan on noin 85 kilometriä.

Siellä, El Attayan kylässä, asuu Emir, ketjussa polttava kapteeni ja kuuden lapsen isä. Kerkenna-saaret ovat kuuluisia katkaravuistaan, mutta kalastajan on tuottoisampaa kuljettaa ihmisiä. Sitä Emir onkin tehnyt sinisellä, kymmenmetrisellä puuveneellään jo satoja kertoja. Jos veneen sulloo täyteen, siihen mahtuu 40 ihmistä. Yhdestä reissusta Emir tienaa kulujen jälkeen noin 8 000 euroa.

Emirillä on viisi apulaista, jotka etsivät hänelle asiakkaita ympäri Tunisiaa. Asiakkaat saapuvat monista maista, mutta arabikevään aikana valtava määrä tunisialaisia halusi pakoon levottomuuksia. Sen jälkeen tilanne rauhoittui kunnes jälleen roihahti pakolaiskriisin myötä.

Asiakkaat saapuvat mantereelta Kerkenna-saarille pienissä ryhmissä. Emir majoittaa heidät tyhjiin taloihin niin pitkäksi aikaa kuin hyväksi näkee. Ruokaa annetaan niin, että asiakkaat juuri ja juuri pysyvät hengissä. Majoitus maksaa noin 75 euroa yöltä, ja jos asiakkaalta loppuvat rahat kesken, se on heidän ongelmansa. Vesille lähdetään keskiyöllä sammutetuin lyhdyin. Ensimmäisenä yönä ajetaan pois saarilta, sitten pysäytetään, odotetaan päivä ja ajetaan seuraavana yönä Lampedusalle. Joskus merenkäynti on kovaa, ja 20 metrin korkuisissa aalloissa matkustajat itkevät ja oksentavat. Määränpäässä ihmislasti on purettu puolessa tunnissa ja Emir lähtee paluumatkalle.

Emir haluaa, että häntä pelätään. Sen takia hän pieksee asiakkaitaan ja ainakin väittää hakkaavansa hangoittelijat hengiltä. Hän kertoo kirjassa, että kun poliisi kerran äkkäsi hänet, hän heitti kaikki matkustajansa laidan yli ja käski näiden uida lähimmälle saarelle.

"Tartuin asiakkaita yksitellen niskasta ja heitin heidät yli laidan", Emir sanoo kirjassa.

Rauhallisimmat matkustajat tulevat Saharan eteläpuolelta. Maanmiehiään hänen on kuulemma pahoinpideltävä tämän tästä. "Hakkaan heistä heti luulot pois. Heille on näytettävä välittömästi, kuka täällä määrää."

 

Ihan tavallinen taksikuski

Goran on ihan tavallinen taksikuski Bogovaðassa Serbiassa. Hänen taksinsa ei ole kovin hyvä – starttimoottori vetelee viimeisiään ja muutenkin se on nähnyt parhaat päivänsä. Goranin asiakkaille tärkeintä on kuitenkin se, että taksi ylipäätään liikkuu, ja että se liikkuu kohti Unkarin rajaa.

Bogovaða on 500 asukkaan pikkukylä noin 60 kilometriä Belgradista lounaaseen. Kylän vieressä sijaitsee turvapaikanhakijoille tarkoitettu keskus, jonne päästetään pääasiassa perheitä. Keskusta ympäröivissä metsissä ilman perhettään matkustavat miehet majoittuvat teltoissa, laavuissa ja hylätyissä autoissa, mitä nyt kukakin on onnistunut löytämään tai rakentamaan. Metsässä asuvat myös perheet, jotka eivät syystä tai toisesta ole jättäneet turvapaikkahakemusta Serbiaan. Jotkut majoittuvat myös yksityisasunnoissa, mutta se on julkinen salaisuus.

Metsäläisten joukosta Goran löytää suurimman osan asiakkaistaan. Nämä ovat usein lopen uupuneita – Balkanin kautta reitti vaatii suuren määrän rajojen ylityksiä ja viikkokausien kävelymatkoja vaikeakulkuisessa maastossa, usein vuoristoalueilla ja pimeässä. Saapuessaan lopulta Bogovaðan alueelle, suureen ihmissalakuljetuksen solmukohtaan, ihmiset ovat kuolemanväsyneitä.

Goranin kyytiläiset ovat pääasiassa syyrialaisia, afganistanilaisia, pakistanilaisia, irakilaisia ja kurdeja. Parhaita asiakkaita ovat syyrialaiset, hän kertoo kirjassa.

"He sanovat asiansa kerran ja se riittää", Goran kehuu. Hänen mukaansa afrikkalaiset yrittävät tinkiä. Siitä Goran ei pidä. "Hölö hölö hölö koko matkan. Ensin sovitaan hinnaksi esimerkiksi 300 euroa, sitten he laskevat sen 200:een ja tarjoavat lopulta 150."

Goran korostaa olevansa mukava ja hyväsydäminen mies. "Raha ei minua kiinnosta. Teen vain työni ja autan ihmisiä", hän sanoo kirjassa. Goran kertoo tekevänsä töitä halvemmalla kuin muut ja laskuttavansa kyydistä Unkarin rajalle vain 50 euroa henkilöltä. Matkaa on kolmisensataa kilometriä, suurin osa mukavasti moottoritietä. Kollegat pyytävät kuulemma kolmin- tai nelinkertaisen hinnan. Goran ansaitsee noin 50 000 euroa vuodessa. Se ei ole salakuljettajalle suuri summa, mutta Serbiassa varsin mukava vuositulo.

Serbia on määrännyt, etteivät taksit saa kuljettaa siirtolaisia 12 kilometriä lähemmäs Unkarin rajaa. Goran ei siitä välitä: hän tuntee tiet ja oikopolut ja vie kyytiläisensä kilometrin päähän rajasta. Sitten hän osoittaa asiakkailleen oikean suunnan ja huristaa pois.

 

Laupeuden työssä

35-vuotiasta kongolaismiestä kutsutaan Lähetyssaarnaajaksi, eikä se ole pelkkä lempinimi. Hänellä todella on Ugandan pääkaupungissa Kampalassa protestanttinen kirkko, jossa käy paljon Kongosta paenneita uskovaisia, sekä pieni keskus, jossa autetaan kongolaisia lapsipakolaisia.

Saarnaamisen lisäksi Lähetyssaarnaaja pyörittää salakuljetusbisnestä, jossa ihmisiä siirretään Kongosta Eurooppaan. Hän katsoo tekevänsä laupeuden työtä.

Lähetyssaarnaajalle on tärkeää näyttää hyvältä. Hän kiillotuttaa kenkänsä monta kertaa päivässä ja pitää huolen siitä, että valkoisten kalsareiden kuminauha kurkistaa tyylikkäästi farkkujen matalan vyötärön alta. Lähetyssaarnaaja on ylpeä uudesta Mercedeksestään, maastoautostaan ja kolmesta moottoripyörästään. Silloin kun Lähetyssaarnaaja ei saarnaa, hän järjestelee ihmisiä Kongosta Ugandaan ja eteenpäin Eurooppaan.

Asiakas soittaa aluksi johonkin Lähetyssaarnaajan viidestä puhelinnumerosta. Hän neuvoo, että rajalle kannattaa saapua aamulla, piilottaa rahat visusti ja solahtaa rajan yli kulkevien kaupustelijoiden sekaan.

Saadakseen turvapaikanhakijan tai pakolaisen statuksen Ugandan viranomaisille pitää kertoa, että on kotoisin esimerkiksi Pohjois-Kivun sota-alueilta, ja että on joutunut pakenemaan kodistaan väkivaltaisuuksia. Usein se on totta, mutta jos ei ole, Lähetyssaarnaaja järjestää asiakkaalle uuden identiteetin. Vanha henkilöllisyystodistus hävitetään ja tilalle hankitaan toinen. Siinä auttavat Lähetyssaarnaajan kontaktit Ugandan poliisissa. Tämän jälkeen asiakas ohjataan samaan paikkaan, jonne oikeatkin turvapaikanhakijat menevät: turvapaikanhakumenettelyyn, kansalaisjärjestöjen luo, lopulta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:aan. Lähetyssaarnaaja tuntee byrokratian, koska on itsekin tullut Ugandaan pakolaisena. Hän laskuttaa jokaisesta portaasta erikseen: hakemuksen jättäminen Ugandan poliisille maksaa noin sata euroa, asiakirjojen hoitaminen humanitaariselle organisaatiolle noin 150 ja muuttoprosessi esimerkiksi johonkin Euroopan maahan 4 500–7 000 euroa.

 

Foliota ja jääpaloja

Tom on aloitteleva salakuljettaja, entinen huumekuriiri. Nelikymppinen irlantilainen päivystää Ranskan rannikolla Calais'ssa, jossa hänen työnsä on lastata ihmisiä Britanniaan matkalla oleviin rekkoihin. Hänellä on apunaan Lontoossa asuva afganistanilainen, ranskalainen taksikuski sekä kymmeniä rekkakuskeja, jotka eivät välttämättä edes tiedä olevansa ihmissalakuljetusbisneksessä.

Yöllä Tom ja taksikuski noukkivat asiakkaansa, yleensä 2–3 ihmistä, jostain Calais'n keskustan lähettyviltä. He ajavat moottoritie A26:tta ja yrittävät vältellä poliisia. Jos poliisi pysäyttäisi auton moottoritiellä, joutuisivat Tom ja kuljettaja suoraan vankilaan laittoman maahanmuuton järjestämisestä. Sitä Tom ei halua, hän on istunut jo seitsemän vuotta huumeiden takia.

Taksi pysäyttää, Tom juoksee asiakkaineen moottoritien yli levähdyspaikalle, jossa kuskit nukkuvat ennen kuin jatkavat kanaalin poikki Britteihin. Tom valitsee sopivan rekan – on varmistuttava, että se on matkalla juuri Englantiin eikä vaikkapa Hollantiin – ja leikkaa poikki suojapeitteen turvavaijerin. Se on tehtävä hiljaa, jotteivät kuskit herää. Joskus kuski on juonessa mukana, mutta silloin touhu on kalliimpaa.

Kun reitti on selvä, Tom käärii asiakkaansa alumiinifolioon, samanlaiseen jota keittiössä kääritään paistin tai uuniperunan ympärille. Sen pitäisi estää poliisin lämpöskanneria huomaamasta piiloutujaa. Jotkut käyttävät samaan tarkoitukseen jäillä täytettyä makuupussia. Tom jättää asiakkaansa rekkaan ja poistuu paikalta toivoen, ettei kuski äkkää salamatkustajia ainakaan ennen Britanniaa.

 

Salakuljettajien kuningas

Muammer Küçük on yksi maailman kuuluisimpia ihmissalakuljettajia. Upporikasta turkkilaista on kutsuttu markkinoinnin mestariksi ja Välimeren laittomien maihinnousujen kiistattomaksi kuninkaaksi, joka hallitsee merireittejä Turkista EU-maihin, pääasiassa Kreikkaan ja Italiaan. Küçük on toiminut 1990-luvulta lähtien ja kehittänyt jatkuvasti uusia salakuljetusmetodeja. Hänellä on myös eräs kilpailuetu muihin yrittäjiin nähden: hän vaatii rahat vasta perillä.

Yksi uusista metodeista on luksusalushuijaus: turkkilaisista satamista vuokrataan huvipursia muka viemään yhdysvaltalaisia tai eurooppalaisia perheitä mukaville muutaman päivän turistiristeilyille. Todellisuudessa alukset lastataan täpötäyteen syyrialaisia, irakilaisia, kurdeja ja afganistanilaisia, jotka kuljetetaan 5 000–7 000 euron maksua vastaan ensin Istanbulista maitse johonkin satamaan ja sieltä meritse Eurooppaan.

Asiakkaita säilytetään ihmisvarastoissa, esimerkiksi vanhoissa teollisuushalleissa, kunnes näiden on aika lähteä. Ihmiset sullotaan minibusseihin ja ajetaan jonnekin päin rannikkoa. Heidän käsketään piileskellä kasvillisuuden joukossa ja odottaa merkkiä. Kun se annetaan, on alukseen noustava nopeasti.

Matkustajien on pysyttävä koko matka kannen alla piilossa. Merivartiosto voi ainoastaan tarkkailla, kuinka syvällä laiva ui, sillä muita merkkejä ihmisjoukosta ei ole näkyvissä. Ruokaa ja juomaa annetaan, mutta mitä vähemmän matkustajat ulostavat ja oksentavat, sen parempi.

Küçük saa yhdestä luksusalusmatkasta kulujen jälkeen noin 53 000 euroa. Hän ei hoida käytännön asioita itse vaan palkkaa kapteenit, värvääjät, vartijat, majoittajat ja muut pienemmän tekijät hoitamaan työt puolestaan. Kesäkaudella kuljetuksia järjestetään vähintään satoja ja Küçük tienaa miljoonia. Hänen arvellaan ostaneen peiteyritysten kautta maata, lääkealan yrityksen ja yli sata asuntoa, joita hän vuokraa.

Muammer Küçük pidätettiin vuonna 2011 yhtä aikaa Turkin demokraattisen puolueen kansanedustajan ja erään lääkealan yrittäjän kanssa. Sen jälkeen hän on ilmeisesti kadonnut.

Oikaisu 16.9.2015 klo 15.10: Kuoleman matkatoimisto -kirja ilmestyy tällä, ei ensi viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat