Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhutaanpa kerrankin kuin aikuiset – vasemmistojohtaja yllätti Britanniassa

Vasemmiston uuden johtajan Jeremy Corbynin tyyliin kuuluu aikuisuus ja rauhallisuus

Ulkomaat
 
Reuters
Britannian uusi oppositiojohtaja Jeremy Corbyn yllätti toiminnallaan brittiparlamentin ja monet muutkin.
Britannian uusi oppositiojohtaja Jeremy Corbyn yllätti toiminnallaan brittiparlamentin ja monet muutkin. Kuva: Reuters

Poliittinen kulttuuri voi muuttua – ja näyttää muuttuvan kovaa vauhtia jopa tapoihinsa piintyneessä Britannian parlamentin alahuoneessa. Todisteen tästä antoi keskiviikkona Britannian uusi oppositiojohtaja Jeremy Corbyn, joka valittiin lauantaina työväenpuolueen johtajaksi.

Corbyn kalisutteli keskiviikkona ensimmäistä kertaa sanan säilää konservatiivipääministeri David Cameronin kanssa parlamentissa niin sanotulla pääministerin kyselytunnilla.

Corbyn hylkäsi tyystin brittiparlamentille tyypillisen huutelun, ivaamisen ja retorisen kikkailun. Uuden tyylin avainsanoja olivat aikuisuus, rauhallisuus ja tasaisuus.

"Monet ovat sanoneet minulle, että pääministerin kyselytunti on liian teatraalinen ja että parlamentti on menettänyt kosketuksensa todellisuuteen. Ihmiset haluavat muutosta ja tahtovat tulla kuulluksi", tuore oppositiojohtaja ilmoitti.

Sen sijaan että Corbyn olisi yrittänyt pöllyttää Cameronia omilla kysymyksillään, hän oli pyytänyt kysymyksiä sähköpostitse yleisöltä. Kysymyksiä olikin tullut noin 40 000.

Näin Corbyn pääsi välittämään pääministerille esimerkiksi Marien ja Stephenin tiedustelut asuntotilanteesta ja vuokratasosta sekä Gailin ja Angelan kysymykset mielenterveyspalvelujen leikkauksista.

Cameronilla ei ollut muuta keinoa kuin pelata mukana ja omaksua aiempaa rauhallisempi tyyli. Hän kuitenkin muistutti, että vahvaa julkista terveydenhoitojärjestelmää ei ole ilman vahvaa taloutta.

Suurella ääntenenemmistöllä labourin johtoon noussut vasemman laidan Corbyn, 66, ei onnistunut keskiviikkona horjuttamaan Cameronin auktoriteettia pääministerinä. Kaikille tuli kuitenkin selväksi, että Corbyn on oman tiensä kulkija, jota ei saada istutettua edellisten oppositiojohtajien muottiin.

Jopa asuvalinta kieli, että puolueessa puhaltavat uudet tuulet. Mieskansanedustajat pukeutuvat Britanniassa lähes poikkeuksetta tummaan pukuun, mutta Corbyn oli sonnustautunut ruskeaan irtotakkiin ja suoriin housuihin. Solmion hän oli sentään sitonut kaulaansa. Toisin kuin olisi voinut olettaa, se ei ollut punainen vaan kullansävyinen.

Sosialistina tunnettu Corbyn on kauhistus Britannian oikeistolaiselle lehdistölle, joka onkin ottanut uuden oppositiojohtajan hampaisiinsa. Corbyn itsekin ennusti viikonloppuna voittonsa selvittyä, että mediamyllytys vain kasvaa.

Kuluvalla viikolla Corbyn on päässyt lehtien etusivulle muun muassa siitä, että hän ei laulanut kansallishymniä toisen maailmansodan veteraanien muistotilaisuudessa. Paheksuvan tulkinnan mukaan God Save the Queenin sanat ovat monarkiaa vastustavalle Corbynille liikaa.

Yksi selitys Corbynin yllätysnousuun on, että äänestäjät ovat kyllästyneet viestintäammattilaisten hiomaan politiikantekoon. Johtavat brittipoliitikot eivät kulje kaduilla ja toreilla sanomassa, mitä mieleen tulee, vaan lausunnot hiotaan etukäteen.

Corbynin vahvuus labourin puheenjohtajavaalissa oli se, että hän irtisanoutui tällaisesta valmiiksi opetellusta tavasta viestiä. Äänestäjiä viehätti Corbynin "aitous".

Nyt Corbyn on viemässä uutta poliittista keskustelukulttuuria myös parlamenttiin. Avainkysymys on, vetoaako se muihinkin kuin työväenpuolueen uskollisimpiin kannattajiin.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat