Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan uhreille pitää antaa oikeutta

Ulkomaat
 
Jukka Huusko Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Vierailimme viime viikolla Pohjois-Irakin Kurdistanissa kahdella suurella ja yhdellä pienemmällä pakolaisleirillä. Päällimmäisenä mieleen jäi pakolaisten koti-ikävä, halu palata pian koteihinsa.

Sunniarabien pakolaisleirillä Erbilin laidalla mosulilainen Sheikh Mahmud Khalaf sanoi odottavansa sitä päivää, kun uutiset kertovat liittouman ja Irakin armeijan aloittamasta yhteisoperaatiosta Mosulin vapauttamiseksi Isisiltä.

Kristittyjen pakolaisleirillä Khalida Khudur kertoi koskettavan tarinan siitä, kuinka he menettivät Isisin takia kaiken ja kuinka he toivovat vain yhtä: pääsyä takaisin kotiin.

Pakolaisleireille jääneet, kaiken menettäneet, ovat Irakin ja Syyrian sotien avuttomimpia ja viattomimpia uhreja. He ovat viruneet leireillä vuoden, jotkut useita. Monella heistä mitta alkaa olla täysi.

On mahdollista, että pakolaisleirien purkautuminen Eurooppaan on vasta alkutekijöissään. Tuhansien ja kymmenientuhansien pakolaisten leirejä on Lähi-idän eri maissa satoja. Kun ihmiset ovat saaneet tarpeekseen lohduttomasta leirielämästä ja huomaavat muidenkin suunnittelevan lähtöä, kansainvaellusta voi olla vaikea pysäyttää.

Jos Eurooppa ja muu maailma haluavat tyrehdyttää Lähi-idän pakolaiskriisin, niiden on parasta panostaa selvästi aiempaa enemmän pakolaisten auttamiseen ja tulevaisuudennäkymien kohentamiseen Lähi-idässä. Sekin olisi silti vasta ensiapua, ei lääkettä itse tautiin.

Kysyin irakilaisen Kaldean katolisen kirkon arkkipiispalta Bashar Wardalta, miten Irakin ja Syyrian sotku pitäisi selvittää. "Isis on kuin syöpä", hän sanoi. "Kun syöpä iskee, kasvain pitää poistaa ja sen jälkeen kuntouttaa potilas."

Hän tarkoitti paitsi tehokasta sotilasoperaatiota Isisiä vastaan myös laajaa humanitaarista operaatiota, jolla autetaan uhreja, annetaan heille oikeutta.

Valitettavasti johtajat lännessä, idässä ja Lähi-idässä ovat vuosien ajan vain puhuneet toistensa ohi. Tulehduksen on annettu pahentua, vaikka Syyrian ja Irakin katastrofin vaikutukset ovat olleet tiedossamme jo vuosien ajan.

Vain yksi asia on selvä: tätä sotkua ei siivota aivan hetkessä.

Jukka Huusko jukka.huusko@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat