Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus: Irakin pohjois- ja eteläosat turvallisia

Ulkomaat
 

Irakin pohjois- ja eteläosat ovat turvallisia paikkoja, arvioi Helsingin hallinto-oikeus. Sen mukaan kolmen pohjoisen ja kahdeksan eteläisen maakunnan tilanne on niin hyvä, ettei niistä saapuville turvapaikanhakijoille myönnetä oleskelulupaa turvallisuustilanteen perusteella.

Samaan ovat aiemmin päätyneet Maahanmuuttovirasto ja korkein hallinto-oikeus.

Kolme pohjoista maakuntaa, Dohuk, Erbil ja Suleimania, kuuluvat kurdialueeseen. Eteläiset maakunnat ovat Karbala, Wasit, Najaf, Qadisiya, Missan, Muthanna, Thi Qar ja Basra.

Eri mailla on eri näkemykset siitä, mitkä alueet Irakissa ovat turvallisia. Suomessa Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen esimerkiksi YK:n, Human Rights Watchin ja Amnesty Internationalin raporttien sekä itse tuottamansa ja muiden eurooppalaisten maiden viranomaisten tuottaman tiedon pohjalta.

Turvallisuustilanteen muuttuessa Maahanmuuttovirastokin voi muuttaa näkemystään turvallisista lähtömaista. Jos turvapaikanhakija on sitä mieltä, ettei hänen kotipaikkansa ole turvallinen, hän voi pyytää hallinto-oikeudesta muutosta.

Viime vuonna hallinto-oikeudessa tehtiin noin 1 200 turvapaikkapäätöstä. Niistä noin 900 oli hylkääviä, eikä turvapaikanhakija saanut hakea muutosta. Noin 250 hyväksyttiin.

Uusi käsittely voi johtua turvallisuustilanteen muutoksen lisäksi esimerkiksi siitä, ettei ihminen enää haekaan oleskelulupaa turvallisuuden vaan vaikka työn tai avioliiton perusteella.

Maahanmuuttovirasto tutkii aina erikseen, mistä osasta maata hakija on kotoisin. Esimerkiksi Mosulista paenneet saavat turvapaikan käytännössä aina.

Jos ihmisellä on mukanaan asuinpaikan todistavat asiakirjat, tutkinta on melko helppoa. Jos asiakirjoja ei ole, hakijalta kysellään tarkkoja tietoja paikasta.

Jos kertomus ei maahanmuuttoviranomaisten mielestä tunnu luotettavalta, hakijan kotipaikkaa yritetään määrittää hänen puhumansa kielen tai murteen perusteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat