Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolemanpelko pakottaa irakilaisperheen pois kotimaastaan

Irakilainen Khudurin perhe ei ole koskaan käynyt ulkomailla eikä haluaisi lähteä nytkään

Ulkomaat
 
Irakilainen arkkipiispa vastaa kysymykseen, pitäisikö Euroopan suosio kristittyjä turvapaikanhakijoita
Irakilainen arkkipiispa vastaa kysymykseen, pitäisikö Euroopan suosio kristittyjä turvapaikanhakijoita
Irakin kristityt ovat paenneet joukolla terroristijärjestö Isisin väkivaltaa. Irakilainen arkkipiispa Bashar Warda on surullinen kristittyjen joukkopaosta, mutta ymmärtää lähtijöitä.

Pakolaisleirillä numero 128 on työmaakontti numero 889. Kontissa asuu perhe, jota jännittää kovasti.

Työmaakopin sisällä lojuu sängyllä pino matkalaukkuja. Niihin on pakattu viisihenkisen irakilaisperheen omaisuus: vaatteita, pari pussia riisiä ja teetä.

Parin päivän päästä perheenäiti Khalida Ishak Khudur astuu elämänsä ensimmäistä kertaa lentokoneeseen. Se vie hänet ja hänen kolme lastaan Kurdistanin Erbilistä Libanoniin.

Kaisa Rautaheimo HS
Khalida Ishak Khudur hankki itselleen ja perheenjäsenilleen ensimmäistä kertaa Irakin passit, jotta he voisivat jättää kotimaansa.
Khalida Ishak Khudur hankki itselleen ja perheenjäsenilleen ensimmäistä kertaa Irakin passit, jotta he voisivat jättää kotimaansa.

"Aiomme etsiä YK:n toimiston ja kertoa YK:lle, mitä meille on tapahtunut", Khudur kertoi HS:lle viime sunnuntaina.

Perhe oli siis aikeissa lähteä Libanoniin ja hakea siellä turvapaikkaa lännestä.

"Haluaisimme päästä Australiaan, mutta myös mikä tahansa Euroopan maa käy. Meille on sanottu, että jonossa voi mennä vuosi tai kaksi."

Pohjois-Irakin Kurdistan on yksi Eurooppaakin koettelevan pakolaiskriisin alkulähteistä. Kurdistaniin on saapunut Syyriasta ja muualta Irakista noin kaksi miljoonaa pakolaista.

Kurdistan on pakolaisille melko vakaa ja turvallinen alue, mutta pakolaisleireillä mitta alkaa täyttyä.

"Töitä ei ole. Emme ole saaneet mistään rahaa neljään kuukauteen. Olemme väsyneitä tähän", Khudur sanoo.

Lapset eivät ole käyneet koulua yli vuoteen. Leirillä leviää ihotauteja, jotka ovat jättäneet syviä arpia perheenäidin pohkeisiin ja käsivarsiin.

Perheen nuorin lapsi Azak, 8, yskii äitinsä sylissä tauotta. Kumiseva, kuiva yskä ponnistaa syvältä pikkupojan keuhkoista.

Kaisa Rautaheimo HS
Azak George Habeeb, 8, toivoo pääsevänsä Libanonissa takaisin kouluun. Häntä pitelee syleilyssään veli Ovand George Habeeb, 21.
Azak George Habeeb, 8, toivoo pääsevänsä Libanonissa takaisin kouluun. Häntä pitelee syleilyssään veli Ovand George Habeeb, 21.

Vielä vuosi sitten elokuussa Khudurin perhe eli Irakissa Karakoshin kristityssä kaupungissa lähellä Mosulia. Terroristijärjestö Isis oli vallannut Mosulin kesäkuussa ja perustanut hirmuhallinnon valloittamilleen alueille. Elokuussa Isis iski Karakoshiin, joka on Irakin suurin kristityn vähemmistön kaupunki.

"Kuulimme ammuskelua ja räjähdysten ääniä. Kaikki pakenivat henkensä edestä."

Khudurin perhe joutui jättämään kotinsa ja omaisuutensa. Perheellä ei ole tietoa siitä, mitä heidän kodilleen on tapahtunut.

Khudurit suuntasivat satojentuhansien muiden tavoin Erbiliin. Siellä he majoittuivat aluksi kirkossa ja pääsivät lopulta asumaan pakolaisleirin työmaakoppiin.

Irakilaisen Kaldean katolisen kirkon arkkipiispa Bashar Warda sanoo, että kristityt pakolaiset on otettu Erbilissä hyvin vastaan ja että alue on turvallinen.

Warda kertoo olevansa surullinen siitä, että niin moni Irakin kristitty on jättämässä kotiseutunsa. Mutta minkä hän sille voi.

"Kun vierailen pakolaisleireillä, näen ihmisten kasvoista, kuinka he kuolevat hiljaa. He ovat menettäneet kaiken, mitä ovat saavuttaneet elämässään, eikä pakolaisleireillä ole tulevaisuutta. Se on sydäntä särkevää."

Khalida Khudur kertoo, etteivät he ole suinkaan ainoa pakolaisperhe, joka on jättämässä Irakin. Ne, joilla on rahaa, ovat jo lähteneet. Monet muut keräävät rahaa lähtöä varten.

Khudurin perhe on saanut kokoon 16 000 dollaria (noin 14 000 euroa) lainaamalla ystäviltään ja sukulaisiltaan. Niillä on ostettu meno-paluuliput Beirutiin, mutta paluulippua he eivät aio käyttää. He ovat vuokranneet Libanonista ystäviensä välityksellä asunnon, jonka vuokra on 500 dollaria kuussa.

Miksi juuri Libanoniin? Eikö Khudur tiedä, että jo yli miljoona pakolaista kuormittaa pikkuruista Libanonia?

Uskooko Khudur todella saavansa turvapaikan, kun koko Eurooppa tuntuu olevan hajoamaisillaan pakolaiskriisiin?

Khudur murenee kysymysten alle. Hän puhkeaa itkuun.

"Emme haluaisi lähteä. En ole koskaan käynyt ulkomailla", hän saa sanottua kyyneltulvan läpi.

"Mutta pelkäämme kuollaksemme. Miten lapsillemme käy, jos jäämme tänne?"

Khudur sanoo, että he ovat ottaneet Erbilissä yhteyttä moniin länsimaiden lähetystöihin mutta kukaan ei vastaa. Pakolaisleirillä ei voi täyttää turvapaikkahakemuksia. Siksi on lähdettävä.

Khudur sanoo tietävänsä, että Turkin kautta voisi yrittää kävellen Eurooppaan. Matka on kuitenkin liian vaarallinen.

Vasta lopuksi Khudur paljastaa, että Libanoniin lähtö on hajottamassa perheen. Jo naimisiin mennyt vanhin tytär ja perheen isä, eläkkeellä oleva matematiikanopettaja, jäävät Erbiliin.

Khudurin itku ei hellitä.

"Jos Jumala suo, ehkä jonain päivänä näemme toisemme."

Jukka Huusko HS
Erbil

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat