Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän mediasodan uusi upseeri: Venäjä ei hyväksy sekaantumista toisten valtioiden asioihin

Ulkomaat
 
Pekka Hakala HS
Venäjän ulkominiseriön lehdistöpäällikkö Marija Zaharova on suosittu ulkopolitiikan kommentoija television keskusteluohjelmissa.
Venäjän ulkominiseriön lehdistöpäällikkö Marija Zaharova on suosittu ulkopolitiikan kommentoija television keskusteluohjelmissa. Kuva: Pekka Hakala HS

Venäjän ulkoministeriön lehdistöpäällikkö Marija Zaharova, 39, ehtii tuskin istua tuoliin keskiviikkoisessa lehdistötilaisuudessaan, kun kommenttikone jo käynnistyy.

"Väitteet, että Venäjän toiminta Syyriassa voisi lisätä vastakkainasettelua, ovat tuulesta temmattuja", Zaharova sanoo.

"Tämä on meidän taisteluamme Isisiä vastaan, eikä mitään muita tavoitteita ole."

Länsivallat ovat suhtautuneet epäluuloisesti Venäjän lisääntyvään sotilaalliseen tukeen Syyrian presidentille Bashar al-Assadille. Toisaalta Yhdysvaltoja, Britanniaa ja Ranskaa on syytetty yliolkaisesta suhtautumisesta rauhansuunnitelmiin, joita Venäjä esitti 3–4 vuotta sitten.

Presidentti Martti Ahtisaari kertoi tiistaina brittilehti The Guardianin haastattelussa, kuinka hän keskusteli Venäjän YK-lähettilään Vitali Tšurkinin kanssa Syyrian kriisin ratkaisusta New Yorkissa vuonna 2012.

Ahtisaaren mukaan Tšurkin esitti, että Syyrian presidentistä al-Assadista voitaisiin siirtymäkauden jälkeen päästä "elegantisti " eroon.

Ahtisaari on kertonut näkemyksestään aiemmin tässä kuussa Suomen Kuvalehdelle ja vuonna 2014 Suomi-Areena-tapahtumassa Porissa.

Zaharova muistuttaa, että rauhanneuvottelut, siirtymäkausi ja Syyrian vaalit eli al-Assadin kohtalon ratkaisu olivat esillä valtioden välisissä sopimuksissa jo neljä vuotta sitten ja ne kirjattiin osapuolten allekirjoittamaan Geneven päätöslauselmaan 2014.

"Mutta teidän on aina löydettävä joitain salaisia suunnitelmia!" Zaharova puuskahtaa.

"Kuka nyt virallisia asiakirjoja lukee."

Zaharova on Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin uusin veto Ukrainan sodan kuumentamassa informaatiosodassa. Hänet nimitettiin ulkoministeriön lehdistöpäälliköksi viime kuussa, ja vauhtia on riittänyt ainakin alussa.

Zaharova ei kuitenkaan ilmestynyt julkisuuteen tyhjästä. Diplomaattivanhempien tytär on tehnyt yli kymmenen vuotta uraa ministeriössä valmistuttuaan eliittiyliopisto Mgimosta. Hän toimi aiemmin muun muassa Venäjän YK-edustuston lehdistösihteerinä Yhdysvalloissa ja viimeksi lehdistöpäällikön sijaisena ulkoministeriössä Moskovassa.

"Meidän tavoitteemme on säilyttää ehjä Syyrian valtio, jossa eri uskontojen, lahkojen ja kansallisuuksien edustajat voivat elää rauhassa", Zaharova vakuuttaa haastattelussa lehdistötilaisuuden jälkeen.

"Mahdollisuus rakentaa kukoistava valtio, jota terrorismi ei uhkaa."

Kaunista, mutta kuulostaa suoraan sanottuna hieman myöhästyneeltä projektilta.

"Kysymys onkin siitä, mitä länsikoalitio tavoittelee", Zaharova vastaa.

"Se on muutellut omia tavoitteitaan jatkuvasti yli neljän vuoden ajan. Ensin tavoitteena oli tukea demokraattisia voimia, niin sanottua arabikevättä. Sitten sanottiin, että tavoite on al-Assadin syrjäyttäminen. Ja seuraavaksi nämä maat ilmoittivat, että heidän tavoitteensa onkin taistella terrorismin uhkaa vastaan."

Zaharovan mukaan Libyasta on jo tullut "musta aukko" ja tällainen kehitys Syyriassa on estettävä. Mutta aikamoinen musta aukko Syyriakin taitaa jo olla?

"Kaikki kumppanimme sekä lännessä että Lähi-idässä sanovat samaa: jos Syyria seuraa Libyan esimerkkiä, se on sata kertaa Libyaa pahempi."

Epäluuloiset kommentoijat ovat tosin huomauttaneet, että samaan aikaan kun Venäjä tukee al-Assadia, se sallii islamistiradikaalien lähteä Kaukasian tasavalloista taistelemaan Isisin riveihin.

"Voihan sitä kommentoida mitä tahansa houreita", Zaharova vastaa ja vertaa huhuja väitteisiin, joiden mukaan Venäjän "humanitaarinen apu" Itä-Ukrainaan olisi ollut aseiden salakuljetusta.

"Tällaisten heittojen kanssa me joudumme kamppailemaan joka päivä."

Venäjällä Zaharovasta on tullut tuttu kasvo, sillä hän on suosittu ulkopolitiikan kommentoija useissa television keskusteluohjelmissa.

Viime viikolla Zaharova aiheutti Ruotsissa kohun, kun hän huomautti Venäjän ryhtyvän "vastatoimiin", jos Ruotsi liittyy Natoon.

Ruotsalaisministerit neuvoivat venäläisiä huolehtimaan omista asioistaan, ja ulkoministeri Margot Wallström kutsui Venäjän Tukholman-suurlähettilään puhutteluun.

Suomessa Venäjän kiukkuisiin Nato-kommentteihin on ehkä hieman turruttu. Miksi Wallström reagoi niin voimakkaasti?

"Minä tiedän, miksi", Zaharova sanoo. Hänen mukaansa kommentti oli irrotettu asiayhteydestään.

"Se on osa meidän kanssamme käytävää informaatiosotaa. Jos kokeneet diplomaatit eivät viitsi lukea tekstiä loppuun, he tekevät sen tahallaan."

Suomessakin käytiin kiivas keskustelu Venäjän painostuksesta runsaat kolme vuotta sitten, kun kenraali Nikolai Makarov kävi Helsingissä esittelemässä näkemyksiään. Hän todisteli karttojen avulla melko suoraan, että Suomi kuuluu Venäjän etupiiriin.

Kuinka on, Marija Zaharova, kuuluuko Suomi Venäjän etupiiriin?

"Me suhtaudumme suurella kunnioituksella suvereniteetin käsitteeseen. Siksi emme hyväksy sekaantumista toisten valtioiden asioihin", Zaharova vastaa.

"Mutta entäs EU-maat: kuinka te vaaditte suvereniteettinne kunnioittamista, jos osallistutte laittomiin kansainvälisiin liittoihin ja sotatoimiin toisissa maissa? Muistattehan Jugoslavian pommitukset, Irakin ja Libyan?"

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat