Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksin tulevat pärjäävät työmarkkinoilla

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Ruotsiin tuli viime vuonna eniten yksin tulevia alaikäisiä pakolaislapsia EU:ssa sekä absoluuttisesti että väkilukuun suhteutettuna. Miksi, sitä kukaan ei tiedä tarkkaan.

"Monet ehkä ajattelevat, että täällä asiat ovat hyvin ja apua on tarjolla", sanoo Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Eskil Wadensjö.

Hän on tutkinut, miten yksin tulevat pakolaislapset pärjäävät myöhemmin elämässään löydettyään kodin Ruotsista. Tutkimuksessa katsottiin, miten vuosina 2002–2013 tulleet lapset sijoittuvat työmarkkinoille. Verrattuna vanhempiensa kanssa tulleisiin pakolaislapsiin yksin tulleet sijoittuivat paremmin, kun otetaan huomioon erot, kuten sukupuoli ja kansallisuus, Wadensjö kertoo. Ero oli joitain prosenttiyksikköjä, mutta tilastollisesti merkittävä.

"Yksi syy siihen, että he pärjäävät muita pakolaisia paremmin, voi olla, että he ovat selvinneet yksin Ruotsiin saakka. He ovat yritteliäitä ja pärjääviä", Wandensjö sanoo.

Toinen vaikuttava tekijä voi olla, että lapset asettuvat joissain tapauksissa asumaan ruotsalaisten perheiden koteihin, jolloin he oppivat esimerkiksi kielen paremmin kuin vanhempiensa kanssa tulleet lapset, Wadensjö arvelee.

Ruotsissa syntyneisiin nähden yksin tulleiden lasten sijoittuminen työmarkkinoille oli silti selvästi huonompaa.

Nyt esimerkiksi lapsille suunnatuista perhekodeista on kova pula. Malmön kaupungin yksikönjohtaja Jeanette Nilsson arvioi, että yksin Malmössä jono perhekotiin kaksin- tai kolminkertaistuu vuoden loppuun mennessä.

Tulijoiden määrä saattaa vaikuttaa myös siihen, miten tulijat pärjäävät vastaisuudessa, Wadensjö uskoo. Ahtaus ja odotus voivat tehdä alusta Ruotsissa poukkoilevamman.

"Toisaalta kunnilla on nyt paljon enemmän kokemusta lasten vastaanottamisesta kuin aiemmin. Se voi vaikuttaa myönteisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat