Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutetut nuoret jättävät Kreikan massoittain "Yritän välttää Ateenan baareja, ettei mieli muuttuisi"

Konstantinos Alexandrou, 27, kirjoittaa Saksaan työhakemuksia ja välttelee Ateenan houkutuksia

Ulkomaat
 
Kalle Koponen HS
Konstantinos Alexandrou, 27, valmistui juuri maisteriksi Hollannissa.
Konstantinos Alexandrou, 27, valmistui juuri maisteriksi Hollannissa. Kuva: Kalle Koponen HS

Kreikka on kuin Suomi ainakin yhdessä suhteessa: se tarvitsee kipeästi uusia ideoita ja nuorta voimaa.

Velkavuori suhteessa bruttokansantuotteeseen on kasvanut 180 prosenttiin, ja euromaiden myöntämä kolmas lainapaketti vaatii suuria uhrauksia. Siksi ei vaikuta kovin hyvältä uutiselta, että juuri kunnianhimoisimmat nuoret aikuiset ovat jättämässä joukolla Kreikkaa taakseen.

Sanomalehti The Economistin mukaan jo yli satatuhatta koulutettua nuorta on lähtenyt Kreikasta kriisin aikana, pääasiassa Saksaan ja Britanniaan.

Yksi tuleva lähtijä istuu hikisessä kaksiossa Ateenan keskiluokkaisessa Pagkratin kaupunginosassa. Pöydällä on kannettava tietokone, jossa on useita puolivalmiita työhakemuksia tuulienergiayhtiöihin Saksassa ja Hollannissa.

Puheesta kuulee, että Konstantinos Alexandrou, 27, on älykäs nuorimies. Englanti ja ranska sujuvat, ja virkkeissä vilahtelevat myös filosofit.

Alexandrou on silmin nähden ristiriitaisissa tunnelmissa: jäädäkö vai lähteäkö?

"Kyselen sitä ystäviltä koko ajan. Kun puhun Kreikan auringosta, tavernoista ja kaikesta mukavasta, he vastaavat, että älä mieti noita vaan lähde. Nyt kun olen täällä, yritän välttää baareja, ettei mieli muuttuisi."

Alexandrou valmistui juuri maisteriksi Hollannissa. Hän palasi elokuussa Ateenaan, vaikka tietääkin melkein varmasti lähtevänsä taas.

"En voinut enää seurata uutisia kansanäänestyksestä ja pankkien sulkemisesta etäältä. Minun piti jotenkin olla osa sitä."

Hän sanoo rakastavansa Kreikkaan. Ystävien mukaan pelkkä aurinko ei silti riitä: vastavalmistuneen sähköinsinöörin on saatava ura käyntiin.

Asunto on isoveljen. Sekin on tyypillistä. Kreikassa monet keskiluokkaiset vanhemmat ostivat lapsilleen asuntoja silloin, kun halpaa eurolainaa vielä työnnettiin ovista ja ikkunoista. Nyt kriisivuosina oma asunto on auttanut monia selviämään.

Veli on lakimies, eikä hänkään ole jäämässä. Haastattelun aikana hän on tekemässä viimeistä vaihetta EU:n suuresta "pääsykokeesta", jolla seulotaan EU-virkamiehiä tuhansien joukosta. Määränpäänä on Bryssel.

Alexandrou ei ole lähdössä lopullisesti. Jos kaikki menee kuten suunniteltu, hän palaa muutaman vuoden päästä tuomaan pohjoisen oppeja johonkin kreikkalaiseen yritykseen.

Yksi syy lähtöön on juuri turhautuminen tehottomuuteen ja tuttujen suosimiseen Kreikan yrityksissä ja hallinnossa.

"Haluaisin näyttää, että Kreikkaan on mahdollista tuoda parempia malleja."

Aivan ensin pitäisi kuitenkin päättää, ketä äänestää.

Alexandrou on jo sulkenut pois vasemmistolaisen Syrizan. Alexis Tsipras hukkasi hänen mielestään pääministerinä liikaa aikaa ja energiaa velkaneuvotteluihin, kun olisi pitänyt saada käyntiin uudistuksia.

Esimerkiksi Alexandroun erikoisala, uusiutuva energia, on Kreikassa hänen mielestään lapsenkengissä.

"Sitä lykätään myöhemmäksi ja myöhemmäksi. Sekin pitäisi aloittaa nyt."

Petja Pelli HS
Ateena

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat