Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelissa on ollut väkivaltainen viikko

Jerusalemin Temppelivuorella ovat lentäneet kivet ja kyynelkaasu

Ulkomaat
 
Ammar Awad Reuters
Israelin rajavartiosto otti maanantaina kiinni palestiinalaisen mielenosoittajan Jerusalemin vanhassakaupungissa.
Israelin rajavartiosto otti maanantaina kiinni palestiinalaisen mielenosoittajan Jerusalemin vanhassakaupungissa. Kuva: Ammar Awad Reuters

Keskiviikkona Mohammed Allanin tila oli parantunut niin paljon, että hänet voitiin jälleen vangita.

Israelin turvallispoliisi vei Allanin aamulla Ashkelonin kaupungissa Etelä-Israelissa suoraan vankilasta sairaalaan.

Allan on 31-vuotias juristi, jonka Israel vangitsi heinäkuussa niin sanotulla hallinnollisella pidätyksellä eli ilman oikeudenkäyntiä "turvallisuussyistä".

Allan on vangittu aiemmin vuosina 2006 ja 2009. Israelin turvallisuuspalvelun mukaan hän on yrittänyt rekrytoida itsemurhapommittajia ja pitänyt yhteyttä etsittyihin palestiinalaisaktivisteihin. Ilmeisesti Allan on äärijärjestö Islamilaisen jihadin jäsen.

Allanin mukaan hänelle ei ole kerrottu, mistä häntä syytetään. Hän aloitti syömälakon heinäkuun 18. päivänä. Syömättömyytensä aikana Allan vajosi kaksi kertaa koomaan. Elokuun 19. päivänä Israelin korkein oikeus keskeytti Allanin rangaistuksen.

Jouduttuaan takaisin vankilaan keskiviikkoiltana Allan lopetti taas syömisen.

Vangit protestoivat hallinnollisia pidätyksiään monesti syömälakoin. Usein syömälakkolaisten tilan huonontuessa levottomuudet Länsirannan miehitetyillä palestiinalaisalueilla lisääntyvät.

Allanin vankeuden on määrä päättyä marraskuussa, mutta sitä voidaan jatkaa kuuden viikon jaksoissa loputtomiin. Heinäkuun lopussa Israelissa oli ihmisoikeusjärjestö B'Tselemin mukaan 370 hallinnollista vankia. Heistä kolme oli äärijuutalaisia, joita epäillään heinäkuun lopussa tapahtuneesta murhapoltosta.

On äärimmäisen harvinaista, että muita kuin palestiinalaisia vangitaan Israelissa ilman oikeudenkäyntiä.

Tilanne Israelissa ja varsinkin Jerusalemissa on viime viikkoina jälleen kiristynyt.

Israelin turvallisuusjoukot ovat ottaneet kolme päivää peräkkäin yhteen palestiinalaisnuorten kanssa Jerusalemin Temppelivuorella. Palestiinalaiset ovat heitelleet kiviä, ja turvallisuusjoukot ovat ampuneet kumiluoteja ja kyynelkaasua.

Tämänviikkoiset väkivaltaisuudet alkoivat sanomalehti Haaretzin mukaan ilmeisesti huhupuheista. Palestiinalaisnuoret olivat saaneet jostain tiedon, että juutalaisia olisi tulossa Temppelivuorelle viettämään juutalaista uuttavuotta rosh hashanahia, ja he olivat jääneet vuorelle odottamaan estääkseen tämän. Yhteenotot alkoivat turvallisuusjoukkojen yrittäessä poistaa nuoria vuorelta.

Tiistaina Jerusalemissa kuoli autoilija, joka osui sähkötolppaan ilmeisesti sen jälkeen kun autoa oli heitetty kivellä.

Heinäkuussa Israel sääti lain, jonka perusteella voidaan tuomita jopa 20 vuoden vankeuteen liikkuvan ajoneuvon kivittämisestä. Ankarammilla rangaistuksilla ei Haaretzin mukaan ole ollut merkittävää vaikutusta kivien heittelyyn.

Vaikka kivien heittely on harvoin hengenvaarallista, Temppelivuori on juutalaisuuden pyhimpänä ja islamin kolmanneksi pyhimpänä paikkana äärimmäisen räjähdysherkkä alue, josta väkivaltaisuudet ovat usein alkaneet kiihtyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat