Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurukset puhuvat rauhasta ja panostavat voimaan

Kiista uudesta puolustuslaista johti Japanin ylähuoneessa käsikähmään

Ulkomaat
 
Yuya Shino Reuters
Japanin ylähuoneen edustajat kävivät torstaina toistensa kimppuun.
Japanin ylähuoneen edustajat kävivät torstaina toistensa kimppuun. Kuva: Yuya Shino Reuters

Kiinassa pidettiin runsaat kaksi viikkoa sitten näyttävä sotilasparaati. Kiina ilmoitti sen viestivän rauhan sanomaa, mutta moni piti sitä naapurimaa Japanin vastaisena julistuksena.

Tällä viikolla Japanissa on vuorostaan puskettu aseisiin perustuvaa rauhankäsitystä.

Torstaina Japanin ylähuoneen lakikomiteassa etenivät lakimuutokset, jotka mahdollistaisivat niin sanotun kollektiivisen itsepuolustuksen. Laki antaisi Japanin asevoimille valtuudet sotia muuallakin kuin Japanissa – ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen.

Puolustuslaki on muutos Japanin sodanjälkeiseen, rauhantahtoa korostavaan linjaan. Se on myös kiistellyin poliittinen kysymys vuosikausiin.

Kiista on saanut tavallisesti melko välinpitämättömiltä vaikuttavia japanilaisia ryhtymään tuhansittain mielenosoituksiin lakia vastaan.

Torstaina parlamentissakin syntyi käsikähmää, kun ylähuoneen edustajat kiistelivät laista.

Parlamentin alahuone hyväksyi lain jo heinäkuussa. Nyt laki on valmis myös ylähuoneen äänestykseen.

Japanin pääministerille Shinzo Abelle puolustuslaki on eräänlainen kärkihanke, talouspolitiikan ohella.

Abe on saavuttanut äänestäjien suosiota lupaamalla nostaa Japanin talouden jaloilleen, mutta kansa ei suhtaudu puolustuslakiin yhtä myötämielisesti. Mielipidekyselyjen mukaan enemmistö japanilaisista vastustaa sitä. Vastustajat pelkäävät lähinnä, että Japani joutuu mukaan muiden sotiin.

Hallituksen tavoitteena on "ennakoiva rauhan edistäminen", joka oli johtoajatuksena kaksi vuotta sitten julkistetussa kansallisen turvallisuuden strategiassa.

Se tarkoittaa, että Japani haluaa niin sanotuille itsepuolustusjoukoilleen enemmän valtuuksia toimia kansainvälisillä kentillä, esimerkiksi maailmanjärjestö YK:n tehtävissä.

Nykyinen laki sallii Japanille vain itsensä puolustamisen, mutta uudet pykälät antaisivat mahdollisuuden puolustaa myös liittolaisia, tietyin ehdoin.

Vielä ei tiedetä aivan tarkalleen, mitä se merkitsisi käytännössä. Vastustajien mielestä laissa on määritelty epämääräisesti, milloin liittolaisen puolustaminen on sallittua.

Japanilaisen Mainichi-sanomalehden mukaan yksi skenaarioista on esimerkiksi se, että Japani päätyisi sotimaan Yhdysvaltojen rinnalla Lähi-idässä, jos siellä vallitseva kriisi vaarantaisi öljyn tuonnin Japaniin.

Tätä tulkintaa Japanin hallitus ei ole vahvistanut.

Vaikka Japani puhuu Kiinan tapaan asevoimista rauhan työkaluna, kyse on lopulta siitä, kenellä on tulevaisuudessa Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen uskottavin aseistus ja kyky käyttää sitä. Vastakkain ovat Kiina ja Yhdysvallat liittolaisineen.

Japanin tärkein liittolainen Yhdysvallat toivoo, että Japanin verrattain tehokkaat ja nykyaikaiset itsepuolustusjoukot voisivat olla uuden lain turvin aktiivisempi pelaaja omalla kentällään.

Alueen sotavoimakuviot ovat menossa kovaa vauhtia uusiksi, kun Kiina nykyaikaistaa ja varustaa suuria mutta vanhanaikaisia asevoimiaan.

Lihaksiaan trimmannut Kiina on alkanut käyttäytyä yhä vaativammin etenkin Etelä-Kiinan meren aluekiistoissa. Kiina kinastelee saarten hallinnasta varsin ponnekkaasti myös Japanin kanssa Itä-Kiinan merellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat