Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elä ja anna korkeintaan muiden kuolla – Lontoon asemessut houkuttelivat tuhansia

Lontoon puolustusmessuilla ihastellaan aseita, mutta oikeaa sotaa käydään jo kyberajassa

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Prikaatikenraali Tim Hodgetts (vas.) esittelee nuken avulla, kuinka nopeaa apua sodassa haavoittunut brittisotilas saa. Mukana lääkintäjoukkojen toimintaa esittelemässä olivat Frazer Linn ja Anita Wiejak.
Prikaatikenraali Tim Hodgetts (vas.) esittelee nuken avulla, kuinka nopeaa apua sodassa haavoittunut brittisotilas saa. Mukana lääkintäjoukkojen toimintaa esittelemässä olivat Frazer Linn ja Anita Wiejak.

Panssariajoneuvoja, kiväärejä, käsiaseita ja paljon, paljon ohjuksia. Tervetuloa Lontooseen maailman johtaville turvallisuus- ja puolustusalan messuille! Täällä ei tarvitse hävetä, jos on todella kiinnostunut aseista.

DSEI-messut järjestetään Lontoossa joka toinen vuosi. Tapahtuma kerää paikalle tuhansia osallistujia puolustusteollisuudesta ja eri maiden armeijoista.

Yleisö on hyvin miesvaltaista. Tummien pukujen meressä näkyy kuitenkin aina silloin tällöin pieni väriläiskä: sotilaat ovat tulleet paikalle univormuissaan.

Italialainen Beretta esitteli messuilla käsiaseita.
Italialainen Beretta esitteli messuilla käsiaseita.

Asemessut eivät ole vain tappokoneiden markkinointia. Yhtä lailla kiinnostavat uudet keinot, joilla sotilaat – etenkin omat – pidetään hengissä.

Britannian armeijan lääkintäjoukot esittelevät omalla pisteellään, kuinka vakavasti haavoittuneille sotilaille annetaan pika-apua. Ketju sotatantereelta helikopterin kautta leikkaussaliin ei saa katketa hetkeksikään.

Britanniassa on myös kehitetty hyvin aidon tuntuinen "simulaatiohaavoittunut", jolla lääkärit valmentautuvat vakavien tapausten hoitamiseen.

Ennen kirurgit harjoittelivat sianruhoilla tai kömpelöillä muovisilla "ruumiilla". Uuden tekniikan avulla harjoitteluruumis vuotaa verta ja tuntuu samalta kuin aito potilas.

Harjoitteluruumis myös näyttää realistiselta. Reisistä katkennut jalaton verinen "sotilas" kituu niin kammottavalla tavalla, että katse täytyy kääntää pois.

"Vakavien tapauksiin valmistautuminen on tärkeää mutta hyvin vaikeaa. Siksi tämä on dramaattinen kehitysaskel", kertoo prikaatikenraali ja lääkäri Tim Hodgetts.

Hodgetts on Britannian lääkintäjoukkojen lääketieteellinen johtaja. Tavoite on pitää sotilaat hengissä, sillä omien kaatuminen nostattaa entistä suurempia tunteita: "Yleisö ei hyväksy kuolemaa ja loukkaantumisia."

Fakta

Uudet aseet kiinnostavat tuhansia

 Isot turvallisuus- ja puolustusalan DSEI-messut (Defence Security and Equipment International) järjestetään Lontoosssa joka toinen vuosi.

 Tänä vuonna näytteilleasettajia tuli yli 1 500 yli 50 maasta. Vierailijoita odotetaaan kertyvän tällä viikolla yli 30 000.

 DSEI-messut esittelevät puolustusalan uutuudet maalla, merellä ja ilmassa.

 Messujen yleisö koostuu lähinnä eri maiden sotilashenkilökunnasta ja aseteollisuuden väestä.

 Suomalaisista tuotteitaan esittelivät Patria, Sako ja useat pienemmät yhtiöt.

 DSEI:n mukaan 75 prosenttia vierailijoista osallistuu puolustus- tai turvallisuusalan ostoihin.

Ohi ovat ne ajat, jolloin turvallisuus- ja puolustustapaamisissa voitiin keskittyä pelkkiin konkreettisiin aseisiin. Kyber- ja informaatiosodankäynti on päivän sana Lontoossakin.

"Sosiaalinen media ei ole enää yksi kybersodankäynnin erikoisuuksista. Sosiaalisesta mediasta on tullut sodankäynnin ydin", sanoo Britannian puolustusvoimain komentaja, kenraali Richard Barrons kuulijoille.

Barrons toivottaa myös robotit osaksi nykyaikaista puolustusta ja sodankäyntiä. Robottien käyttö vähentää riskejä ja tehostaa monia toimintoja.

"Sen sijaan että alokkaat tekisivät asiat huonosti, on parempi, että robotit tekevät asiat hyvin."

Nykyajan erikoisuuksiin kuuluu myös se, että vanhat jakolinjat eivät enää päde: "Jotkin valtiot voivat käyttäytyä kuin terroristit ja terroristit kuin valtiot."

Mitä Britanniassa käyvä vieraan vallan ammattisotilas sitten etsii asemessuilta?

Norjan armeijan sammalenvihreään univormuun pukeutunut everstiluutnantti Bjørn Bech pysähtyy hetkeksi tarkastelemaan MBDA:n ohjuksia muttei jaksa kiinnostua pitkäksi aikaa.

"Alan teknologiaa on tietysti tärkeä seurata. Tällaisille messuille ei kuitenkaan kannata tulla harhailemaan, vaan pitää tietää, mitä haluaa nähdä."

Bech itse innostui messuilla uutuustuotteesta, joka siistii kiväärillä harjoittelua niin luonnossa kuin sisätiloissakin. Harjoituspatruunat on korvattu elektronisella ratkaisulla.

"Asiantuntijat ovat usein kiinnostuneita yksityiskohdista, joista muut eivät ole kuulleetkaan."

Suomalainen Patria on tuonut messuille jalkaväen 32-tonnisen taisteluajoneuvon, joka imaisee sisäänsä kolmihenkisen miehistön ja kahdeksan jalkautuvaa sotilasta. Sitä esittelee markkinointipäällikkö Jarkko Savenius.

Patrian liiketoiminnan kehittämisestä vastaavan johtajan Antti Huuskosen mukaan messuilla on tärkeää tavata yhteistyökumppaneita.

"Kaikki tekevät myös kilpailijaseurantaa."

Brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia yrityksiä on saapunut messuille paljon. Virolaisilla on maan kokoon nähden huomattava esillepano.

Läsnä on myös Ukrainian Armor, joka valmistaa Ukrainan armeijalle panssariajoneuvoja ja ambulansseja.

Venäläisiä ei sen sijaan näy.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat