Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusnatsipuolue nousemassa nuorten avulla Kreikan vaalien kolmanneksi – HS ujuttautui kokoukseen

Uusnatsipuolue Kultainen aamunkoitto on ottamassa Kreikan vaaleissa kolmannen sijan, kommunistit neljännen. Molemmat saavat kiittää nuoria.

Ulkomaat
 
HS ujuttautui uusnatsien vaalikokoukseen Kreikassa
HS ujuttautui uusnatsien vaalikokoukseen Kreikassa
Sekä uusnatsit että vanhakantaiset kommunistit keräävät yllättävän paljon kannattajia nuorten aikuisten keskuudessa Kreikassa. HS vieraili uusnatsien kokouksessa Ateenassa syksyllä 2015. Toimittajat Petja Pelli ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.
Kalle Koponen HS
Uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoiton kannattajat olivat osoittamassa tukeaan puolueelle Ateenassa.
Uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoiton kannattajat olivat osoittamassa tukeaan puolueelle Ateenassa.

Kreikankielinen sotilasmarssimusiikki pauhaa kaiuttimista aivan liian kovaa. Kolmetuhatta ihmistä huutaa.

"Isänmaa, kunnia, Kultainen aamunkoitto!"

Kirkkaat valot puhkovat Ateenan 23-asteista iltaa. Ne saavat Kreikan liput hohtamaan, mutta päiden yllä liehuu jotain muutakin, punamustaa. Ovatko nuo hakaristejä?

Fakta

Pelkona uudet vaalit

 Kreikka äänestää sunnuntaina parlamenttivaaleissa.

 Vaalit ovat tänä vuonna toiset. Vasemmistolaisen Syrizan pääministeri Alexis Tsipras halusi uudet vaalit, jotta saisi vahvemman tuen Kreikan kolmannen lainapaketin ehtojen toteuttamiseen.

 Syriza ja konservatiivinen Uusi demokratia kamppailevat voitosta rinta rinnan. Ne tuskin suostuvat samaan hallitukseen.

 Vaalitulos vaikuttaa euroalueen vakauteen ja Kreikan lainanmaksuun. Jos tulos on tiukka, edessä saattavat olla uudet vaalit.

Näin kokoontuu Kreikan sunnuntaisten vaalien todennäköinen kolmonen, Euroopan ehkä äärioikeistolaisin puolue Kultainen aamunkoitto.

Kreikka ajautui uusiin vaaleihin, kun vasemmistolaisen Syrizan pääministeri Alexis Tsipras erosi elokuun lopulla. Taustalla oli Syrizan sisäinen kapina Kreikan kolmannen lainapaketin ehtoja vastaan.

Vaaleissa Tsipras yrittää palata pääministeriksi ja saada taakseen tukevan hallituksen. Voitosta on kuitenkin noussut taistelemaan myös konservatiivipuolue Uusi demokratia.

Kultainen aamunkoitto sai eurovaaleissa kymmenen prosentin kannatuksen. Nyt kyselyt povaavat sille noin seitsemää prosenttia äänistä.

"Silloinkin meitä yritettiin painaa näkymättömiin", huutaa puolueen johtaja Nikolaos Michaloliakos mikrofoniin vihaisena.

"Kaksinkertaistimme kannatuksemme. Teemme sen taas."

Jos hän on oikeassa, se tapahtuu nuorten tuella. Tuoreiden kyselyiden mukaan puoluetta äänestää jopa kymmenesosa Kreikan 18–34-vuotiaista.

Tämä näkyy Ateenan illassa: paljon opiskeluikäisiä tyttöjä ja poikia sulloutuneena paksuniskaisten bodareiden lomaan. Mustat paidat liimautuvat ihoon.

Uusnatsistinen tai ainakin fasistinen. Panteionin yliopiston tutkijan Alexandros Sakellarioun mukaan liikettä ei voi määritellä mitenkään muuten, jos katsoo faktoja. Tärkein syy on demokratian halveksunta.

"Heille on vain yksi vahva johtaja. Historiassa he ihannoivat Spartaa ja diktatuurin kausia mutteivät koskaan esimerkiksi antiikin demokraattista Ateenaa."

Kultaisen aamunkoiton logo todella muistuttaa hakaristiä, ja puolueen johtajakin on kuvattu tekemässä natsitervehdystä vielä muutama vuosi sitten. Puolueen manifesti ajaa 14-kuukautista armeijaa ja rajapalvelusta miehille ja naisille. Paperittomia siirtolaisia sanotaan "valloittajiksi" ja heidän käännytystään vaaditaan "vähemmän luksusmaisten" käsittelykeskusten kautta.

"He ovat myös luvanneet 'siivota' Kosin", Sakellariou kertoo. Turistisaarelle on rantautunut Turkin kautta tuhansia Syyrian pakolaisia.

Puolueen johto on epäiltynä rikollisorganisaation johtamisesta. Epäilyt liittyvät vasemmistoräppärin murhaan ja maahanmuuttajien lynkkauksiin.

Sotilasmarssin pauhusta ei silti löydy ihmisiä, jotka tunnustautuisivat uusnatsiksi tai rasistiksi. Omasta mielestään nämä ihmiset ovat nationalisteja.

"Se on velvollisuuteni kreikkalaisena", selittää Eva S., joka ei halua kertoa koko sukunimeään. Hän on siro 20-vuotias arkeologian yliopisto-opiskelija.

"Koulutusta pitäisi muuttaa. Nuorille pitäisi kertoa enemmän esimerkiksi Thermopylain taistelusta", hän sanoo.

Sanotaan, että Spartan kuningas Leonidas hidasti legendaarisessa mittelössä Persian valloittaja-armeijaa rinnallaan lopulta vain 300 spartalaista. Jos Suomen äärioikeisto muistaa t-paidoissaan vuosia 1939–1945, Kreikassa vuosiluku on 480 eKr.

"Vastahyökkäys!" raikuu huuto eturivistä.

Evan ja kaikkien muidenkin haastateltujen mielestä Kreikka pitää palauttaa kreikkalaisille.

Kultaisen aamunkoiton kansanedustaja Giorgos Germenis puhui puolueen vaalikokouksessa Ateenassa.
Kultaisen aamunkoiton kansanedustaja Giorgos Germenis puhui puolueen vaalikokouksessa Ateenassa.

Saisivatko suomalaiset jäädä? Kysymys naurattaa 20-vuotiasta Dimitris Christodoulosia: "Kyllä. He ovat eurooppalaisia."

Christodoulos haluaisi armeijan jälkeen palomieheksi, mutta ei hyvältä näytä. Kreikan nuorisotyöttömyys on yli 50 prosenttia, eikä kolmas lainapaketti ainakaan lisää julkisia virkoja.

Haastattelun keskeyttää iäkäs nainen. Kotsaki Foteini on taksiliiton johtaja ja Kultaisen aamunkoiton ehdokas. Hän ei tuomitse maahanmuuttajien hakkaamisia, vaikka kysymme asiaa kahteen kertaan.

"Maahanmuuttajat tekevät paljon enemmän väkivaltaa kreikkalaisille kuin toisin päin", hän väittää.

Keskiviikkoilta alkaa tuntua aikamatkalta 1930-luvulle viimeistään keskustan Syntagma-aukiolla. Siellä kokoontuvat kommunistit, hekin muutaman tuhannen hengen voimin.

Sirpit ja vasarat ovat paikoillaan punalipuissa. Kaiuttimista raikuu Katjuša.

Charalampos Papachristou ja Kleopatra Koutouzi ovat kommunistipuolueen kannattajia.
Charalampos Papachristou ja Kleopatra Koutouzi ovat kommunistipuolueen kannattajia.

Kreikan kommunistipuolueen kannatus on ollut vaaleissa perinteisesti viitisen prosenttia. 27-vuotiaat Charalampos Papachristou ja Kleopatra Koutouzi kertovat, että kriisivuodet ovat tuoneet mukaan lisää nuoria.

Näissä vaaleissa tarjolla näyttäisi olevan neljäs sija.

Papachristou on suuren yrityksen kirjanpitäjä ja Koutouzi lakimies, joka työskentelee lakitoimistossa. Koutouzin palkka on pudonnut viidessä vuodessa 1 000 eurosta 600:aan.

Mennään heti asiaan: pitäisikö kaikki yritykset mielestänne ottaa valtion omistukseen?

"Ei valtion vaan kansan", Papachristou korjaa.

Minkälaisia johtajia Lenin ja Stalin olivat mielestänne?

"He olivat suuria kansainvälisen kommunistisen yhteisön johtajia. Toki kaikkia historian vaiheita tulee tarkastella kriittisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat