Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisi sen todisti – EU on täysin kädetön

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.
Bussilastillinen nuoria irakilaismiehiä matkusti Suomeen
Bussilastillinen nuoria irakilaismiehiä matkusti Suomeen
Kukaan ei halunnut jäädä Haaparantaan, vaikka vastaanottokeskukseksi muutetussa hotellissa on runsaasti tilaa. Kuvaus: Pekka Fali. Toimittaja: Tapio Mainio. Editointi: Kristina Marttinen, Esa Syväkuru.

Eurooppaan tulevat pakolaisvirrat ovat todistaneet, kuinka tehoton Euroopan unioni on kriisinhallinnassa.

Samaan aikaan kun jäsenmaiden ministerit etsivät kalentereistaan seuraavaa sopivaa aikaa hätäkokoukselle, turvapaikanhakijoita hukkuu Välimereen. Eurooppaan päästyään heitä kohdellaan paikoin kuin eläimiä karsinassa.

Viimeksi perjantaina viisitoista Syyrian sotaa pakenevaa hukkui, kun he yrittivät päästä Turkista Kreikkaan. Turkin rannalle ajautui jälleen nelivuotiaan lapsen ruumis.

28 jäsenmaan kesken on aina hankalaa saada sopu yhteisistä asioista. Erityisen vaikeaa sovun löytyminen näyttää olevan kriisiaikoina. Se kuulostaa huolestuttavalta.

EU:ssa ei ole saatu sovittua edes siitä, kuinka Kreikasta, Italiasta ja Unkarista voitaisiin jakaa muiden jäsenmaiden kesken 120 000 turvapaikanhakijaa. Se siitä solidaarisuudesta unionissa. Jäsenmaissa ajetaan itsekkäästi omia etuja.

Eikä 120 000 riitä alkuunkaan, sillä yksin Saksaan odotetaan tänä vuonna miljoonaa turvapaikanhakijaa.

Jäsenmaiden jakolinjat ovat syvät. Esimerkiksi osa Itä-Euroopan jäsenmaista, Unkari etupäässä, on syyttänyt Saksaa avoimien ovien politiikasta: se on arvostelijoiden mukaan houkutellut siirtolaisvirtoja.

Vanhoissa ja vauraammissa jäsenmaissa puolestaan vihoitellaan Itä-Euroopan jäsenmaille, jotka jarruttavat päätöksiä turvapaikanhakijoista.

Vauraat jäsenmaat kantavat ylivoimaisesti suurimman vastuun pakolaiskriisistä, koska tuskin kukaan haluaa etsiä parempaa tulevaisuutta Itä-Euroopan köyhemmistä maista – varsinkin jos on mahdollista päästä vaikkapa Saksaan tai Ruotsiin.

Yhteinen politiikka on ollut kaukana. Esimerkiksi perjantaina Kroatia sooloili ilmoittamalla, ettei se enää rekisteröi tai majoita turvapaikanhakijoita. Piikkilanka-aitoja pystytetään, mutta varsinaisista ratkaisuista ei ole hajuakaan sen paremmin jäsenmailla kuin koko EU:lla.

On vain toivottava, että EU:ssa otetaan opiksi kriisinhallinnan epäonnistumisesta ennen kuin tapahtuu jotain todella vakavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat