Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat ja Venäjä keskustelivat Syyriasta

Suurvallat yrittävät välttää Syyriassa törmäyskurssille joutumista

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst Reuters
Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter
Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter

Yhdysvallat ja Venäjä osoittivat perjantaina varovaisia liennytyksen merkkejä kiistassaan Syyrian sisällissodasta.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter ja hänen venäläinen kollegansa Sergei Šoigu puhuivat perjantaina ensimmäistä kertaa yli vuoteen puhelimitse Syyrian tilanteesta, kertoi uutistoimisto Reuters.

Viime vuonna Yhdysvallat katkaisi korkean tason sotilaalliset keskustelut Venäjän kanssa, kun Venäjä oli vallannut Krimin niemimaan Ukrainalta.

Myös Syyrian sodassa Venäjä ja Yhdysvallat ovat olleet alusta lähtien vastakkain.

Venäjä on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vankkumaton liittolainen. Yhdysvallat taas pitää al-Assadin eroa välttämättömänä sodan ratkaisemiseksi. Suurvalloille yhteistä on huoli terroristijärjestö Isisin vaikutusvallasta Syyriassa.

Viime aikoina tilanne on kiristynyt entisestään, sillä Venäjä on lisännyt Syyriassa joukkojaan ja sotilaskalustoaan.

Sergei Karpuhin Reuters
Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu
Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu

Sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat nyt Syyriassa omalla tavallaan sotilaallisesti läsnä, sillä Yhdysvallat tekee ilmaiskuja jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan puolustusministerit kävivät keskusteluja, sillä ne haluavat välttää Syyriassa törmäyskurssille joutumisen.

Länsimaat ovat olleet huolissaan Venäjän kasvavasta sotilaallisesta läsnäolosta Syyriassa. Viimeksi perjantaina Reutersin haastattelemat amerikkalaislähteet sanoivat, että Syyrian Latakiassa sijaitsevassa lentotukikohdassa on nyt neljä venäläistä hävittäjää.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry varoitti torstaina Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia siitä, että al-Assadin Venäjältä saaman tuen lisääntyminen voi pitkittää ja vaikeuttaa Syyrian kriisiä entisestään.

Länsi pelkää, että Venäjä voi iskeä lännen tukemia kapinallisia vastaan, mikä vahvistaisi myös Isisiä. Sekä lännen tukemat kapinalliset että terroristijärjestö Isis taistelevat al-Assadin joukkoja vastaan.

Perjantaina Venäjä ilmoitti, että se harkitsee joukkojen lähettämistä Syyriaan, jos al-Assad sitä pyytää.

"Jos jokin pyyntö tulee, siitä tietenkin keskustellaan ja se arvioidaan kahdenvälisissä keskusteluissa ja vuoropuheluissa", sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto Ria Novostin mukaan. Hän lisäsi, että aiheesta on vaikea keskustella hypoteettisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat