Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi brändäsi katolisen kirkon uudelleen, mutta nyt häntä syytetään sosialistiksi

Paavi on muuttanut mielikuvaa katolisesta kirkosta muuttamatta sen opillista linjaa. Köyhien puolustaja on voittanut maailman ihailun, mutta osalle Yhdysvaltojen konservatiivisesta eliitistä hän on epäilyttävä sosialisti.

Maria Manner HS
Sarja katsoo maailmankuulujen ihmisten julkisuuskuvan taakse.

Yli kymmenentuhannen kilometrin päässä Vatikaanista on paikka, jonka nimi on yksinkertaisesti 1-11-14. Se on villa miseria, köyhä lähiö Buenos Airesin etelälaidalla. Siellä sijaitsee valkoinen pieni kappeli.

Silloin tällöin kappelin puhelin soi, ja joskus soittaja on paavi Franciscus. Hän vieraili kappelissa usein arkkipiispana eikä ole unohtanut seurakuntaa pyhälle valtaistuimelle noustuaan.

L'osservatore Romano
Paavi Franciscus pesi nuorisorikollisten jalkoja Roomassa vuonna 2013, samaan tapaan kuin Jeesus pesi opetuslastensa jalat. Paavi on opillisesti perinteisellä linjalla, mutta hänen sovinnollinen lähestymistapansa on muuttanut kuvaa katolisesta kirkosta.
Paavi Franciscus pesi nuorisorikollisten jalkoja Roomassa vuonna 2013, samaan tapaan kuin Jeesus pesi opetuslastensa jalat. Paavi on opillisesti perinteisellä linjalla, mutta hänen sovinnollinen lähestymistapansa on muuttanut kuvaa katolisesta kirkosta.

"Ennen Vatikaanissa ei edes tiedetty, että me olemme olemassa", sanoi paikallinen asukas Violeta Velazco, kun paavin valinnasta oli kulunut vähän yli vuosi.

Sellaisena maailma on oppinut paavi Franciscuksen tuntemaan: maanläheisenä vähäosaisten puolustajana.

Tyyli on taannut hänelle poikkeuksellisen kansansuosion ja ihailua ympäri maailmaa. Se vetoaa niihin, joista katolinen kirkko kultakoristeineen ja krumeluureineen oli tullut kuuroksi tavallisten ihmisten huolille.

Paavi on maailman vaikutusvaltaisin uskonnollinen johtaja. Hän luotsaa yli 1,2 miljardin katolilaisen joukkoa, ja hänen näkemyksensä avioerosta, homoista ja kapitalismista päätyvät uutisiin ympäri maailmaa.

Edellisen paavin, saksalaisen Benedictus XVI:n, valtakautta tahrasivat pedofiiliskandaalit ja korruptio. Kaikkien hämmästykseksi Benedictus erosi kesken kaiken maaliskuussa 2013.

Franciscuksen valinta tuli monelle yllätyksenä. Argentiinalaista pidettiin turvallisena kompromissipaavina. Hän oli ensimmäinen paavi Latinalaisesta Amerikasta, mutta muutoin häntä ei pidetty muutoksen airuena.

Jo nimi oli kuitenkin enne tulevasta. Franciscus otti paavillisen nimensä keskiajalla eläneeltä munkilta, joka arvosteli katolisen kirkon ylellisyyksiä.

Kuka?

Paavi Franciscus

 Paavi Franciscus syntyi vuonna 1936 Buenos Airesissa. Hän on katolisen kirkon 266. paavi. Ennen pappisseminaaria hän työskenteli vähän aikaa laboranttina ja yökerhon portsarina.

 Paavi matkustaa lauantaina Kuubaan, josta hän jatkaa Yhdysvaltoihin. Paavi pitää valtaosan puheistaan Yhdysvalloissa äidinkielellään espanjaksi. Hän on harjoitellut kesän aikana englantia muttei puhu sitä vielä sujuvasti. Espanjan lisäksi Franciscus osaa italiaa, portugalia, ranskaa, saksaa, latinaa, ukrainaa ja Pohjois-Italiassa puhuttavaa piemonten kieltä.

 Paavi Franciscus on saanut mainetta myös huumorintajullaan. Taannoin hän vitsaili Äiti Teresan päättäväisyydestä: "Olisin ollut peloissani, jos hän olisi ollut esimieheni."

Benedictus XVI oli akateeminen saksalainen, joka tunnettiin lempinimellä Jumalan rottweiler. Hänen jälkeensä jo Franciscuksen hymy merkitsi mullistusta kirkon julkisuuskuvalle.

Lisäksi Franciscus, 78, tapaa liikkua käytetyllä Fordilla, maksaa hotellilaskunsa eikä omista kännykkää. Hän on pessyt vankien jalkoja ja rohkaissut naisia imettämään kirkossa.

"Paavi Franciscus on brändännyt katolisen kirkon uudelleen", sanoo jesuiittapappi Thomas Reese, yhdysvaltalaisen National Catholic Reporter -lehden asiantuntija.

Vielä kolme vuotta sitten katolinen kirkko tarkoitti ihmisten mielissä abortin, homoavioliittojen ja ehkäisyn vastustamista, hän sanoo. Nyt paavi yhdistetään köyhien, syrjittyjen ja ympäristön puolustamiseen. Kirkko nähdään laupeampana, vähemmän tuomitsevana.

Kaikkia Franciscus ei vakuuta.

Kun paavi suuntaa tiistaina Kuubasta Yhdysvaltoihin, hän kohtaa ihailijoiden lisäksi myös epäluuloisia.

Paavi Franciscus on arvostellut markkinoiden tyranniaa ja varoittanut ilmastonmuutoksesta. Hänen sanomansa saa paljon vastakaikua Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa ja Afrikassa, mutta Yhdysvalloissa maaperä ei ole sille yhtä hedelmällinen.

Paavi on maassa suosittu, mutta yhdysvaltalaiset ovat selvästi enemmän markkinauskovaisia kuin keskivertokansalainen Euroopassa, saati Latinalaisessa Amerikassa.

Reesestä on kiinnostavaa, kykenevätkö amerikkalaiset todella kuuntelemaan paavin sanomaa.

"Amerikkalaiset eivät ole sitä paitsi tottuneet nöyriin julkkiksiin."

Siitä huolimatta paavin suosioluvut ovat Yhdysvalloissa sellaiset, että poliitikot Washingtonissa voivat vain unelmoida niistä.

Eniten paavia ovat arvostelleet oikeistolaiset tv-kommentaattorit. Sarah Palinin mielestä paavi on epäilyttävän liberaali. Fox Newsin kommentaattori Andrew Napolitano taas kutsui paavia kommunistiksi ja marxistiksi.

"Konservatiivinen eliitti tahtoisi, että paavi puhuisi abortista ja homojen avioliitoista eli republikaaneja lähellä olevista teemoista. Ympäristö, siirtolaiset ja köyhät ovat demokraattien teemoja", Reese sanoo.

Niille, jotka tiesivät Franciscuksen ajalta ennen paaviutta, hänen linjansa ei ole tullut yllätyksenä. Buenos Airesin arkkipiispanakin hän matkusti raitiovaunulla ja eli vaatimatonta elämää.

Franciscuksella oli menneisyydestään myös vastustajia. Heti paavin valinnan jälkeen pulpahtivat pintaan syytökset hänen roolistaan Argentiinan verisen sotilasdiktatuurin aikaan.

Rankimman väitteen mukaan Franciscus olisi jesuiittojen johtajana toimiessaan vähintään epäsuorasti näyttänyt vihreää valoa kahden papin kidutukselle.

Franciscus – tuolloin vielä Jorge Mario Bergoglio – säilytti hyvät välit sotilasdiktatuuriin mutta käytti monien todistajien mukaan kulissien takana suhteitaan hyväksi, jotta voisi auttaa vainottuja.

Totuus on silti hieman monimutkaisempi. Journalisti Paul Valleyn selvityksen mukaan Franciscus jätti kaksi pappia vaille kirkon suojaa erottaessaan heidät jesuiittojen sääntökunnasta. Valleyn mukaan paavin vahvasti myötätuntoa korostava linja kehittyi osin vastauksena sisäiseen syyllisyydentunteeseen.

Franciscus jakoi mielipiteitä myös jesuiittojen parissa. Paavi itse sanoi La Civiltà Cattolica -lehdelle, että ongelmat johtuivat hänen nuoruudestaan ja autoritaarisesta johtamistyylistään. Sittemmin hän on oppinut olemaan sovittelevampi.

Lempeän pinnan alla paavi on mies, joka tietää, mitä tahtoo ja tekee. Vatikaanin muurien sisällä Franciscuksella on maine määrätietoisena ihmisenä. Hänet tuntevien mukaan hän ei tee mitään harkitsematta.

Jotkut pitävät Franciscuksen tuomia muutoksia vain pintana. Paavi nauttii poptähden suosiota, mutta selfiekuvat uskovaisten kanssa eivät riitä kirkon vanhoillisuuteen turhautuneille.

Paavi ei ole muuttanut opetuksia abortista, homoista tai naispappeudesta eikä sanonut, etteivät ne olisi yhä tärkeitä. Hän ei vain selvästikään usko, että avoin tuomitseminen edistäisi evankeliumin sanomaa.

Suuri osa maailman katolilaisista ei elä Vatikaanin opinkappaleiden mukaan. Se on kirkolle ongelma. On vaikeaa muuttua ajan mukana, jos pitää samaan aikaan olla erehtymätön.

Konservatiivien mielestä paavia tulkitaan valikoiden. Franciscus puhuu myös paholaisesta ja näkee abortin syntinä. Hän nopeutti entisten avioliittojen mitätöimistä, mutta avioero itsessään on yhä pannassa.

Hitaasti etenevät myös yritykset uudistaa Vatikaanin keskushallintoa. Kaikki katolisen kirkon piispat ja papit ole innoissaan paavin tyylistä, joka painottaa armeliaisuutta. He ovat löytäneet kutsumuksensa edellisten, opillista puhtautta painottavien paavien aikana.

Kun Franciscukselta kysyttiin, mikä on hänen kantansa homoavioliittoihin ja aborttiin, hän vastasi yksinkertaisesti:

"Sama kuin kirkon. Olen kirkon poika."

 

Lähteenä on käytetty myös Elizabetta Piquén kirjaa Pope Francis: Life and Revolution (2013) ja Paul Valleyn kirjaa Pope Francis – Untying the Knots. The Struggle for the Soul of Catholicism (2015).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat