Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedätkö, mihin juna meidät vie?

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Afganistanilainen Muhammed Ajmal vilkutti Röszken asemalla junasta, jonka uskottiin vievän Itävallan rajalle.
Afganistanilainen Muhammed Ajmal vilkutti Röszken asemalla junasta, jonka uskottiin vievän Itävallan rajalle. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Valonheittimet saivat Röszken aseman näyttämään laiturialueen pimeydessä oranssinruskealta.

Ensin ilmoitettiin, että juna tulee kymmeneltä. Sitten ei ilmoitettu enää mitään. Uupuneina maassa istuneet pakolaiset tiedustelivat minulta, minne juna menee.

En tiennyt sitä moneen tuntiin, huolimatta monista unkarilaisille poliiseille esittämistäni kysymyksistä. Enkä tiennyt varmaksi tunteja myöhemmin junan lähtiessäkään, vaikka silloin kerrottiin määräaseman olevan Hegyeshalomin vastaanottokeskus aivan Itävallan rajan pinnassa.

Aika moni luuli olevansa matkalla suoraan Saksaan, vaikka Saksan rajat olivat olleet kiinni jo sunnuntaista lähtien.

Joukossa kiersi myös huhu suorasta matkasta Wieniin.

Taas yksi pieni ja tuntematon rautatieasema jossakin Itä-Euroopassa oli hetken pakolaiskriisin näyttämö. Sellainen oli Röszken asema Unkarissa maanantain ja tiistain välisenä yönä, kun maa oli juuri sulkemassa Serbian-vastaista rajaansa.

Viranomaiset ajoivat asemalle hiki hatussa linja-auton toisensa jälkeen lähettääkseen pakolaisia pikaisesti eteenpäin ennen keskiyötä ja uuden lain voimaantuloa.

Lopulta aseman hiekkapohjaisella laiturilla istui tuhatkunta ihmistä nyssyköineen.

Kun istuuduin, alkoi varovainen jutustelu afganistanilaisperheen kanssa.

Perheen englannintaitoinen puhemies oli hieman alle kaksikymppinen Muhammed Ajmal, ilosilmäinen, siilitukkainen nuori mies. Jalassa sortsit, lämmikkeenä nahkatakki ja matkatavarana yksi reppu.

Seurueeseen kuului hänen kaksi veljeään, joista kummallakin oli mukanaan perhe. Muhammed harrasti kotona Mazar-i-Sharifissa nyrkkeilyä. Hän kertoi kantaneensa kävelytaipaleella veljenkin repun.

He olivat lähteneet, kun elämä terroristien piinaamassa kaupungissa kävi mahdottomaksi. Koskaan ei voinut tietää, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Kotiin jäivät vanhemmat ja yksi pikkuveli, koska kaikkien matkaan ei ollut rahaa. Muhammed näytti lompakossaan olevia isän ja veljen passikuvia.

Yhtäkkiä hän kysyi, olisiko minulla tai unkarilaisella tulkilla Eszterillä mukana kasvovoidetta. Toisen veljen vaimo oli saanut kasvoihinsa kyynelkaasua, kun Kreikan poliisi oli ampunut sitä ilmaan. Kummallakaan meistä ei ollut voidetta, mutta hankimme sitä vapaaehtoisilta. Piinaava kirvely alkoi helpottaa.

Kasvosalva on pieni asia, mutta yö Röszken asemalla iski tajuntaan sen, että pakomatkalla olevilla ihmisillä kaikki pienet ja kaikki suuret kysymykset ovat ilman vastauksia. He eivät tiedä, kuinka kauan kasvojen kirvelyä, kantapäähän hiertyneitä rakkoja tai janoa täytyy vielä kestää. He eivät myöskään tiedä, mistä he voivat saada turvapaikan.

He etenevät asemalta asemalle. Kysyvät vastaantulijoilta, seuraavat Whatsapp-viestejä, joutuvat luottamaan salakuljettajiin.

Muhammed Ajmal tiedusteli monta kertaa, mihin juna sitten menee, jos se joskus tulee asemalle. Kauanko matka kestää?

Muhammedin perhe ja tuhannet muut törmäävät eurooppalaiseen pakolaispolitiikkaan, jolla on tarjota vain sekavia vastauksia – antoivat niitä sitten Röszken aseman poliisit tai Euroopan valtionpäämiehet.

Röszken asemalla junaan nousseista harva osasi aavistaa, että he olivat yksi Euroopan sekaisin olevan pakolaispolitiikan kuumista ryhmistä, ehkäpä viimeiset läpi Unkarin matkanneet.

Vain kaksi päivää myöhemmin Röszken läheisellä raja-asemalla Serbian Horgošissa terrorisminvastaiset joukot suihkuttaisivat kyynelkaasua Unkariin pyrkivien pakolaisten päälle.

Tiina Rajamäki
tiina.rajamaki@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat