Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Suomi ei ole Kreikan tiellä

Kreikka pysyy euroalueen kriisimaista hankalimpana

Ulkomaat
 

Suomi on Kreikan tiellä. Uhkaava vertauskuva on yleistynyt sitä mukaa, kun Suomen velkaantuminen on kiihtynyt.

Arvostetun Open Europe -tutkimuslaitoksen johtaja Raoul Ruparel pitää rinnastusta kuitenkin yliampuvana.

"Suomella on matala velkataso, vaikka se onkin nousemassa. Ja Suomi tekee uudistuksia hyvistä lähtökohdista", hän toteaa puhelimitse.

Veronkanto toimii, hallintoon luotetaan ja työvoima on korkeasti koulutettua, Ruparel luettelee. Siksi uudistusten tekemiseen pitäisi olla Suomessa hyvät lähtökohdat.

Kreikassa uudistuksia hidastaa Ruparelin mukaan etenkin tehoton hallinto ja muut vuosikymmenien takaa periytyvät ongelmat, kuten veronkierron kulttuuri.

Ei voi sanoa, että Kreikka ei olisi toiminut. Kuntien ja valtion palkkoja on leikattu kriisivuosina ankarasti.

Esimerkiksi kiinteistöverot ovat viidessä vuodessa kahdeksankertaistuneet, muistuttaa taloustieteen professori Christos Nikas Makedonian yliopistosta Thessalonikista. Silti kolmannen lainapaketin ehdoissa on esimerkiksi työmarkkinoihin pureutuvia uudistuksia, jotka Kreikan piti tehdä jo ensimmäisen lainapaketin aikana. Ja veropohja on yhä liian pieni.

"Arvonlisäveron tuotto esimerkiksi turistisaarilta ei ole edes lähellä sitä tasoa, mitä sen pitäisi olla. Ilman kuittia myydään. Tämä on syvälle juurtunut asia", Nikas toteaa.

Sunnuntain vaalit ratkaisevat, kuinka nopeasti Kreikka pystyy tekemään tarvitsemiaan uudistuksia. Siksi vaalit kiinnostavat Suomessa asti.

"Euromaiden veronmaksajilla on tässä erittäin paljon pelissä", Ruparel toteaa.

Suomen vastuut Kreikassa ovat kuuden miljardin luokkaa. Merkittävämpää Suomenkin kannalta on kuitenkin euroalueen luotettavuus ja yhtenäisyys.

Euron kannalta pahin vaihtoehto olisi, jos kumpikaan Kreikan johtavista puolueista ei saisi muodostettua hallitusta ja jouduttaisiin uusiin vaaleihin. Silloin käytännössä koko tämä vuosi olisi mennyt uudistusten osalta hukkaan.

Kreikan talous supistui vuosina 2008–2013 lähes kolmanneksella. Velkojien vaatimat säästöt vauhdittivat romahdusta. Nyt Kreikan talous on samaa kokoluokkaa kuin maan liittyessä euroon.

Viime vuonna Kreikka sai aikaan pientä kasvua, mutta tämä vuosi tuskin tulee sitä tuomaan. Raastavat neuvottelut lainoittajien kanssa ja Saksan väläytys Kreikan euroerosta ovat vieneet niin yritysten kuin kuluttajienkin luottamusta.

Muilla euron kriisimailla menee jo hieman paremmin. Pankkejaan remontoinut Espanja on pystynyt maksamaan Euroopan vakausmekanismille hätälainansa eriä takaisin etuajassa. Irlannissa talouskasvu on käynnistynyt, ja Portugalissakin velkasuhde on kääntynyt laskuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat