Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Schengenistä tuli pakolaiskriisin sijaiskärsijä

Kyvyttömyys sopia turvapaikkapolitiikasta uhkaa EU:n kulmakiveä

Ulkomaat
 
Michaela Rehle Reuters
Saksalaispoliisit tarkkailivat Itävallasta Saksaan pyrkiviä siirtolaisia Freilassingin lähellä torstaina.
Saksalaispoliisit tarkkailivat Itävallasta Saksaan pyrkiviä siirtolaisia Freilassingin lähellä torstaina. Kuva: Michaela Rehle Reuters

Euroopan ulko- ja sisärajoilla tapahtuu parhaillaan asioita, jotka ravistelevat EU:n perusarvoja. Lapsia ammutaan vesitykeillä ja kyynelkaasulla Unkarissa, piikkilanka-aidat estävät ihmisiä tulemasta unionin alueelle ja rajatarkastukset ovat palanneet jäsenmaiden sisärajoille.

Kaaos rajoilla on seurausta odottamattoman suuresta pakolaisvirrasta. Hyvin pitkälti se on kuitenkin seurausta myös siitä, ettei Eurooppa ole kyennyt sopimaan toimivasta turvapaikkapolitiikasta.

Fakta

Näin Schengenin purkaminen vaikuttaisi

 26 Euroopan maata käsittävällä Schengen-alueella ihmiset, autot ja junat pyyhkäisevät rajojen yli ilman viivytyksiä. Sopimuksen purkaminen tarkoittaisi rajatarkastusten palauttamista. Se tarkoittaisi jonottamista ja passintarkastusta rajanylityspisteillä. Myös junat pysähtyisivät rajoilla.

 Tarkastukset hankaloittaisivat monien elämää, jotka käyvät töissä toisen maan puolella. Työssäkäynti rajojen yli voisi vähentyä.

 Rajatarkastukset vaikeuttaisivat myös matkailua. EU:n ulkopuolelta tulevat, viisumia tarvitsevat matkailijat saattaisivat rajoittaa matkansa vain yhteen Euroopan maahan pidemmän kierroksen sijaan, koska eivät enää pääsisi samalla viisumilla kaikkiin maihin. Tämä vähentäisi matkailutuloja. Nykyään yhden Schengen-maan myöntämällä viisumilla saa matkailla muissakin maissa

 EU-maat joutuisivat rakentamaan rajoilleen aitoja ja muuta infrastruktuuria. Rajavalvontaan pitäisi palkata lisätä henkilöstöä.

 Tavaroiden kuljetus ja kaupankäynti rajojen yli hankaloituisi, kun rekat joutuisivat jonottamaan rajanylityspaikoilla. Byrokratia lisääntyisi, mikä voi lisätä rajat ylittävää kauppaa käyvien yritysten kuluja. Kulut siirtyisivät asiakashintoihin.

Sijaiskärsijäksi on joutumassa ei sen vähempää kuin yksi Euroopan unionin kulmakivistä, nimittäin vapaan liikkuvuuden Schengen-alue – ja siten EU:n kansalaiset.

Niin kutsuttujen Dublin-sääntöjen mukaan turvapaikanhakijan hakemus pitää käsitellä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu. Suuret pakolaisvirrat kuitenkin aiheuttavat kohtuutonta painetta Italiaan, Kreikkaan ja Unkariin, joten kymmeniätuhansia pakolaisia on suorastaan tyrkitty viime viikkoina eteenpäin muihin jäsenmaihin bussi- ja junakyydityksin.

Rajaton Eurooppa on viimeistellyt kaaoksen. Normaalisti Schengen-alueen maiden välillä ei ole rajatarkastuksia, joten pakolaiset ovat voineet vaeltaa rekisteröimättä ja ilman kontrollia syvälle Eurooppaan, aina Pohjolan perukoille ja Tornion kohdalta rajan yli Suomeen.

Saksa ja joukko muita maita yrittivät tällä viikolla ottaa tilannetta hallintaan aloittamalla rajatarkastukset Schengen-alueen sisärajoilla.

Tarkastukset voi sääntöjen mukaan ottaa käyttöön väliaikaisesti. Ei ole kuitenkaan varmaa että jäsenmaat ovat valmiita lopettamaan tarkastukset määrätyssä ajassa ja leväyttämään portit auki, jos pakolaisvirrat eivät tyrehdy.

Jos aivan tarkkoja ollaan, portit ovat Schengen-alueella auki – oli rajatarkastuksia tai ei. Euroopan maiden välillä ei ole sellaisia liikkumista estäviä rajavyöhykkeitä kuin esimerkiksi Suomen ja Venäjän välillä, joten periaatteessa rajan voi ylittää mistä tahansa.

Todellisen rajavalvonnan palauttaminen sisärajoille vaatisi infrastruktuurin rakentamista ja lisähenkilöstön palkkaamista, mikä tekisi loven jäsenmaiden budjetteihin.

EU-maiden talous kärsisi rajojen sulkemisesta muutoinkin, kun rajat ylittävä rahtiliikenne ja matkustaminen vaikeutuisivat.

EU-maat yrittävät jälleen ensi viikolla sopia pakolaisten jakamisesta tasaisemmin jäsenmaiden kesken. Itäisen Keski-Euroopan maat ovat käyttäneet vapaan liikkuvuuden ongelmaa yhtenä perusteena sille, että ne vastustavat komission ehdottamaa 120 000 pakolaisen jakamista kiintiöiden pohjalta.

Ongelma piilee siinä, miten turvapaikanhakijat saadaan pysymään heille määrätyssä maassa. Monet pakolaisista haluavat Saksaan, joten sijoitus esimerkiksi köyhempään Puolaan voi olla epämiellyttävä yllätys.

Pakolaisten liikkumisen hillitsemiseen on esitetty vain vanhoja keinoja: palautuksia jäsenmaasta toiseen Dublin-sääntöihin nojaten, ilmoittautumisvelvollisuutta viranomaisille, vastaanotto-olosuhteiden yhdenmukaistamista ja mahdollisesti pakolaiselle langetettua maahantulokieltoa jäsenmaahan, johon hän on luvatta siirtynyt.

Liikkumisen valvominen maasta toiseen voi kuitenkin olla hankalaa, jos turvapaikanhakijat ja sen saaneet välttelevät viranomaisia, eivät hae sosiaalitukia, asuvat sukulaisten nurkissa ja elättävät itsensä pimeillä töillä.

Pakolaisten halu suunnata parhaat elämänmahdollisuudet tarjoaviin maihin on ymmärrettävää. Kansainväliset sopimukset antavat heille kuitenkin oikeuden vain hakea ja saada suojaa – ei suinkaan päättää sitä, mikä Euroopan maa heitä suojelee.

Eurooppalaisiin arvoihin ja velvollisuuksiin kuuluu tarjota sotaa ja vainoja pakeneville suojelua.

Jotta EU kykenisi suojelemaan myös itseään ja vapaan liikkuvuuden Schengeniä, sen täytyy pikaisesti löytää yhteinen sävel kriisinhoidossa.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat