Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruudessa on nyt kuusi ihmistä

Miehitettyjen avaruuslentojen hyötyä on ryhdytty kyseenalaistamaan

Ulkomaat
 
Maria Manner

Avaruudessa on tällä hetkellä kuusi ihmistä.

Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:lla on kolme venäläistä, kaksi yhdysvaltalaista ja yksi japanilainen avaruuslentäjä.

Heistä yhdysvaltalainen Scott Kelly ja venäläinen Mihail Kornijenko viettävät avaruudessa vuoden, muut vähemmän aikaa.

Kylmän sodan aikana Venäjä ja Yhdysvallat kilpailivat avaruusteknologiassa. Miehitetyt avaruuslennot olivat ylpeydenaiheita suurvalloille.

Nykyään miehitettyjen lentojen merkitys ja kustannushyöty kyseenalaistetaan. Rahapulasta kärsivä Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa lopetti sukkulaohjelmansa vuonna 2011. Sen astronautit menevät kansainväliselle avaruusasemalle venäläisten Sojuz-aluksilla.

Avaruuden houkutus ei silti ole kadonnut. Sinne pyrkivät nykyisin myös kaupalliset yrittäjät.

Pisimpään avaruudessa on oleskellut kosmonautti Gennadi Padalka, joka on viettänyt avaruudessa yhteensä 879 päivää. Hän palasi viimeisimmältä, 168 päivää kestäneeltä matkaltaan syyskuussa.

Astronautit ovat yhdysvaltalaisia tai siellä koulutuksen saaneita avaruuslentäjiä. Venäläiset avaruuslentäjät ovat kosmonautteja ja kiinalaiset taikonautteja.

Syyskuun alussa matkaan laukaistu insinööri Andreas Mogensen oli ensimmäinen tanskalainen avaruudessa. Hän vietti kansainvälisellä avaruusasemalla kymmenen päivää.

Kaikkien aikojen ensimmäinen avaruudessa käynyt pohjoismaalainen oli ruotsalainen Christer Fuglesang, joka kävi avaruudessa vuosina 2006 ja 2009.

Suomalaisia ei ole käynyt avaruudessa, mutta yhdysvaltalaisen astronautin Timothy Kopran isoisä oli suomalainen. Kopra kävi avaruudessa vuonna 2009.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat