Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi Franciscus matkusti Kuubaan

Havannan Vallankumousaukiolle pystytettiin suuri alttari

Ulkomaat
 
Maria Manner
Paavi Franciscus
Paavi Franciscus

Paavi Franciscuksen saapumista odotettiin innolla Kuubassa myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa.

Havannaa on siistitty kuntoon vierailun alla. Kaupungin ikoniselle Vallankumousaukiolle on rakennettu kookas alttari ja katsomo sunnuntain messua varten.

Vierailussa on suurta symboliikkaa. Paavi Franciscus kätilöi Kuuban ja Yhdysvaltojen historiallisen sovun, joka päätti yli 50 vuotta kestäneen jääkauden maiden suhteissa.

Franciscus on vieraillut Kuubassa aiemminkin, silloin kun oli vielä kardinaali. Yhdysvaltoihin hän menee ensi kertaa elämässään. Hän jatkaa matkaansa Washingtoniin tiistaina.

Hyvän tahdon eleenä Kuuba vapautti paavin vierailun alla 3 500 vankia. Yhdysvallat puolestaan hölläsi matkustus- ja kaupparajoituksia Kuubaan.

Uskonnollisesti ajatellen voisi kuvitella paavin saavan lämpimämmän vastaanoton Yhdysvalloissa kuin Kuubassa.

Kuuban kommunistisen puolueen virallisena tavoitteena on ollut uskonnollisten tuntemusten nujertaminen ja korvaaminen asteittain tieteellis-materialistisella maailmankuvalla. Yhdysvalloissa puolestaan jopa seteleihin on painettu "In God We Trust" (Jumalaan me luotamme).

Vatikaanin lukujen mukaan kuubalaisista 60 prosenttia on katolilaisia. Kuitenkin vain pieni osa heistä harjoittaa uskontoa säännöllisesti. Katoliseen uskoon sekoittuu Kuubassa myös vahvasti santería, orjuuden myötä syntynyt afrokuubalainen uskonto.

Paavin vierailuun kohdistuu saarivaltiossa yhtä kaikki paljon odotuksia. Kuuban ja Yhdysvaltojen välien lähenemistä on Latinalaisessa Amerikassa verrattu Berliinin muurin murtumiseen.

Toisinajattelijat ovat vaatineet paavia ottamaan kantaa Kuuban ihmisoikeustilanteeseen.

Myös Yhdysvalloissa paavi on kyselyiden perusteella suosittu. Hänen kapitalismia kritisoivat, siirtolaisia ja ympäristöä puolustavat puheensa epäilyttävät kuitenkin osaa konservatiiveista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat