Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sankari vai petturi? Vasemmiston messias Tsipras on tuomiolla Kreikan vaaleissa

Alexis Tsipras on yhä useammalle kreikkalaiselle mies, joka lupasi muutosta mutta toi kaaosta

Ulkomaat
 
Kreikan Tsipras hurmasi yhä kannattajansa
Kreikan Tsipras hurmasi yhä kannattajansa
Kreikan ennenaikaisia vaaleja edeltävä kamppailu on ollut maan mittakaavassa laimeaa, mutta tuhannet innokkaat huusivat silti tukeaan entiselle pääministerille. Toimittajat Petja Pelli ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.

Ateena. "Oikeus on puolellamme!" Alexis Tsipras huutaa ja päättää puheensa.

Ihmiset hurraavat. Puhe alkoi hieman vaisusti, mutta nyt he hurraavat, lähes kaikki. Arviolta kymmenentuhatta. Mies lavalla valkoisessa kauluspaidassa ja käärityissä hihoissa nauraa helpottuneena.

Hän on Euroopan vasemmiston tämän hetken suurin sankari tai suurin petturi, riippuen keneltä kysyy. Hän joko taisteli sen minkä pystyi tai petti yksinkertaisesti kaikki lupauksensa.

Sankari vai petturi? Sitä pohtivat myös kreikkalaiset sunnuntaina, kun vaaliuurnat aukeavat.

KALLE KOPONEN HS
Entisen pääministerin Alexis Tsiprasin kannattajat kuuntelivat puhetta vaalikampanjan päätöstilaisuudessa Ateenassa perjantaina. Kreikka valmistautui ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.
Entisen pääministerin Alexis Tsiprasin kannattajat kuuntelivat puhetta vaalikampanjan päätöstilaisuudessa Ateenassa perjantaina. Kreikka valmistautui ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Kreikan pikavaalien taustalla on Tsiprasin puolueen sisäinen riita.

Tammikuun vaaleissa valtaan nousseen Syrizan radikaali siipi alkoi vastustaa ankaria ehtoja, joihin Tsipras lopulta suostui, jotta Kreikka sai kolmannen lainapakettinsa.

Tsipras erosi, ja tässä sitä taas ollaan: äänestämässä euron tulevaisuudesta.

Vaaleissa Tsipras tavoittelee vankkaa hallitusta ilman puolueensa pahimpia änkyröitä. Meikäläistä kokoomusta vastaava Uusi demokratia hengittää kuitenkin kyselyissä niskaan. Sen viiksistään tunnettu uusi johtaja Vangelis Meimarakis esittää itsensä euron takuumiehenä.

"Tsipras varasti ihmisten äänet ja toi katastrofin!" hän pauhaa omassa tilaisuudessaan Ateenan Omonia-aukiolla.

Yleisö kyllästyy pian. Viiksimies alkaa puhua naisen merkityksestä perheessä.

Taloustieteen opiskelija Maria Tzidoli ei luota maan pankkeihin.
Taloustieteen opiskelija Maria Tzidoli ei luota maan pankkeihin.

Kapinan ytimessä näyttää tyhjältä toimistotilalta. Tämä Kansan yhtenäisyys -puolue (LAE) on alle kaksi kuukautta vanha.

LAE:n muodostavat entiset syrizalaiset. Ne, joiden mielestä Tsipras petti kansan antautumalla Pohjois-Euroopalle. Nyt kapinalliset tutkivat vaalilistoja ja juovat jääkahvia pillillä läpinäkyvistä muovimukeista.

"Me sanoimme Tsiprasille siitä koko ajan. Että hänellä täytyy olla B-suunnitelma", toteaa puolueen ehdokas Christos Kasimis.

Hän tarkoittaa suunnitelmaa euroeron toteuttamisesta. Kasimisin mielestä Kreikan pitäisi käyttää drakmakorttia aseena, jolla euromaat painostettaisiin leikkaamaan Kreikan velkaa.

KALLE KOPONEN HS
Tripsta-verkkopalvelun toimitusjohtaja Philipp Brinkmann kertoo yhtiönsä selvinneen Kreikan valuuttarajoitteista ilman katastrofeja.
Tripsta-verkkopalvelun toimitusjohtaja Philipp Brinkmann kertoo yhtiönsä selvinneen Kreikan valuuttarajoitteista ilman katastrofeja.

Ateenan kaduilla heinäkuun kansanäänestyksen euforia on enää muisto vain. Yli 61 prosenttia vastasi "ei", kun Tsiprasin hallitus kysyi kreikkalaisilta, hyväksyvätkö he edellisen hätälainan ehdot. Juhlat jäivät lyhyiksi.

Kreikkalaiset alkoivat tyhjentää tilejään, ja Euroopan keskuspankki tiukensi hätärahoitustaan. Hallitus pelasti Kreikan pankit rajoittamalla käteisnostot 60 euroon päivässä ja kieltämällä tilisiirrot ulkomaille.

Pian Tsipras allekirjoitti sovun kolmannesta hätälainasta. Euromaiden sanelemat ehdot ovat vielä edellisiäkin karummat. Suomessa Timo Soini puhui rutosta ja kolerasta, mutta saattoivat ne käydä mielessä Tsiprasillakin. Vaihtoehtoina olivat lupausten pettäminen tai euroeron sekasorto.

Nostorajoitukset ovat yhä voimassa. Pankkiautomaatilla 21-vuotias taloustieteen opiskelija Maria Tzidoli kertoo, että hänellä on huoneessaan 500 euroa pahvilaatikossa. "Ansaitsin ne rahat lapsenvahtina. En luota enää pankkeihin."

Tammikuussa hän äänesti Syrizaa ja Tsiprasia, nyt ei välttämättä ketään.

Läheisen terassin varjossa vartija Giorgios Raptakis tutkailee hymyillen kannettavansa ruutua. Hän panee säästöjään vedonlyöntiin. Ei se käteisen kätkeminenkään autuaaksi tee.

"Viime yönä varas murtautui naapuritalon rouvan kotiin hyppäämällä kolme kertaa katolta toiselle. Kolme kertaa!"

Tällaiset tapaukset ovat yleistyneet. Yhä useammalle Tsipras on mies, joka lupasi muutosta mutta toi kaaosta.

"Hei, kumpi näistä voittaa?" vartija huikkaa perään.

Ruudulla lukee kreikkalaisin kirjaimin "Veikkausliiga: Maarianhamina vs. Jaro".

KALLE KOPONEN HS
Entinen pääministeri Alexis Tsipras puhui kannattajilleen vaalikampanjan päätöstilaisuudessa Ateenassa perjantaina.
Entinen pääministeri Alexis Tsipras puhui kannattajilleen vaalikampanjan päätöstilaisuudessa Ateenassa perjantaina.

Tsiprasin haastajalla Uudella demokratialla on yksi varma äänestäjäryhmä: yrittäjät. Liike-elämälle rahan liikkeiden rajoitukset ovat olleet kohtalokkaita.

"Jos emme olisi varautuneet, koko yritystä ei enää olisi", sanoo Philipp Brinkmann, 31-vuotias saksalais-kreikkalainen toimitusjohtaja.

Hän johtaa Ateenan keskustassa Euroopan viidenneksi suurinta online-matkatoimistoa, Tripstaa. Työntekijöitä on valoisissa tiloissa 220, ja uusia palkataan.

Yritys oli menettää palvelimensa, lentolippujen myyntioikeutensa ja mainoksensa Googlessa. Kaikki nämä pitävät sisällään rajat ylittäviä maksuja.

Brinkmann pelasti yrityksen hyödyntämällä saksalaista pankkitiliä ja ostamaansa hollantilaista yritystä. Yhtä Tsiprasin kauden vahinkoa hän ei kuitenkaan voi korjata: kolausta Kreikan maineelle. "Tapasin juuri kansainvälisiä sijoittajia, mutta he levittelivät käsiään. Maariski on liian suuri."

Mikä on viestisi Euroopalle, kreikkalainen?
Mikä on viestisi Euroopalle, kreikkalainen?
HS kysyi satunnaisilta ateenalaisilta mitä he haluaisivat sanoa pohjoiseurooppalaisille. Toimittajat Petja Pelli ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Jos Tsiprasilta kysytään, se oli taistelun hinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat