Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosin saarella toimeentulo on pakolaisia suurempi vaaliteema

"Eivät he tänne halua jäädä, vaan jatkaa matkaa Eurooppaan"

Ulkomaat
 
Mikä on viestisi Euroopalle, kreikkalainen?
Mikä on viestisi Euroopalle, kreikkalainen?
HS kysyi satunnaisilta ateenalaisilta mitä he haluaisivat sanoa pohjoiseurooppalaisille. Toimittajat Petja Pelli ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Kosilla ja muilla Kreikan itäisillä saarilla sunnuntain vaaleihin mentiin talouskriisin lisäksi tilanteessa, jossa eri puolilta maailmaa saapuneita pakolaisia telttailee aivan vaalihuoneistojen tuntumassa.

"Pakolaisten tilanne on paha, he eivät tiedä huomisesta", sanoo Vasillis Karampides käytyään äänestämässä. Hänelle tulokkaat eivät ole mikään ongelma.

"Eivät he tänne halua jäädä, vaan jatkaa matkaa Eurooppaan."

Vaikka pakolaisten määrä on ollut hetkittäin kipurajalla, se ei näyttänyt Kosilla olevan päällimmäinen asia äänestämään saapuvien ihmisten mielissä.

"Pakolaisetko? Onhan niistä ollut hankaluuksia, mutta en tiedä onko se niin tärkeä asia", tuumii Eva Kitrina.

Paljon tärkeämpää hänen mielestään on saada muutosta Kreikkaan.

"Haluan pois siitä, että olen vuosia äänestänyt samoja ihmisiä ja puolueita, parin kolmen perheen jäseniä", hän sanoo.

"Tärkeintä on pitää natsit pois vallasta", Kitrina sanoo viitaten Kultaiseen aamunkoittoon, josta voi vaaleissa tulla maan kolmanneksi suurin puolue.

Hotellivirkailija Maria Kalfounin mielestä ei ole mikään ratkaisu avustaa saapuvia pakolaisia.

"On tärkeämpää toimia niin, että sota heidän kotimaissaan saadaan loppumaan", Kalfouni huomauttaa.

Turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia meloo ja veneilee Turkista Kosille päivittäin, ja rekisteröitymisen jälkeen he viettävät päiviä teltoissa Kosin kaupungin rannoilla.

Tilanne vaalipäivänä on helpompi kuin aiemmin kuluneena kesänä, koska viranomaiset ovat nopeuttaneet rekisteröintimenetelmiä, joiden jälkeen turvapaikan hakijat voivat jatkaa matkaansa kohti Pohjois-Eurooppaa. Tulokkaitakin on saapunut muutamana päivänä aiempaa vähemmän.

Varhain aamulla Kosilla äänestäneistä monet sanoivat kannattavansa Syrizaa ja entistä pääministeriä Alexis Tsiprasia.

"Hän on nuori uusi mies. Se toinen on sitä samaa vanhaa", sanoo Nikolas Kastel. Hän viittaa Uuden demokratian johtajaan Vangelis Meimarakisiin.

"Meillä suurin ongelma on korruptio. Koulutetut ihmiset siirtyvät politiikkaan päästäkseen täyttämään taskujaan", sanoo valtion virkamiehenä työskentelevät Kastel.

Kastel tuli äänestämään yhdessä tyttärensä kanssa.

Kumpikaan ei laske Tsiprasin syyksi, että hän joutui aiemmin tänä vuonna taipumaan kansainvälisten velkojien tiukkoihin ehtoihin.

"Ei kukaan pysty ratkaisemaan kaikkea seitsemässä kuukaudessa", Nikolas Kastel sanoo. Tsipras valittiin vasta alkuvuodesta pääministeriksi ja hän ilmoitti erostaan elokuussa.

"Kreikassa on ollut ongelmia vuosikausia, eikä kukaan ole tehnyt mitään", Konny Kastel sanoo.

Kumpikin on huolissaan nuorten koulutettujen valumisesta ulkomaille, kun mahdollisuudet saada toimeentuloa Kreikassa ovat niin huonot.

"Minäkin harkitsin muuttoa ulkomaille, koska en saanut kahteen vuoteen töitä. Nyt viimein sain opettajan paikan yksityiskoulussa ja muutin mieleni. Jään tänne", Konny Kastel kertoo.

Taloudellinen toimeentulo olikin monen äänestäjän mielessä Kosilla. Matkailusta elävällä saarella monilla on töitä vain osan vuotta.

"Minulle riittää töitä puoleksi vuodeksi kerrallaan ja sillä on elettävä koko vuosi", Maria Kalfouni kertoo.

"Minut tunnetaan ja tiedän saavani seuraavana kesänä töitä. Voin edistää lasteni unelmia, ja haluan heidän opiskelevan. Siihen tarvitsen tuhansia euroja."

"Mutta mitä teen, jos menetän työni? Sanonko lapsilleni, ettei heillä voi olla enää unelmia?", Kalfouni kysyy, ja pala nousee hänen kurkkuunsa.

Kalle Koponen HS
Kos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat