Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syriza vei vaalivoiton Kreikassa

Eronnut pääministeri Alexis Tsipras saa uuden mahdollisuuden

Ulkomaat
 
Maria Manner
Alkis Konstantinidis Reuters
Vasemmistolaisen Syriza-puolueen kannattajat riemuitsivat ovensuukyselyiden tuloksia Ateenassa sunnuntaina.
Vasemmistolaisen Syriza-puolueen kannattajat riemuitsivat ovensuukyselyiden tuloksia Ateenassa sunnuntaina. Kuva: Alkis Konstantinidis Reuters

Vasemmistolainen Syriza-puolue näytti voittavan Kreikan parlamenttivaalit sunnuntaina selvin luvuin.

Puolue oli saamassa noin 35 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu vajaat 70 prosenttia. Konservatiivinen Uusi demokratia oli saamassa 28 prosenttia.

Syriza oli alustavien vaalitulosten mukaan saamassa 145 paikkaa 300-paikkaiseen parlamenttiin.Äänestysaktiivisuus vaaleissa jäi alhaiseksi, 55 prosenttiin.

Syrizan johtaja Alexis Tsipras ilmoitti heti alustavien tulosten jälkeen, että puolue perustaa hallituksen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen kanssa. Tsipras myös vannoi jatkavansa taistelua paremman Kreikan puolesta.

Kreikka ajautui uusiin vaaleihin, kun pääministeri Tsipras erosi elokuussa.
Hän menetti parlamentin enemmistön, kun hänen oman Syriza-puolueensa jäsenet nousivat kapinaan maan kolmannen tukipaketin lainaehtoja vastaan. Puolueen vasen laita ei hyväksynyt Tsiprasin u-käännöstä, kun hän joutui hyväksymään EU:n ja kansainvälisten velkojien kovat ehdot avulle.

Leikkauspolitiikkaa vastustanut Syriza voitti Kreikan parlamenttivaalit tammikuussa. Sen jälkeen Kreikka yritti Tsiprasin johdolla neuvotella helpotuksia lainaehtoihin. Kun se ei onnistunut, Tsipras järjesti kansanäänestyksen, jossa kreikkalaiset hylkäsivät lainaehdot.  Lopulta Tsipras joutui suostumaan kovempiin lainaehtoihin Kreikan talouden pelastamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat