Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepal sai vihdoin perustuslain

Vuosien kiistely on lamaannuttanut päätöksentekoa

Ulkomaat
 

Nepalissa tehtiin sunnuntaina historiaa, kun voimaan tuli uusi perustuslaki.

Perustuslain aikaansaamista edeltänyt poliittinen sekasorto on jatkunut vähintään 1990-luvulta asti.

Kiistat perustuslaista kiihtyivät viime metreillä. Sitä vastaan on lakkoiltu ja osoitettu mieltä, eikä väkivallaltakaan ole vältytty. Viime viikkojen mittaan yhteenotoissa on kuollut ainakin 45 ihmistä, kertoo uutistoimisto AP.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Viime keväänä se kärsi pahasti maanjäristyksistä, joissa kuoli lähes 9 000 ihmistä.

Nepalin poliittiset ryhmät ovat vääntäneet kättä perustuslain sanamuodoista siitä asti, kun hindumonarkia syrjäytettiin vuonna 2007 kymmenen vuotta jatkuneen sisällissodan jälkeen.

Seitsemän viime vuotta Nepalissa oli väliaikainen perustuslaki, jonka oli alun perin tarkoitus olla voimassa vain pari vuotta.

Perustuslaista kiistely on lamaannuttanut Nepalin poliittista päätöksentekoa niin pahasti, että sen on väitetty haitanneen muun muassa maanjäristyksen pelastustöitä. Maanjäristyksen jälkeen kesäkuussa tärkeimmät poliittiset leirit päättivät lopulta panna vauhtia lain säätämiseen.

Nepalin presidentti Ram Baran Yadav allekirjoitti uuden perustuslain sunnuntaina. Hän sanoi toivovansa, että perustuslaki toisi poliittista vakautta, joka auttaisi Nepalia kehittymään, kertoi Kathmandu Post -lehti.

"Maamme on monietninen, monikielinen, moniuskontoinen ja monikulttuurinen", Yadav sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Tämä asiakirja varmistaa kaikkien nepalilaisten veljien ja sisarten oikeudet."

Uuden perustuslain mukaan Nepal on demokraattinen liittovaltio, joka koostuu seitsemästä maakunnasta ja jossa uskonto on erotettu politiikasta.

Vaikka uuden perustuslain toivotaan tuovan yhtenäisyyttä Nepaliin, jossa on noin sata eri etnistä ryhmää, laki on myös jakanut kansaa.

Etenkin Etelä- ja Länsi-Nepalin vähemmistökansat ovat vastustaneet perustuslakia. He pelkäävät, että maakuntien rajojen paikat ja vaaleja koskevat säädökset vähentävät entisestään heidän vaikutusvaltaansa hinduenemmistöisessä maassa.

Myös konservatiiviset hindut ovat pettyneitä perustuslakiin, koska heidän mielestään se on liian maallinen.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat