Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tämä ei ole pyhä sota"

Isis-loikkarit kertovat pettymyksestään äärijärjestöön

Ulkomaat
 
Ari Jalal Reuters
Jesidinaiset osallistuivat elokuussa hautajaisiin Mazar Sharaf al-Dinissä Irakissa, kun Isis oli tappanut heidän sukulaisiaan.
Jesidinaiset osallistuivat elokuussa hautajaisiin Mazar Sharaf al-Dinissä Irakissa, kun Isis oli tappanut heidän sukulaisiaan. Kuva: Ari Jalal Reuters

Pieni mutta kasvava joukko terroristijärjestö Isisin jäseniä jättää järjestön petyttyään siihen. Heidän kokemuksensa voivat auttaa taistelussa Isisiä vastaan, todetaan radikalisoitumiseen ja poliittiseen väkivaltaan erikoistuneen ajatushautomon ICSR:n raportissa.

Terroristijärjestö teloittaa loikkareita pettureina, joten moni järjestöstä paennut on mennyt maan alle. Osa on kuitenkin kertonut kokemuksistaan. Nyt julkaistuun raporttiin on koottu 58:n esiin tulleen tapauksen tiedot.

Lähtijät olivat 17 maasta, mikä kuvaa terroristijärjestön kansainvälistä luonnetta. Kolmannes oli Syyriasta ja lähes neljännes muualta Lähi-idästä. Joukossa oli yhdeksän Länsi-Euroopasta tai Australiasta ja seitsemän Keski-, Etelä- tai Kaakkois-Aasiasta.

Mukana oli seitsemän naista. Muut olivat miehiä.

Lähes kaksi kolmannesta tapauksista oli tältä vuodelta, yksi kolmannes kesäkuukausilta. Tämä viittaisi raportin mukaan siihen, että julkisuuteen tulleiden loikkareiden määrä on kasvussa.

Isisin jättäneiden kokemukset ja lähtösyyt vaihtelivat. Kaikki eivät olleet välttämättä myöskään etääntyneet Isisin tavoitteista, vaikka olivatkin pettyneet todellisuuteen taistelukentillä.

Yksi keskeisimmistä kritiikeistä oli järjestön taistelu muita sunnikapinallisia vastaan. Lähtijöiden mukaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon syrjäyttäminen ei tuntunut olevan etusijalla.

Sen sijaan järjestön huomion veivät kiistat muiden kapinallisryhmien kanssa sekä johtajien pakkomielteinen suhtautuminen "vakoilijoihin" ja "pettureihin".

Toinen pettymyksen aihe oli Isisin brutaali toiminta. Monet valittivat julmuuksista ja viattomien siviilien tappamisesta.

Yhdessäkään tapauksessa ei mainittu vähemmistöjen kohtelua. Julmuus ei raportin perusteella tuntunut huolestuttavan koko ajan: se aiheutti eniten suuttumusta silloin, kun uhrit olivat muita sunnimuslimeja.

Kolmas kertomuksissa toistuva syy oli korruptio. Moni tuomitsi yksittäisten komentajien ja johtajien toimet. Syyrialaiset loikkarit arvostelivat ulkomaalaisille annettuja etuoikeuksia.

Vaikka monet olivat valmiita kestämään sodan ankeat olot, he arvostelivat epätasa-arvoa ja rasismia.

"Tämä ei ole pyhä sota", sanoi eräs intialainen järjestön jättänyt, joka oli pantu siivoamaan vessoja ihonvärinsä takia.

Neljäs keskeinen syy oli pettymys siihen, millaista elämä Isisin vallan alla todellisuudessa oli. Järjestön propagandassaan lupaamia hienoja autoja ja ylellisyystuotteita ei ollutkaan tarjolla. Yksi loikkari sanoi, että ulkomaalaisia taistelijoita käytetään tykinruokana.

Isisistä loikkaaminen ei ole helppoa. Järjestö on teloittanut lukuisia taistelijoitaan, joita on epäilty pettureiksi.

Monissa maissa on alettu nostaa syytteitä terroristitoimintaan osallistuneita kohtaan, kun he palaavat kotiin. Jos he puhuvat kokemuksistaan julkisesti, heidän kertomuksiaan voidaan käyttää heitä vastaan.

Raportissa kehotetaan hallituksia luomaan lisää kannustimia, jotta Isisistä pois päässeet voisivat puhua kokemuksistaan. Heidän esimerkkinsä saattaa kannustaa muita lähtemään Isisistä ja estää toisia liittymästä siihen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat