Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komin tasavallan johto pidätettiin petosepäilyistä

Kuvernööriä ja muita johtajia syytetään myös rikollisjärjestön perustamisesta

Ulkomaat
 
EDUARD KORNIJENKO / REUTERS
Komin tasavallan kuvernööri Vjatšeslav Gaizer oli yksi lauantaina pidätetyistä.
Komin tasavallan kuvernööri Vjatšeslav Gaizer oli yksi lauantaina pidätetyistä. Kuva: EDUARD KORNIJENKO / REUTERS

Viikonvaihteen ja maanantain ykkösuutinen Moskovassa tuli Komin tasavallasta Uralin länsipuolelta: tasavallan kuvernööri Vjatšeslav Gaizer ja neljätoista muuta johtohahmoa pantiin lauantai-iltana telkien taakse epäiltyinä petoksista ja rikollisjärjestön perustamisesta.

Pidätykset tulivat poliittisen eliitin enemmistölle täytenä yllätyksenä, vaikka operaatiota oli ilmeisesti valmisteltu ainakin kuukauden ajan. Poliitikot ja politiikan tutkijat antoivat tapauksesta hämmentyneitä lausuntoja. Gaizer kuuluu valtapuolue Yhtenäisen Venäjän johtajistoon, ja hänen menestyksensä Kremlin puolivirallisella kuvernöörien paremmuuslistalla on ollut loistava.

Gaizer, 48, on johtanut luonnonvaroiltaan rikasta yli 900 000 asukkaan tasavaltaa vuodesta 2010 lähtien. Hän on syntyisin Intan pikkukaupungista Pohjois-Komista ja kuuluu alueen alkuperäisväestöön eli suomensukuisiin komeihin.

Kuvernööri pidätettiin Moskovassa Domodedovon lentokentällä hänen ollessaan matkalla lomalle ulkomaille. Komin alueparlamentin puhemies Igor Kovzel pantiin puolestaan rautoihin Pietarissa. Gaizerin varamies Aleksei Tšernov ja toistakymmentä paikallista poliitikkoa ja liikemiestä pidätettiin samaan aikaan Komissa. Operaatio toteutettiin liittovaltion tutkintakomitean ja turvallisuuspalvelu FSB:n yhteistyönä.

Korkean profiilin oikeustapauksiin keskittynyt moskovalainen Basmannyin tuomioistuin määräsi sunnuntaina kaikkiaan viisitoista tasavallan päättäjää Lefortovon tutkintavankilaan, alustavasti kahdeksi kuukaudeksi.

Venäjän television valtiolliset kanavat ottivat Komin ratsioista ilon irti. Uutiset näyttivät päättäjiltä takavarikoitua omaisuutta, johon kuului tutkintakomitean mukaan muun muassa 60 kiloa arvokoruja ja 150 arvokellon kokoelma, kuvernöörin kassakaapista takavarikoidun käteisen ohella. Samasta kassakaapista löytyi tutkijoiden mukaan kauppakirjaluonnoksia kahden suihkukoneen ostamisesta.

Lisäksi tutkijat ilmoittivat takavarikoineensa asiakirjoja, joiden perusteella valtiolta huijattua omaisuutta on siirretty veroparatiisiyhtiöihin vuodesta 2006 alkaen.

Sellainen selitys, että Venäjän viranomaiset olisivat ottaneet kiinni huomattavan rikolliskoplan, koska se kuuluu poliisin työhön, loisti maanantain kommenteissa poissaolollaan. Lähimmäksi tätä selitystä tulivat ne, jotka huomauttivat kuvernöörin läheisistä suhteista liikemies Aleksandr Zarubiniin.

Aiemmin miljardööri Viktor Vekselbergin Renova-yhtiöissä työskennellyt Zarubin on Komin napamiehiä, ja joidenkin kommenttien mukaan kuvernööri oli itse asiassa "Zarubinin luomus" eli juoksupoika. Zarubin joutui telkien taakse samaan aikaan kuvernöörin kanssa.

Useimmissa kommenteissa Gaizerin pidätystä verrattiin Sahalinin kuvernöörin Aleksandr Horošavinin pidätykseen viime maaliskuussa – tosin Komin pidätysten mittakaava ja syytteet rikollisjärjestön perustamisesta ovat omaa luokkaansa.

Vertaus johti kahdenlaisiin johtopäätöksiin. Ensinnäkin molempien pidätysten arveltiin liittyvän öljybisneksiin. Tämän teorian mukaan Horošavin olisi astunut valtion öljyjätin Rosneftin varpaille ja pidätyksen takana olisi öljy-yhtiön vaikutusvaltainen hallituksen puheenjohtaja Igor Setšin.

Gaizeria taas on pidetty miljardööri Vagit Alekperovin Lukoil-yhtiön miehenä. Mutta miten tämä yhteys olisi johtanut pidätyksiin, sitä kukaan ei osannut arvailla. Kommersant-lehden haastattelema komilaispoliitikko sanoi kuvernöörin olleen tavan takaa tukkanuottasilla niin Rosneftin, Lukoilin kuin Kostamus-kuningas Aleksei Mordašovin Serverstal-yhtiönkin kanssa, mutta riidat sovittiin aina.

Suositumman päätelmän mukaan pidätykset ovat pelkkää Kremlin valtapolitiikkaa. Talouden alamäen jyrkentyessä ja ulkopolitiikan vaikeutuessa omat rivit on pidettävä suorina, liittolaiset varpaillaan ja suuri yleisö tyytyväisenä.

"Pitäisikö tämän vuoksi panna istumaan nimenomaan epäluotettavia kuvernöörejä", kysyi kommentaattori Dmitri Kamyšev Vedomosti-lehden artikkelissa. "Eipä niinkään vaan pikemminkin päinvastoin: periaate 'hakkaa omiasi, että vieraat pelkäävät' on paljon vaikuttavampi."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat