Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka sanoi kaksi kertaa "ei" ja kerran "ehkä"

Kreikkalaiset antoivat Alexis Tsiprasille tukensa kolmannen kerran tänä vuonna. Äänten merkitys kuitenkin muuttui.

Ulkomaat
 
Michalis Karagiannis Reuters
"Tsiprasin aikakausi", otsikoi vaalituloksesta kirjoittanut kreikkalainen sanomalehti Ta Nea maanantaina.
"Tsiprasin aikakausi", otsikoi vaalituloksesta kirjoittanut kreikkalainen sanomalehti Ta Nea maanantaina. Kuva: Michalis Karagiannis Reuters

Joku voisi kysyä, suhtautuuko Kreikan Alexis Tsipras äänestyksiin pakkomielteisesti.

Tsiprasin vasemmistolainen Syriza-puolue nousi vaaleissa valtaan tammikuussa. Sen jälkeen Tsipras on kutsunut kreikkalaiset uurnille kahdesti: heinäkuussa pidettiin kansanäänestys ja sunnuntaina palattiin uurnille uusissa parlamenttivaaleissa.

Joka kerta Tsipras on saanut kutakuinkin haluamansa tuloksen. Nyt voiton merkitys on kuitenkin toinen kuin aiemmin.

Tammikuussa Tsipras lupasi mahdottomia. Hän vannoi korottavansa kreikkalaisten minimipalkkaa, parantavansa sosiaaliturvaa, peruvansa epäsuositun kiinteistöveron ja neuvottelevansa Kreikan lainaehdot täysin uusiksi.

Tämä oli paljon sanottu maassa, jonka lainansaanti riippuu muista euromaista. Sellaisista maista kuin Saksa ja Suomi, jotka eivät mielellään anna apua yhtään enempää kuin on välttämätöntä euron koossa pitämiseksi.

Ensimmäisten vaalien viesti oli selvä "ei" Pohjois-Euroopalle.

Heinäkuussa Tsipras järjesti kansanäänestyksen, jossa kreikkalaisilta kysyttiin, hyväksyvätkö he Kreikan toisen hätälainan ehdot. Viesti oli vielä tammikuun vaalienkin viestiä vihaisempi. Jopa 61 prosenttia kreikkalaisista äänesti "ei".

Äänestystä edelsi mielenilmaus, joka oli yksi Kreikan modernin demokratian suurimmista. Heinäkuun "ei" olikin myös kansanvallan hätähuuto. Kreikan politiikkaa oli saneltu jo viisi vuotta ulkopuolelta, eikä Saksa antanut neuvotteluissa tuumaakaan periksi. Tsipras soi kreikkalaisille mahdollisuuden näyttää, että heillä on oma tahto.

Velkaneuvotteluihin ei-äänet eivät juuri vaikuttaneet – ja miksi olisivatkaan vaikuttaneet. Äänestys yhdessä demokratiassa ei voi kumota vaalituloksia toisissa. Esimerkiksi Suomessa oli juuri valittu valtaan hallitus, joka lupasi olla tiukka hätälainoista.

Kreikka sai kolmannen tukipakettinsa, mutta entistä ankarammilla ehdoilla. Painostukseen osallistui myös Euroopan keskuspankki, joka rajoitti Kreikan pankkien hätärahoitusta.

Nostojen ja ulkomaisten tilisiirtojen rajoitukset ovat Kreikassa yhä voimassa.

Vuoden kolmanteen äänestykseen eli sunnuntain vaaleihin edettiin Kreikassa hyvin erilaisista lähtökohdista. Illuusiot olivat särkyneet.

Kuten eräs taloustieteen opiskelija muotoili asian torstaina ateenalaisella pankkiautomaatilla: "Äänestimme kaksi kertaa 'ei', ja lopputulos oli 'kyllä'."

Jokaiselle oli selvää, ettei Tsiprasia äänestämällä pääse säästöistä eroon. Silti Tsipras voitti, jälleen kerran paljon selvemmin kuin kyselyt ennustivat.

35,5 prosentin äänisaalis jäi alle prosenttiyksikön päähän tammikuun huipputuloksesta. Nyt viesti Pohjois-Euroopalle ei kuitenkaan ollut enää "ei" vaan "ehkä".

Kolmatta lainapakettia kannattavat puolueet saivat ylivoimaisen enemmistön äänistä. Lainaehtojen vuoksi Syrizasta eronnut LAE-puolue jäi alle kolmeen prosenttiin.

Samalla kreikkalaiset viestivät, että he eivät kaipaa poliittisesti takaisin menneeseen.

Lainaehtojen mallioppilaana esiintynyt Uusi demokratia hävisi Syrizalle lopulta selvästi. Se on demaripuolue Pasokin kanssa vastuussa vuosikymmeniä jatkuneesta poliittisesta kulttuurista, joka perustui ystävänpalveluksiin, velkaantumiseen ja veronkierron hyväksymiseen.

Ehkä samasta syystä Tsipras valitsi taas hallituskumppanikseen kansallismielisen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen. Uutuus oli tärkeämpää kuin ideologia.

"Jatkamme taistelua ja hankkiudumme eroon vanhasta järjestelmästä lopullisesti", Tsipras julisti Ateenan kuumassa illassa torstaina juuri ennen vaaleja.

Nyt kun on äänestetty tarpeeksi, on hyvä ryhtyä toimiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat