Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käynnistyykö Mosulin valtaus marraskuussa?

Ulkomaat
 

Yksi suurimmista terroristijärjestö Isisin saavutuksista Irakissa on Mosulin kaupungin valtaus kesällä 2014. Maailma seurasi ihmeissään salamasotaa, kun noin 1 500 Isis-taistelijan joukko ajoi kaupungista Irakin armeijan noin 30 000 sotilasta.

Isis onnistui valtauksessa, sillä monet Mosulin sunniarabit auttoivat Isisiä. Tämä johtui heidän tyytymättömyydestään Irakia tuolloin johtaneen shiiapresidentti Nuri al-Malikin syrjivään politiikkaan.

Viime talvesta alkaen on odotettu, että Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma käynnistäisi yhdessä Irakin armeijan ja kurdien peshmergajoukkojen kanssa yhteisoperaation Mosulin valtaamiseksi takaisin Isisiltä.

Kansainvälisessä lehdistössä Mosulin suuroperaatiota ennustettiin jo alkutalvesta. Suunnitelmat muuttuivat, kun Isis valtasi toukokuussa Ramadin kaupungin Anbarin maakunnassa. Tämän jälkeen Irakin hajanainen armeija on ollut kiireinen Anbarin rintamalla.

Onko kesän tukahduttavien helteiden hellitettyä syksyllä edessä Mosulin valtaus?

Vastaus riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy.

"Operaation suunnittelu on aloitettu syyskuussa, ja jos Yhdysvallat ja Irakin hallitus pääsevät yksimielisyyteen, operaatio käynnistyy marraskuussa", kertoi Kurdistanin peshmergajoukkojen prikaatikenraali Muhsin T. Arab HS:lle viime viikolla.

Hänen mukaansa Mosulin valtaus onnistuu jopa yksin peshmergojen maajoukoilta, jos vain kansainvälinen liittouma on tukena tekemällä ilmaiskuja.

Se, että peshmerga-armeijan komentaja kertoo medialle avoimesti Mosulin valtaussuunnitelmasta, ei tietenkään tarkoita, että operaatio todella alkaisi.

"Niin kauan kuin Irakin sunnien sydänmaat ovat epävakaita ja Isisin hallinnassa, on hyvin vaikeaa vallata Mosul takaisin", sanoi Kurdistaniin erikoistunut tutkija Wladimir van Wilgenburg.

"Vaikka kurdit olisivatkin valmiita operaatioon, Mosulin valtaajien pääjoukon pitää koostua sunneista. Isisiä vastaan taistelevat sunnijoukot taas ovat kiireisiä Irakin muissa osissa."

Mosulin takaisinvaltauksen ajankohta riippuneekin siitä, miten tilanne kehittyy Isisin kannatuksen keskusalueella Irakin Anbarissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat