Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton entinen pääsihteeri Rasmussen HS-haastattelussa: "Venäjä on todellinen uhka"

Anders Fogh Rasmussen ei usko, että länsi olisi voinut toimia toisin Venäjän suhteen. Suoran sotilaallisen iskun vaaraa Baltiassa hän pitää vähäisenä.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Anders Fogh Rasmussenilla on nykyisin turvallisuuspolitiikkaan keskittyvä konsulttiyhtiö Kööpenhaminassa.
Anders Fogh Rasmussenilla on nykyisin turvallisuuspolitiikkaan keskittyvä konsulttiyhtiö Kööpenhaminassa. Kuva: Magnus Laupa

Lännen ja Venäjän välit ovat kiristyneet, ja Itä-Ukrainan ja Syyrian sodat jatkuvat. Miljoonat ihmiset pakenevat kodeistaan, ja Välimerestä on tullut matkalla tuhansien hauta.

Naton entinen pääsihteeri ja Tanskan entinen pääministeri Anders Fogh Rasmussen ei usko, että Nato tai länsi olisivat voineet toimia toisin, jotta kriisit olisi voitu estää tai taltuttaa.

Kuka

Anders Fogh Rasmussen

 Tanskalainen 62-vuotias poliitikko, joka toimi vuosina 2009–2014 puolustusliitto Naton pääsihteerinä.

 Tanskan pääministeri 2001–2009, edusti liberaalipuolue Venstreä. Hänen hallituksensa tukeutui oikeistopopulistiseen Tanskan kansanpuolueeseen.

 Fogh Rasmussenin aikana Tanska osallistui liittoutuneiden rinnalla Irakin sotaan ja vei joukkoja Afganistaniin, Bosniaan ja Kosovoon. Hänen kauttaan väritti myös Muhammed-pilakuvakohu vuonna 2005.

 Toimii nykyään turvallisuuspolitiikan konsulttina Rasmussen Global -yrityksessään. Otti hiljattain vastaan tehtävän yhdysvaltalaisen Goldman Sachs -pankin neuvonantajana.

"Tietenkin olen myös miettinyt sitä ja olen koettanut miettiä, olisiko jotain voitu tehdä eri tavalla. Mutta mielestäni ei olisi", hän arvioi HS:lle ja viittaa aluksi Venäjään.

Fogh Rasmussen jätti Naton vuosi sitten. Hän antaa haastattelun valoisassa, designkalustein sisustetussa toimistossaan Kööpenhaminan keskustassa. Täältä pyöritetään Rasmussen Globalia, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvää konsulttiyhtiötä.

Viime aikoina Fogh Rasmussen on seurannut tarkoin suhteiden heikkenemistä Venäjän ja puolustusliitto Naton välillä. Hänestä on mahdotonta hyväksyä, että Venäjä on lainvastaisesti ja voimakeinoin liittänyt Krimin itseensä ja tunkeutunut sotilaallisesti Itä-Ukrainaan.

"Tietenkin Venäjän aggressio Ukrainaa vastaan on vakavasti heikentänyt suhteita Naton ja Venäjän välillä", Fogh Rasmussen sanoo.

"Ukrainassa olemme nähneet, että Venäjä on todellinen uhka."

Hän viittaa separatistien aseistamiseen ja sotilaisiin Itä-Ukrainassa.

Fogh Rasmussen painottaa, että hän koetti omalla kaudellaan vielä rakentaa strategista yhteistyötä Venäjän kanssa. Sitten, Krimin valtauksen jälkeen, tunnelma muuttui täysin.

Nykytilannetta on Fogh Rasmussenin mukaan vaikea nähdä jonakin, minkä länsi olisi voinut estää. Kyse on "suuresta venäläisestä suunnitelmasta" venäläisen vaikutusvallan palauttamiseksi lähialueilla.

Venäjän pyrkimykset ulottuvat myös paljon pidemmälle kuin Ukrainaan tai Krimille, Fogh Rasmussen sanoo. Kyse on Transnistriasta Moldovassa, Abhasiasta ja Etelä-Ossetiasta Georgiassa sekä Vuoristo-Karabahista Azerbaidžanin ja Armenian välillä.

"Kreml ja Putin laskevat, että jos näissä maissa tilanne on jäätynyt tai kytee, maiden on vaikeampaa hakea EU:n tai Naton jäsenyyttä."

Vaikka Venäjä on nyt Fogh Rasmussenin mukaan todellinen uhka lähialueilla, hän ei silti usko, että esimerkiksi Baltian maat olisivat suoraan sotilaallisesti uhattuina. Sen sijaan erilaiset pelottelutoimet, kuten ilmatilaloukkaukset, ovat laajoja.

"Venäjä tietää, että jos se hyökkäisi yhteen Baltian maista, se provosoisi sotilaallisen vastauksen Natolta. Ja Nato on vahvempi – he tietävät sen."

Nyt Venäjän huomio on myös Syyriassa, missä sisällissota on jatkunut yli neljä vuotta.

Venäjä on ollut sodan alusta alkaen Bashar al-Assadin hallinnon tukija, ja viime aikoina maan sotilaallinen tuki Syyrialle on kasvanut.

Tämä on kirvoittanut huolestuneita lausuntoja muun muassa Yhdysvalloilta.

"Pidän tätä Venäjän yrityksenä suojella al-Assadin hallintoa tai ainakin varmistaa, että Venäjällä on osuus Syyrian tulevaisuudessa, mikä se sitten onkin", Fogh Rasmussen sanoo.

Hän ei näe Syyriankaan tapauksessa, kuinka Nato tai länsi olisi voinut toimia toisin sisällissodan taltuttamiseksi.

Sodassa on kuollut tähän mennessä noin 240 000 ihmistä, ja miljoonat ovat paenneet kodeistaan. Tämä on lisännyt pakolaisten painetta erityisesti Syyrian lähialueilla mutta myös Euroopassa.

Yhdysvaltojen johtama koalitio on tehnyt ilmaiskuja Isisiä vastaan Syyriassa ja myös Irakissa. Nato on pysytellyt sivussa. Pitäisikö sillä olla rooli Syyriassa ja sisällissodan lopettamisessa?

"Tilanne on traaginen, mutta on myös vaikeaa nähdä, miten se ratkaistaisiin sotilaallisesti. Myöskään intervention ehdot eivät täyty. Ei ole YK:n mandaattia, eikä sille ei ole tukea alueen maissa. Syyria on niin kompleksinen maa uskonnollisesti, etnisesti ja poliittisesti, että sotilaallinen interventio voisi hyvin johtaa poliittiseen kaaokseen."

Fogh Rasmussen uskoo, että ainoa tie eteenpäin on jonkinlainen pehmeä vallanjako.

"Syyria pidetään yhtenä valtiollisena yksikkönä mutta annetaan enemmän autonomiaa ja itsehallintomahdollisuuksia paikallisille yhteisöille. Näimme, että se toimi Bosniassa – eräänlainen pehmeä jakautuminen. Sama saattaisi toimia Syyriassa."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat