Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”En tiedä, onko mieheni elossa” – Isisin valtaama Mosul on kuin musta aukko

Isisin valtaamasta irakilaisesta miljoonakaupungista tihkuu vain vähän tietoja muualle maailmaan

Ulkomaat
 
Silminnäkijä Bagdadissa: Kohteena torilla asioivat ihmiset
Silminnäkijä Bagdadissa: Kohteena torilla asioivat ihmiset
Autopommin räjähdyspaikalla Irakin Bagdadissa Hamed Aboud Mansour kertoo näkemästään. Bagdadissa liki parikymmentä ihmistä kuoli maanantaina 21. syyskuuta useissa pommi-iskuissa. Autopommin räjäyttämisestä epäillään Isis-terroristijärjestöä. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.
Tausta

Käynnistyykö Mosulin valtaus marraskuussa?

Yksi suurimmista terroristijärjestö Isisin saavutuksista Irakissa on Mosulin kaupungin valtaus kesällä 2014. Maailma seurasi ihmeissään salamasotaa, kun noin 1 500 Isis-taistelijan joukko ajoi kaupungista Irakin armeijan noin 30 000 sotilasta.

Isis onnistui valtauksessa, sillä monet Mosulin sunniarabit auttoivat Isisiä. Tämä johtui heidän tyytymättömyydestään Irakia tuolloin johtaneen shiiapresidentti Nuri al-Malikin syrjivään politiikkaan.

Viime talvesta alkaen on odotettu, että Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma käynnistäisi yhdessä Irakin armeijan ja kurdien peshmergajoukkojen kanssa yhteisoperaation Mosulin valtaamiseksi takaisin Isisiltä.

Kansainvälisessä lehdistössä Mosulin suuroperaatiota ennustettiin jo alkutalvesta. Suunnitelmat muuttuivat, kun Isis valtasi toukokuussa Ramadin kaupungin Anbarin maakunnassa. Tämän jälkeen Irakin hajanainen armeija on ollut kiireinen Anbarin rintamalla.

Onko kesän tukahduttavien helteiden hellitettyä syksyllä edessä Mosulin valtaus?

Vastaus riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy.

"Operaation suunnittelu on aloitettu syyskuussa, ja jos Yhdysvallat ja Irakin hallitus pääsevät yksimielisyyteen, operaatio käynnistyy marraskuussa", kertoi Kurdistanin peshmergajoukkojen prikaatikenraali Muhsin T. Arab HS:lle viime viikolla.

Hänen mukaansa Mosulin valtaus onnistuu jopa yksin peshmergojen maajoukoilta, jos vain kansainvälinen liittouma on tukena tekemällä ilmaiskuja.

Se, että peshmerga-armeijan komentaja kertoo medialle avoimesti Mosulin valtaussuunnitelmasta, ei tietenkään tarkoita, että operaatio todella alkaisi.

"Niin kauan kuin Irakin sunnien sydänmaat ovat epävakaita ja Isisin hallinnassa, on hyvin vaikeaa vallata Mosul takaisin", sanoi Kurdistaniin erikoistunut tutkija Wladimir van Wilgenburg.

"Vaikka kurdit olisivatkin valmiita operaatioon, Mosulin valtaajien pääjoukon pitää koostua sunneista. Isisiä vastaan taistelevat sunnijoukot taas ovat kiireisiä Irakin muissa osissa."

Mosulin takaisinvaltauksen ajankohta riippuneekin siitä, miten tilanne kehittyy Isisin kannatuksen keskusalueella Irakin Anbarissa.

Erbil. Irakilaisen Sheikh Mahmud Khalf Alin puhelin hälyttää muutaman päivän välein numerosta, johon vastaaminen tuntuu ahdistavalta.

Toisaalta hän haluaa tietää, mitä Mosuliin jääneille sukulaisille kuuluu. Toisaalta häntä ahdistaa se, että uutiset ovat poikkeuksetta ikäviä.

"Koskaan ei tule hyviä uutisia. Kuka on tapettu, kenet on siepattu. Kenet on viety vankilaan ja mihin on tehty ilmaisku", Sheikh Mahmud kertoo sunniarabien pakolaisleirillä Erbilissä.

"Mutta ymmärrän sen, kuinka tärkeää sukulaisilleni on pitää yhteyttä ulkomaailmaan. Että joku sentään vielä kuuntelee heidän huoliaan."

Miljoonakaupunki Mosul on kuin musta aukko Irakin pohjoisosissa. Terroristijärjestö Isis valtasi kaupungin viime kesän salamasodassa. Sen jälkeen Irakin toiseksi suurimman kaupungin arjesta on tihkunut ulkomaailmaan vain tiedonmurusia.

Valtausta seurasi pakolaisaalto, jossa noin puoli miljoonaa ihmistä pakeni Mosulista parissa päivässä. Silti ainakin miljoona ihmistä jäi Mosuliin. Valtaosa heistä on sunnimuslimeja, joista jotkut jopa auttoivat Isisiä saamaan kaupungin hallintaansa.

Sheikh Mahmudin on turha yrittää soittaa Mosuliin jääneiden sukulaistensa puhelimiin. He pitävät kännyköitään kiinni ja kätkössä Isisin miehiltä.

Kaisa Rautaheimo HS
Sheikh Mahmud Khalf Ali
Sheikh Mahmud Khalf Ali

Sheikh Mahmudin mukaan Isis käyttää nimessään sanaa "islam" mutta kyse on rikollisjärjestöstä, jonka hirmuhallinnosta kärsivät kaikki uskonnolliseen taustaan katsomatta.

"Sukulaisemme kertovat meille, kuinka joka päivä ihmisiä tapetaan. Mosulilaisia pakotetaan sotilaiksi tai vangitaan, eivätkä vangit koskaan palaa. Pienet lapset opetetaan sotimaan."

Pakeneminen on hyvin vaikeaa. Isis on sulkenut kaupungista ulos johtavat tiet.

Jos joku onnistuu hiipimään vartion ohitse, toisella puolella on vastassa Irakin armeija tai kurdien peshmergajoukot. Ne voivat luulla Mosulista saapuvia Isisin itsemurhapommittajaksi.

"Sukulaisemme kyselevät, miksei Irakin armeija tai Yhdysvallat tule ja aja Daeshia [Isis] ulos Mosulista", Sheikh Mahmud sanoo. Hänen mukaansa Mosulin sisällä on jo syntynyt vastarintaliikkeitä Isisiä vastaan mutta niiltä puuttuvat kontaktit ulkomaailmaan ja aseistus.

Kaisa Rautaheimo HS
Nidal Dawd asuu tyttärensä Rahsanin kanssa Erbilissä. Nidal ei tiedä, onko hänen miehensä elossa vai onko Isis tappanut hänet.
Nidal Dawd asuu tyttärensä Rahsanin kanssa Erbilissä. Nidal ei tiedä, onko hänen miehensä elossa vai onko Isis tappanut hänet.

Vaikka Sheikh Mahmud saa kuulla Mosulista terveisiä muutaman päivän välein, kaupungista paennut Nidal Dawd ei ole kuullut sukulaistensa kohtaloista mitään puoleen vuoteen.

Hän asuu satojen muiden kristittyjen perheiden kanssa Erbilin laidalla keskeneräisessä kerrostalossa, jonka rakennuttaja lahjoitti pakolaisten käyttöön. Siitä on tehty kristittyjen turvakoti.

Kun Nidal ja hänen miehensä pakenivat kahden lapsensa kanssa Mosulista elokuun 7. päivänä 2014, perhe pysäytettiin Isisin tarkastuspisteellä.

"Yksi Daeshin sotilaista löi kivellä päähän Rahsania, joka oli silloin kolme kuukauden ikäinen", Nidal kertoo nyt yli vuoden ikäinen tyttö sylissään.

"Mieheni kädet sidottiin ja hänet vietiin pois."

Raskaana oleva Nidal päästettiin jatkamaan matkaa. Kirkon vartijana Mosulissa työskennelleestä miehestään hän ei ole kuullut sen koommin.

"En edes tiedä, onko hän elossa vai tapettu. En voisi koskaan mennä uusiin naimisiin, sillä rakastan vain häntä."

Myös Nidal piti aluksi yhteyttä Mosuliin jääneisiin sukulaisiinsa puhelimen välityksellä.

"He kertoivat Daeshin kotitarkastuksista. Jonkin ajan kuluttua tarkastukset muuttuivat ryöstelyksi. Jääkaapit ja televisiot vietiin, seuraavaksi ryöstettiin rahat ja kaikki arvotavarat."

Lopulta puhelut Mosulista lakkasivat kokonaan.

"Luulen, että sukulaisiltani takavarikoitiin kännykät."

Sheikh Mahmud kertoo saaneensa puhelun Mosulista viimeksi kolme päivää sitten. Miten puhelu päättyi?

"Samalla tavoin kuin aina. Sanon toivovani, että Jumala auttaisi teitä ja meitä. Toivotamme toisillemme pikaista jälleennäkemistä."

Kaisa Rautaheimo HS
Keskeneräisen talon raunioihin Erbilin laidalle on syntynyt pakolaisleiri, jossa asuu useita Mosulista paenneita perheitä.
Keskeneräisen talon raunioihin Erbilin laidalle on syntynyt pakolaisleiri, jossa asuu useita Mosulista paenneita perheitä.

HS matkasi kurdien tukikohtaan Isisin-vastaisen sodan etulinjalla
HS matkasi kurdien tukikohtaan Isisin-vastaisen sodan etulinjalla
Kurdien peshmergajoukot ovat savustaneet viime päivinä Isisin ulos useista kylistä Kurdistanin rajaseudulla Pohjois-Irakissa. HS kävi katsomassa millaista on etulinjalla, jossa Isis kärsii kirveleviä tappioita. Toimittaja: Jukka Huusko, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat