Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA pohtii kapinallisten aseistamista Syyriassa

Syyrian kapinallisten aseistamiseen liittyy monia riskejä. Aseet voisivat esimerkiksi joutua vääriin käsiin.

Ulkomaat
 
Bassam Khabieh Reuters
Syyrian kapinallisiin kuuluva sotilas kantoi aseistusta etulinjaan.
Syyrian kapinallisiin kuuluva sotilas kantoi aseistusta etulinjaan. Kuva: Bassam Khabieh Reuters

Yhdysvallat suunnittelee lisäävänsä tukeaan Syyrian kapinallisille, jotka taistelevat äärijärjestö Isisiä vastaan, kertoi The Washington Post -lehti tiistaina.

Lehden mukaan Valkoinen taloa on rohkaistunut siitä, miten amerikkalaisten tukemat kurdit ovat menestyneet taisteluissa Isisiä vastaan Itä-Syyriassa. Yhdysvallat pohtiikin, että se aseistaisi nyt suoraan Syyrian arabiliitto -nimistä kapinallisjoukkoa, joka kurdien tavoin taistelee Isisiä vastaan.

Tavoitteena on eristää Isisin tukikohta, Raqqan kaupunki, jotta sinne ei pääsisi aseita tai taistelijoita Turkista ja Pohjois-Irakista.

Kapinallisryhmän aseistaminen merkitsisi sitä, että Yhdysvallat sekaantuisi yhä syvemmin Syyrian sisällissotaan. Toistaiseksi Yhdysvallat on pommittanut Isisiä ilmasta ja kouluttanut taistelijoita Isisiä vastaan.

Tiedustelupalvelu CIA on aseistanut kaikessa hiljaisuudessa joitain kapinallisia, mutta nyt aseet tulisivat ensimmäistä kertaa suoraan Yhdysvaltain puolustusministeriöltä.

Yhdysvaltain päätökseen vaikuttavat monet tekijät. The Washington Postin mukaan taistelut Isisiä vastaan Irakissa ovat sujuneet huonosti. Siksi Yhdysvaltojen on pohdittava, voisiko se tehdä jotain enemmän Syyriassa lopettaakseen sisällissodan.

Venäjä on lähettänyt joukkoja Syyriaan tukeakseen diktaattori Bashar al-Assadia, josta Yhdysvallat haluaa eroon. Al-Assadin vihollisiin kuuluvat Isisin lisäksi kurdit, jotka taas ovat Yhdysvaltain liittolaisia.

Obama on luvannut, ettei Yhdysvaltojen joukkoja lähetetä Syyriaan. Siksi Yhdysvallat on pyrkinyt löytämään ryhmiä, jotka voisivat olla uskottava vastavoima sekä Isisille että al-Assadille.

Kapinallisryhmien aseistamisessa on kuitenkin monia ongelmia. He ovat sekalainen ryhmä, jonka lojaaliudesta ei ole takeita. Yhdysvaltojen aseet voivat päätyä vääriin käsiin. Lisäksi Yhdysvaltain liittolainen Turkki ei halua vahvistaa kurdien asemaa rajansa tuntumassa.

Vaarana on myös, että sekava ja verinen sisällissota kärjistyy vielä kriisiksi, jossa amerikkalaisten ja venäläisten tukemat joukot taistelevat toisiaan vastaan. Toistaiseksi niillä on yhteinen vihollinen, Isis.

Samaan aikaan YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura on yrittänyt saada aikaiseksi uutta rauhansopimusta Genevessä, kertoi uutistoimisto AFP tiistaina.

De Mistura on tavannut sodan eri osapuolia edustavia lähettiläitä, mutta al-Assad ei ole halunnut sitoutua muiden tekemien ehdotusten toteuttamiseen.

Syyrian sotaa käsitellään myös YK:n 70-vuotisjuhlakokouksessa New Yorkissa ensi viikolla.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat