Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muslimien valtava pyhiinvaellus alkoi

Saudi-Arabia säätelee pyhiinvaellukselle pääsyä tarkoin. Lupaa voi joutua odottamaan vuosia.

Ulkomaat
 
Ahmad Masood Reuters
Pyhiinvaellukselle osallistuva mies otti itsestään selfien Thawarin vuorella, jossa profeetta Muhammedin kerrotaan piileskelleen aikoinaan vainoajiltaan Mekassa.
Pyhiinvaellukselle osallistuva mies otti itsestään selfien Thawarin vuorella, jossa profeetta Muhammedin kerrotaan piileskelleen aikoinaan vainoajiltaan Mekassa. Kuva: Ahmad Masood Reuters

Noin kaksi miljoonaa ihmistä pakkautuu tulevien päivien aikana Saudi-Arabian Mekkaan suorittaakseen pyhiinvaelluksen. Pyhiinvaellus eli hadž on maailman suurin vuosittainen tapahtuma, johon jokaisen muslimin tulisi osallistua vähintään kerran elämässään, mikäli rahat ja terveys sallivat.

Saudi-Arabia myöntää pyhiinvaelluslupia ja -viisumeita harkiten. Jokaisella maalla on omat kiintiönsä, ja lupaa saattaa joutua odottamaan vuosia.

Fakta

Pyhiinvaellus lukuina

 Noin kahden miljoonan ihmisen arvioidaan osallistuvan pyhiinvaellukselle Mekkaan tänä vuonna.

 Noin 100 000 poliisia valvoo pyhiinvaeltajien turvallisuutta sekä ohjaa ihmismassoja.

 Terveydenhoidon henkilökuntaa on lähetetty paikalle 25 000.

 Ulkomailta tulevat pyhiinvaeltajat kuluttavat keskimäärin 4 120–4 480 euroa matkaan.

Esimerkiksi maailman suurimmasta muslimimaasta Indonesiasta saapuu tänä vuonna 168 000 pyhiinvaeltajaa, kertoo uutistoimisto AFP. Kaksi miljoonaa indonesialaista jonottaa omaa pyhiinvaellusvuoroaan, joka saattaa koittaa vasta parinkymmenen vuoden kuluttua.

Pyhiinvaellukselle pääsee vain maiden virallisten hadž-delegaatioiden tai Saudi-Arabian hyväksymien matkatoimistojen kautta. Alle 45-vuotiaat naiset pääsevät maahan vain holhoojan kanssa, yli 45-vuotiaille riittää ryhmässä matkustettaessa miespuolisen lähisukulaisen lupa.

Pyhiinvaeltajat saapuvat useimmiten lentäen Jeddaan, jonka lentokentälle on pystytetty erityinen hadž-terminaali.

Sieltä siirrytään kohti Mekkaa yleensä busseilla, joita on varattu 15 000.

Mekkaan on rakennettu useita luksushotelleja ja muuta majoitusta, mutta valtaosa pyhiinvaeltajista yöpyy Mekan ulkopuolella telttakaupungissa. Ilmastoidut teltat ovat käytössä vain muutamana päivänä vuodessa pyhiinvaelluksen aikana, ja niihin mahtuisi yhteensä 2,6 miljoonaa ihmistä. Telttakaupunkiin on järjestetty vesi- ja ruokahuolto, puhelinyhteydet, sairaalat ja turvahenkilökunta, kertoo Saudi-Arabia hadžin tiedotussivuillaan.

Tiistaina, pyhiinvaelluksen ensimmäisenä päivänä, pyhiinvaeltajat yleensä rukoilevat ja tutkiskelevat Koraania.

Keskiviikkona on vuorossa pyhiinvaelluksen tärkein päivä, jolloin lähes kaksi miljoonaa ihmistä kävelee tai matkustaa Mekasta Arafat-kukkulalle.

Noin 13 kilometriä pitkää reittiä viilennetään vesisumulla, jota suihkutetaan vaeltajien päälle miljoonia litroja. Tästä huolimatta lämpöhalvaukset ovat melko yleisiä. Keskiviikkona lämpötila voi kohota 43 asteeseen.

Arafatin kukkulan ja Minaan laakson väliltä kerätään kiviä. Torstaina niillä heitellään saatanaa edustavia kivipilareita. Kivityspaikalle on rakennettu valtava, monikerroksinen kävelysilta, jolta kiviä voi heitellä. Perinteiset kolme pilaria on nyt korvattu seinällä, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat kivittämään.

Kivityksen jälkeen teurastetaan yhteensä arviolta 600 000 eläintä. Aiemmin ne teurastettiin useimmiten itse, mutta nyt on yleistynyt tapa ostaa Mekasta teurastuskuponki. Sen ostaneen henkilön puolesta teurastetaan eläin hygieenisissä oloissa, liha käsitellään heti ja pakataan jaettavaksi köyhille hyväntekeväisyytenä jossakin päin maailmaa.

Monet yrittävät ehtiä torstaina Mekkaan kiertämään seitsemän kertaa Kaaban, mustasta kivestä valmistetun, suunnilleen kuutionmuotoisen islamilaisen maailman pyhimmän rakennuksen.

Moskeija Kaaban ympäriltä on uusittu lähes kokonaan, ja Kaabaa voi kiertää nyt myös kävelysillalla. Moskeijaa laajennettiin noin 400 000 neliömetrillä, mikä vastaa yli 50:ttä jalkapallokenttää.

Pyhiinvaeltajat palaavat kivittämään saatanan symboleja vielä joitakin kertoja sekä kulkevat Safan ja Marwan kukkuloiden välillä. Kukkulat sijaitsevat noin 300 metrin päässä toisistaan moskeijan sisällä. Niiden välillä on ilmastoitu käytävä.

Tänä vuonna hadžia varjostavat Saudi-Arabian hyökkäys Jemeniin, pelko jihadistijärjestö Isisin iskuista sekä huoli siitä, tarttuvatko väkijoukossa taudit, eritoten mers-virus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat