Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viina, tupakka ja läski Euroopan vaivana – suomalaiset eivät ole muita eurooppalaisia ylipainoisempia

Suomalaisten viinankäyttö jää kauas valkovenäläisten juopottelusta, kertoo WHO:n uusin tutkimus

Ulkomaat
 
Michael Dalder Reuters
Tarjoilija kantoi makkaraa asiakkaille Oktoberfestissä Münchenissä. Ylipaino on yksi eurooppalaisten isoimmista terveysriskeistä.
Tarjoilija kantoi makkaraa asiakkaille Oktoberfestissä Münchenissä. Ylipaino on yksi eurooppalaisten isoimmista terveysriskeistä. Kuva: Michael Dalder Reuters

Viina, tupakka ja läski. Nämä ovat Euroopan pahimmat terveysriskit.

Näin arvioi Maailman terveysjärjestö WHO:n keskiviikkona julkaistava raportti Euroopan terveystilanteesta.

Euroopassa juodaan alkoholia enemmän kuin muualla, poltetaan enemmän tupakkaa kuin muualla ja eurooppalaiset kärsivät ylipainosta sekä liikalihavuudesta toiseksi eniten maailmassa.

53 maan tutkimus ei kerro aivan viimeaikaisesta kehityksestä, sillä osa tilastotiedoista on muutaman vuoden takaa.

Eurooppaa on luonnollisesti vaikea niputtaa yhdeksi kokonaisuudeksi, sillä Euroopan maiden välillä on valtavia eroja.

Esimerkiksi ihmisten elinajanodote riippuu paljon siitä, mihin maahan sattuu syntymään. Venäjällä tänään syntyvän poikalapsen elinajanennusteeksi lasketaan vain 63 vuotta, kun taas Suomessa syntyvä poika tulee elämään keskimäärin lähes 15 vuotta pidempään.

Kolmen vuoden välein tehtävä terveysraportti kertoo myös hyvistä uutisista. Tupakan ja viinan käyttö on vähentynyt, elinajanodote kasvanut, ja onnettomuudet sekä itsemurhat ovat vähentyneet. 

Alkoholi

Alkoholia kulutettiin WHO:n mukaan Euroopassa keskimäärin 10,9 litraa puhtaaksi alkoholiksi muutettuna. Toiseksi tulevassa Etelä- ja Pohjois-Amerikassa jäätiin tästä kauas 8,4 litralla. Alkoholin käyttö on kuitenkin vähentynyt niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. WHO arvioi, että laskeva trendi tulee jatkumaan tulevaisuudessakin.

Eniten viina maistuu valkovenäläisille. Maassa juotiin peräti 14,4 litraa puhdasta alkoholia kansalaista kohden. Tähän nähden WHO:n tilastoima suomalaisten kulutus on huomattavasti vähäisempää. Suomessa viinaa kun kului alle kymmenen litraa.

WHO on tilastoinut vain virallisen alkoholikulutuksen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ottanut mukaan arviot myös epävirallisesta alkoholinkulutuksesta. Järjestön mukaan viime vuonna suomalaiset joivat virallisesti alkoholia 8,8 litraa ja tilastoimaton juominen mukaan luettuna 11,2 litraa.

Alkoholimyrkytysten yleisyydessä Suomi on tilastoissa samassa sarjassa Moldovan, Liettuan, Latvian, Kirgisian ja Viron kanssa. Suomalaiset miehet ja naiset kuolevat alkoholimyrkytykseen yli kaksi kertaa yleisemmin kuin Euroopassa keskimäärin. 

Tupakka

Eurooppalaiset myös polttavat tupakkaa aiempaa vähemmän lähes kaikissa tutkituissa maissa. Keskimäärin silti vielä lähes joka kolmas eurooppalainen polttaa.

Venäläismiehet polttavat eurooppalaisista eniten. Heistä lähes kuusi kymmenestä tupakoi.

Sen sijaan Pohjois-Euroopan maat ovat Euroopan savuttomimpia. Islanti, Tanska, Ruotsi, Suomi ja Norja ovat vähiten tupakkaa polttavien maiden kärkikastissa. Esimerkiksi suomalaisista miehistä polttaa noin joka neljännes ja naisista noin joka viidennes. 

Ylipaino

Eurooppalaisten vitsauksena on myös läski. Meitä pulskempia ollaan WHO:n mukaan alueellisesti vain Amerikoissa.

"Liikalihavuus on tämän vuosisadan yksi suurimmista terveyshaasteista", Maailman terveysjärjestö WHO toteaa.

Elintason nousu ja ruoansaannin helpottuminen on johtanut siihen, että monissa eurooppalaisissa maissa liikalihavuus on jopa kolminkertaistunut 1980-luvulta lähtien.

Keskiarvoon nähden suomalaiset eivät ole lihavampia muihin eurooppalaisiin verrattuna. Sen sijaan ehkä yllättävää on, että lihavimmat kansalaiset löytyvät eteläisestä Euroopasta Andorrasta, Turkista ja Maltalta. Laihimpia eurooppalaisia ovat tadžikistanilaiset. 

Onnettomuudet

Hyvä uutinen on sekin, että eurooppalaiset kuolevat yhä harvemmin tapaturmaisesti.

Esimerkiksi 2010 liikenneonnettomuuksissa kuoli lähes 100 000 eurooppalaista, mikä on neljänneksen vähemmän kuin kolmea vuotta aiemmin. Merkittävä syy kehitykseen on liikenneturvallisuuden parantuminen.

Myös itsemurhien määrä on vähentynyt.

Suomalaiset tekevät edelleen enemmän itsemurhia kuin Euroopassa keskimäärin, mutta ei lähellekään niin paljon kuin surkeimmissa maissa Liettuassa, Valko-Venäjällä ja Kazakstanissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat