Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tervetuloa omalla vastuulla, sanoo Yhdysvallat luvattomille siirtolaisille

Yhdysvalloissa luvattomiin siirtolaisiin ja pakolaisiin suhtaudutaan toisin kuin Euroopassa. Tukia on tarjolla vähemmän, töitä enemmän.

Ulkomaat
 
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

Washington. Eräänä iltana juttelin poikani jalkapallo-ottelussa toisen äidin kanssa, joka puhui englantia aksentilla. Hän kertoi, että yli kymmenen vuotta sitten hän käveli rajan yli Meksikosta Yhdysvaltoihin.

Äiti on edelleen Yhdysvalloissa luvatta. Siitä huolimatta hän voi tehdä töitä, maksaa veroja, kerryttää eläkettä, ajaa autoa ja panna lapsensa kouluun. Hän ei voi käydä kotimaassaan eikä äänestää, mutta ne tuntuvat pikkuasioilta verrattuna siihen, kuinka köyhää ja väkivaltaista elämä Väli-Amerikassa oli.

Jotkut kutsuisivat äitiä elintasosurffariksi. Hän ei paennut sotaa, vaan tuli luvatta rajan yli paremman elämän perässä. Mutta toisin kuin elintasosurffari, hän ei kuvitellut kenenkään kustantavan sitä.

Lucy Nicholson Reuters
Paula Isidoro, 55, kuivatteli viinirypäleitä siirtolaistyöntekijöiden majoituspaikan edustalla Bakersfieldissä kaupungissa Kaliforniassa.
Paula Isidoro, 55, kuivatteli viinirypäleitä siirtolaistyöntekijöiden majoituspaikan edustalla Bakersfieldissä kaupungissa Kaliforniassa.

Yhdysvallat on siirtolaisten perustama maa. Siirtolaistulvaa alettiin rajoittaa jo 1920-luvulla, mutta edelleen Yhdysvaltoihin muuttaa washingtonilaisen Migration Policy -instituutin mukaan noin 1,2 miljoonaa siirtolaista vuodessa. Näistä 200 000–300 000 vuodessa tulee tai jää maahan luvatta, useimmat Meksikon kautta.

Yhdysvallat suhtautuu luvattomiin siirtolaisiin toisin kuin Eurooppa: kaikkia ei pyritä käännyttämään, mutta ei auttamaankaan.

"Yhdysvalloissa ajatellaan, että siirtolaisten on sopeuduttava yhteiskuntaan mahdollisimman nopeasti, ja sopeutuminen tapahtuu työpaikoilla ja luokkahuoneissa", Migration Policy -instituutin viestintäpäällikkö Michelle Mittelstadt sanoo.

Yhdysvalloissa on arviolta 11–12 miljoonaa luvatonta siirtolaista. He tekevät raskaimmat ja pienipalkkaisimmat työt maataloudessa, rakennuksilla ja palvelualoilla. Heille voidaan maksaa vähemmän kuin muille, koska he eivät voi valittaa. Samalla he painavat muiden työntekijöiden palkkoja alas.

"Julkinen salaisuus on, että työnantaja saa heistä irti paljon enemmän kuin amerikkalaistyöntekijöistä", sanoo Migration Policy -instituutin johtaja Demetrios Papademetriou.

Luvaton siirtolainen saa siis usein jäädä Yhdysvaltoihin, kunhan elättää itsensä ja pysyy kaidalla tiellä. Verotukseen ja talouteen keskittyneen ITEP-instituutin arvion mukaan 50–75 prosenttia luvattomista siirtolaisista maksaa veroja yhteensä yli 10 miljardia dollaria vuodessa.

Verotoimisto ei anna heitä ilmi, koska se tarvitsee rahaa. Siirtolaiset taas toivovat, että verojen maksu auttaa heitä saamaan oleskeluluvan.

Sama pätee ajokorttiin. Jos Yhdysvalloissa käy töissä, tarvitsee yleensä auton. Siksi 10 osavaltiota myöntää ajokortin luvattomille siirtolaisille.

Sama pätee myös eläkemaksuihin. Yhdysvaltain eläketurvakeskuksen mukaan luvattomat siirtolaiset maksoivat vuonna 2013 eläkemaksuja yhteensä 15 miljardia dollaria, mikä on auttanut pitämään eläkejärjestelmän pystyssä. Koska monet heistä työskentelevät väärillä papereilla, useimmat heistä eivät pysty nostamaan omaa eläkettään.

Kouluun pääsevät kuitenkin kaikki. Yhdysvaltain korkein oikeus päätti vuonna 1982, ettei lapsia voi rangaista siitä, että heidän vanhempansa ovat tulleet Yhdysvaltoihin luvatta. Lapset nähdään myös tulevana työvoimana, jonka koulutus hyödyttää maata.

Turvaverkko Yhdysvalloissa on ohuempi kuin Euroopassa. Yhdysvalloissa luvattomat siirtolaiset eivät ole oikeutettuja liittovaltion sosiaaliturvaan, ruokakuponkeihin eivätkä terveydenhoitoon, ellei kyse ole hätätapauksesta.

Poikkeus ovat lapset ja odottavat äidit, joille on saatavilla väliaikaista ruoka-apua ja terveydenhoitoa. Eri osavaltioissa on myös omia ohjelmia ja vapaaehtoisjärjestöjä, jotka auttavat luvattomasti maassa olevia siirtolaisia. Osa perheistä saa tukia sitä kautta, että heidän lapsensa on syntynyt Yhdysvalloissa ja on näin amerikkalainen.

Myös pakolaisia kohdellaan Papademetrioun mukaan Yhdysvalloissa kovemmin kuin Euroopassa. Yhdysvallat on toistaiseksi ottanut toistaiseksi 70 000 pakolaista vuodessa vedoten suureen siirtolaismäärään. Nyt määrä nostetaan 100 000:een.

Toisin kuin luvattomat siirtolaiset, pakolaiset ovat oikeutettuja sosiaalietuuksiin. Heidän oletetaan kuitenkin menevän nopeasti töihin. Monet menevätkin: Yhdysvaltain pakolaissijoituskeskuksen mukaan toissavuonna 69 prosenttia pakolaisista tuli toimeen omillaan puoli vuotta saapumisensa jälkeen.

"Ongelmia tulee silloin, jos pakolaiset ovat hyvin sairaita. Heidän lääkärilaskunsa lankeavat kaupunkien tai kuntien maksettaviksi, minkä takia kukaan yksityisiin sairasvakuutuksiin perustuvassa maassa ei ole innokas ottamaan heitä", Papademetriou sanoo.

Yhdysvaltain järjestelmä johtaakin siihen, että monet luvattomat siirtolaiset ja pakolaiset ovat monta työtä tekeviä köyhiä. Yhdysvalloissa tätä pidetään kuitenkin parempana kuin sitä, että he olisivat työttömiä köyhiä.

Monien amerikkalaisten omat esi-isät ovat olleet varattomia siirtolaisia. Osittain tämän takia Yhdysvalloissa ollaan valmiimpia kuin Euroopassa hyväksymään, että ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa.

Maanantaina julkaistu tieteen, tekniikan ja lääketieteen akatemioiden valtava tutkimus kaikesta siirtolaisuudesta Yhdysvalloissa vahvistaa kuitenkin, että siirtolaisuus kannattaa edelleen: ajan myötä siirtolaiset etenevät parempiin töihin, ja heidän palkkansa nousevat. Yhdysvalloissa syntyneille lapsille on tarjolla parempi tulevaisuus.

Papademetriou vertailee työkseen siirtolaisuutta ja pakolaisuutta Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Hän sanoo, että vertailu saa hänet tuntemaan syyllisyyttä siitä, miten karusti Yhdysvallat kohtelee tulokkaita.

Vertailu saa hänet myös toteamaan, etteivät avoimet rajat ja hyvä sosiaaliturva voi toimia yhdessä. Euroopassa toiseen on puututtava.

Jos Papademetriou itse olisi luvaton siirtolainen tai pakolainen, valitsisiko hän Euroopan vai Yhdysvallat?

"Yhdysvallat", Papademetriou sanoo.

"Euroopassa tuet ovat paremmat, mutta siellä eläisin lopun elämääni sosiaalisesti ja kulttuurisesti toisen luokan kansalaisena."

"Yhdysvallat ei ole yhtä järjestäytynyt yhteiskunta kuin monet Euroopan maat, joten siellä voisin keplotella itseni kansalaiseksi vaikka avioliiton avulla. Työmahdollisuuksia on enemmän, koska markkinat ovat isot. Ihmispääoman tuotto on suurempi."

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat