Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen Putinin luotettu vaatii Venäjältä miljardeja dollareita oikeudessa

Ulkomaat
 

Venäläinen liikemies ja poliitikko Sergei Pugatšov on haastanut Venäjän valtion oikeuteen. Hän vaatii Venäjältä 12:ta miljardia dollaria Haagin pysyvässä välitystuomioistuimessa, joka uutistoimisto Reutersin mukaan todennäköisesti ottaa haasteen käsittelyyn.

"Viime vuosien aikana Venäjä on toteuttanut monivaiheisen iskun minua, perhettäni ja sijoituksiani vastaan", Pugatšov sanoi lausunnossaan Reutersin mukaan tiistaina.

"En suostu Venäjän taktikkojen peloteltavaksi", hän jatkoi.

"Putinin pankkiiriksi" aiemmin kutsuttu Pugatšov on pitkän linjan vaikuttaja Venäjän politiikassa ja taloudessa. Hän oli yksi vuonna 1992 perustetun Mežprombankin (Kansainvälisen teollisuuspankin) luojista. Myöhemmin pankista kasvoi yksi Venäjän suurimmista.

Hänen omistuksiinsa kuului osuuksia Pietarissa sijaitsevasta Severnaja verf –laivanrakennustelakasta ja oikeus hyödyntää valtavaa hiiliesiintymää Siperian Tuvassa. Lisäksi hänelle kuului iso rakennushanke Moskovan Punaisen torin laidalla. Sinne oli määrä rakentaa luksushotelli ja eliittiasuntoja.

Asianajajien mukaan Kreml aloitti vuonna 2009 kampanjan, jonka tarkoitus oli jättää liikemies omaisuudetta. Valtion kontrolliin siirtyneen omaisuuden arvoksi asianajajat ovat laskeneet 12 miljardia dollaria.

Kesällä 2010 Mežprombank ensin menetti toimilupansa ja ajautui sen jälkeen konkurssiin.

Entinen Putinin vahva taustatukija pakeni Venäjältä vuonna 2011 ja asettui ensin Lontooseen, mistä hän siirtyi myöhemmin Ranskaan. Pugatšov on Ranskan kansalainen.

Venäjä syyttää hänen kavaltaneen yli 700 miljoonaa dollaria Mežprombankilta ja on antanut hänestä kansainvälisen rikospoliisijärjestö Interpolin etsintäkuulutuksen.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kierteli vastatessaan toimittajan kysymykseen, pitääkö Putin Pugatšovia petturina.

"Kysymyksenasettelu ei ole oikea. Ellen erehdy, Pugatšov on etsintäkuulutettu, joten tutkinta- tai etsintätoimilla ei ole mitään tekemistä henkilökohtaisten tai ei-henkilökohtaisten suhteiden, ystävyys- tai ei-ystävyyssuhteiden kanssa", Peskov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Pitkään politiikassa toiminut Pugatšov kampanjoi Boris Jeltsinin puolesta vuoden 1996 presidentinvaaleissa. Vuonna 2000 hän edesauttoi Vladimir Putinin valintaa Jeltsinin seuraajaksi. Heinäkuussa talouslehti Financial Timesissa julkaistussa haastattelussa Pugatšov sanoi, että juuri hän olisi ehdottanut Putinia Venäjän presidentiksi:

"Minä henkilökohtaisesti toin Putinin valtaan. Tein töitä päivin ja öin yhdeksän kuukauden ajan sen takia."

Pugatšovin asianajajat toivat tiistaina esiin entisen oligarkin Mihail Hodorkovskin ennakkotapauksen. Haagin pysyvä välitystuomioistuin määräsi viime vuonna Venäjän maksamaan 50 miljardia dollaria öljy-yhtiö Jukosin osakkeenomistajille korvaukseksi osakkeiden pakkolunastuksesta.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat