Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japani pyrkii eroon humanistisista tiedekunnista

Hallitus yrittää elvyttää taloutta panostamalla teollisiin aloihin

Ulkomaat
 
Pääministeri Shinzo Abe
Pääministeri Shinzo Abe

Japanin hallitus haluaa muuttaa yliopistojen opetusta leikkaamalla rajusti humanistisia ja yhteiskuntatieteitä.

Tarkoitus on vähentää teoreettista koulutusta ja panostaa koulutukseen, josta on enemmän suoraa hyötyä teollisuudelle. Kehotus on saanut voimakkaita vastalauseita yliopistomaailmasta.

Artikkeliin liittyvät

"Nämä ovat järkyttäviä ehdotuksia, enkä voi sietää anti-intellektuelleja, jotka vääristävät hallituksen korkeakoulupolitiikkaa", sanoi Shigan yliopiston kansleri Takamitsu Sawa kirjoituksessaan Japan Times -lehdessä.

Japanin 86 valtiollisen yliopiston ja tutkimuslaitoksen johtajat saivat kesällä Japanin opetusministeriltä Hakubun Shimomuralta kirjeen. Siinä kehotetaan joko lakkauttamaan humanistista ja yhteiskuntatieteellistä opetusta antavat osastot tai muuttamaan niiden opetusta käytännöllisemmäksi, sillä muuten yliopistojen rahat vähenevät.

Japanissa valtiolliset yliopistot ovat riippuvaisia julkisesta rahoituksesta. Niin sanottua käytännöllisempää opetusta antavat yliopistot saavat enemmän julkista rahaa, kertoo Japan Times.

Muutos on tulkittu osaksi Japanin pääministerin Shinzo Aben niin sanottua Abenomics-talouspolitiikkaa, jolla Japani yrittää saada taloutensa jaloilleen parin vuosikymmenen junnaamisen ja deflaatiokierteen jälkeen.

Japanissa monet yritykset ovat vähentäneet omaa koulutusta ja odottavat yliopistojen hoitavan kouluttamisen, kertoo yhdysvaltalainen The Wall Street Journal -lehti.

Muutos kytkeytyy myös siihen, että väestö ikääntyy ja nuoret ikäluokat pienenevät, arvioi Times Higher Education -aikakauslehti verkkosivullaan. Ikäluokkien pienetessä opiskelijamäärät vähenevät ja yliopistoilla on paineita supistaa toimintaansa.

Yhdysvaltalaisen Stony Brook -yliopiston taloustieteen apulaisprofessori Noah Smith arvioi Japanin talouden olevan vaiheessa, jossa maan ei enää kannattaisi panostaa ihmisten kouluttamiseen yksistään teollisuuden tarpeisiin. Hän kertoi näkemyksiään mediayhtiö Bloombergin julkaisemassa verkkokolumnissa.

Japanin nopea kasvu 1960- ja 1970-luvuilla perustui teollisuuteen, mikä on tavallista kehittyville talouksille, Smith totesi. Nyky-Japanin kaltaiset kehittyneet taloudet taas panostavat yleensä enemmän palvelujen tuottamiseen.

Osa japanilaisista professoreista myös ymmärtää hallituksen tavoitteita.

"Meidänkin on tultava pois norsunluutornista ja kuunneltava todellisuutta", sanoi Ehimen yliopiston oikeustieteen professori Katsushi Nishimura The Wall Street Journalille.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat