Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuperkeikkoja kotiyleisölle

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kun EU:n sisäministerit väänsivät tiistaina Brysselissä turvapaikanhakijoiden kiintiöistä, kokouksessa tapahtui erikoisia asioita.

Poikkeuksellista oli ennen kaikkea se, että kokous turvautui äänestämiseen ja pakotti neljä Keski-Euroopan itäistä maata nielemään kiintiöt.

Erityisen kiinnostavaa oli kuitenkin seurata myös sitä, millaisia kuperkeikkoja jäsenmaat heittivät kokouksessa kotiyleisölle.

Temppuihin turvautui Keski-Euroopan itäisten maiden lisäksi myös Suomi.

Suomi oli ilmoittanut jo hyvissä ajoin, että se suostuu ottamaan komission sille esittämät 2 400 turvapaikanhakijaa vapaaehtoisesti. Suomi repesi kuitenkin kokouksessa jäsenmaiden valtavirrasta ja pidättäytyi ainoana äänestämästä, koska nyt nuo 2 400 pitää ottaa pakollisen kiintiöjärjestelmän kautta.

Sanahelinää, voisi joku sanoa. Väliäkö sillä, onko järjestelmä vapaaehtoinen vai pakollinen, jos esitetyt toimet hyväksytään kuitenkin.

Suomen hallitukselle – ja eritoten perussuomalaisille – sillä on kuitenkin väliä. Suomen on takerruttava vapaaehtoisuuden illuusioon, jotta hallituksen rivit eivät rakoilisi.

Unkari ja Romania käyttäytyivät tiistain sisäministerikokouksessa hieman toisin.

Ne olivat hyvissä ajoin etukäteen – Tšekin ja Slovakian tavoin – julistaneet, etteivät missään nimessä hyväksy kiintiöitä. Kokouksessa Unkarin ja Romanian ministerit tekivät silti erittäin selväksi, että maat ottavat vastaan turvapaikanhakijat, jos heidät äänestetään kumoon.

Tämäkin silmänkääntötemppu on suunnattu maiden kotiyleisölle. EU:n sättimistä rakastava ja tiukasta maahanmuuttopolitiikasta lisää kannatusta ammentanut Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei voisi koskaan suostua kiintiöihin julkisesti. Nyt hän pystyy noudattamaan EU:n valtavirran toivetta ja samalla vierittämään syyn EU:n niskaan.

Vielä on vaikea ennustaa, miten suuren haavan tiistain äänestys viilsi EU-maiden väleihin.

Vastaan äänestäneistä neljästä maasta ainoastaan Slovakia oli yhä keskiviikkona uhmakkaalla päällä ja sanoi haastavansa päätöksen oikeudessa.

Muut taipuivat nopeasti valtavirran linjaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat