Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi äänesti sittenkin taakanjakoa vastaan

Sääntöjen mukaan äänestämisestä pidättäytyminen lasketaan ei-ääneksi

Ulkomaat
 
Petteri Orpo
Petteri Orpo

EU-maiden sisäministerit päättivät eilen, miten 120 000 turvapaikanhakijaa sijoitetaan jäsenmaihin tulevien kahden vuoden aikana.

Kaksikymmentä maata äänesti jaon puolesta, neljä vastaan. Suomi pidättäytyi ainoana maana äänestämästä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) totesi tiistaina kokouksen jälkeen Ylelle, että piti lopputulosta hyvänä ja toivottavana. Hän sijoitti Suomen niiden maiden joukkoon, jotka äänestivät ratkaisun puolesta.

Todellisuudessa Suomi äänesti vastaan. Euroopan unionin neuvoston säännöissä katsotaan nimittäin äänestämisestä pidättäytyneen jäsenmaan äänet ei-ääniksi.

Suomen äänet laskettiin siis ei-leiriin yhdessä Unkarin, Tšekin, Slovakian ja Romanian kanssa. Miksi äänestitte näin, Petteri Orpo? "Kyllä, varmaan ne lasketaan ei-ääniksi, jos sääntöjä lukee kuin piru raamattua. Olennaista on kuitenkin se, miltä asiat näyttävät. Ja nyt ne näyttävät Euroopassa siltä, että Suomi kannatti päätöstä mutta ei äänestänyt sen puolesta."

Mitä hyötyä oli pidättäytyä äänestämästä eli antaa äänet ei-leiriin? "Saimme aikaan eurooppalaisen, hyvän ratkaisun, vaikka Suomi pidättäytyi äänestämästä. Suomi ei ollut vaa'ankieliasemassa. Puheenjohtajamaa toi pöytään hartaasti sorvatun ratkaisun, jossa asia olisi ratkaistu ilman äänestystä. Pyysin puheenvuoron ja kerroin, että tämä on ratkaisu, jonka pystymme hyväksymään täysin. Neljä maata kuitenkin vastusti sitä, ja päädyttiin äänestykseen."

Kun oli selvää, että äänestykseen päädytään, soititte Suomeen. Kenelle soititte ja miksi?

"Soitin kolmelle S:lle [pääministeri Juha Sipilälle (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok) ja ulkoministeri Timo Soinille (ps)]. Hallitusohjelmassa lukee, että Suomi osallistuu vapaaehtoiseen taakanjakoon. Kyse oli niin merkittävästä päätöksestä, että katsoin tarpeelliseksi keskustella hallituskumppanien kanssa."

Oliko kyseessä siis sisäpoliittinen ratkaisu, jossa esimerkiksi perussuomalaiset pyritään pitämään tyytyväisinä?

"Kyllä, täytyy pyrkiä löytämään polkuja hallituksen sisällä. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että Suomen hallitus yksimielisesti ottaa vapaaehtoisesti osaa taakanjakoon. Kyse ei kuitenkaan ollut yksin sisäpolitiikasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat