Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komission ratkaisuehdotuksia Euroopan pakolaiskriisiin

Ulkomaat
 

Rajat hallintaan ja palautukset täytäntöön

Yksi kiireisimmistä tehtävistä on EU:n ulkorajojen turvaaminen. Tarkoituksena on, että rajavalvonnan kanssa ongelmissa olevat maat voisivat pyytää apuun niin sanottuja nopeita rajainterventioryhmiä, jotka auttaisivat rajavartijoita. Myös EU:n rajavalvontavirastoa Frontexia aiotaan vahvistaa. Komissio antaa joulukuussa esityksen siitä, miten Frontexista luotaisiin täysimittainen Euroopan raja- ja rannikkovartiosto. Frontexilla tulee olemaan vahva rooli myös kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksissa, joista jäsenmaat tätä nykyä laistavat.

Siirtoja ja tukitiimejä 

Turvapaikanhakijoiden siirrot Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin täytyy käynnistää pikaisesti. Jäsenmaiden täytyy etsiä vastaanottotiloja ja rakentaa viranomaisten yhteysverkostoja. Erityisen tärkeää on hillitä kasvottoman ihmisvirran vaeltamista Eurooppaan. Tämä varmistetaan siten, että EU:n virastot ja jäsenmaat lähettävät lisähenkilöstöä Kreikkaan ja Italiaan rekisteröimään tulijoita.

Pysyvä kiintiöjärjestelmä

Komissio aikoo antaa ensi vuoden alkupuolella ehdotuksen pysyvästä kiintiömekanismista, jolla turvapaikanhakijoita jaettaisiin jäsenmaihin. Tämä mekanismi voitaisiin käynnistää aina tarvittaessa. Suomi vastustaa pakollisia järjestelmiä, joten odotettavissa on vaikeita neuvotteluita hallituksen sisällä.

Lisää rahaa kriisinhoitoon

EU-komissio haluaa lisätä hätärahoitusta kriisistä pahiten kärsiville jäsenmaille ja lupaa lisää rahaa myös EU:n lähinaapureille ja EU-virastoille, kuten rajavalvontavirasto Frontexille.

Suurta pakolaistaakkaa kantavalle Turkille komissio lupaa miljardi euroa, jolla sen pitäisi pystyä parantamaan esimerkiksi pakolaisleirien oloja ja näin hillitsemään ihmisten lähtöä eteenpäin Eurooppaan.

Suuri osa komission kaavailemista rahoista on ilmeisesti tarkoitus haalia kasaan EU-budjetin sisältä, mutta myös jäsenmailta toivotaan lisäpanostuksia.

Sapiskaa kurittomille

EU-komissio varoitti keskiviikkona 19:ää jäsenmaata siitä, etteivät ne ole noudattaneet yhteistä turvapaikkalainsäädäntöä. Varoituksen sai myös Saksa, joka on avannut ovensa turvapaikanhakijoille. Jos jäsenmaat eivät ryhdy noudattamaan yhteisiä sääntöjä, kuten rekisteröimään turvapaikanhakijoita, niitä uhkaavat sanktiot.

Komissio myös toivoo, että muut jäsenmaat voisivat ryhtyä palauttamaan turvapaikanhakijoita takaisin Kreikkaan puolen vuoden kuluessa. Nyt toiset EU-maat eivät palauta hakijoita Kreikkaan kurjien vastaanotto-olosuhteiden takia. Kreikka puolestaan ohjaa pakolaisia eteenpäin rekisteröimättä heitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat