Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Obaman paavi" oli lempinimensä veroinen

Paavi Franciscus muistutti USA:ssa ilmastonmuutoksen vaaroista

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst Reuters
Paavi Franciscus puhui keskiviikkona Washingtonissa köyhien ja suvaitsevaisuuden puolesta. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiitti paavia avusta diplomaattisuhteiden avaamisessa Kuubaan.
Paavi Franciscus puhui keskiviikkona Washingtonissa köyhien ja suvaitsevaisuuden puolesta. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiitti paavia avusta diplomaattisuhteiden avaamisessa Kuubaan. Kuva: Jonathan Ernst Reuters

Katolisen kirkon päämies otti heti ensimmäisen Yhdysvaltain-vierailunsa aluksi kantaa päivänpolttavaan keskusteluun.

"Siirtolaisten poikana olen onnellinen saadessani vierailla tässä maassa, jonka siirtolaiset ovat pitkälti rakentaneet", paavi Franciscus sanoi Valkoisen talon edustalla ja sai aplodit 15 000 kuulijalta. Paavi on kotoisin Argentiinasta, mutta hänen vanhempansa tulivat Italiasta.

Artikkeliin liittyvät

Paavin puhe oli muutenkin musiikkia isäntä Barack Obaman korville: paavi korosti köyhien auttamista, suvaitsevaisuutta eri uskontoja kohtaan ja ympäristönsuojelua.

"Herra presidentti, minusta on rohkaisevaa, että olette tehnyt aloitteen saasteiden torjumiseksi", Franciscus sanoi. "Emme voi enää jättää ilmastonmuutosta seuraaville sukupolville."

Obama taputti.

Yhdysvalloissa käydään nyt kiivasta keskustelua siirtolaisuudesta ja islaminuskosta. Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkijät haluavat rajoittaa laitonta siirtolaisuutta.

Heistä suosituin, Donald Trump, lupaa rakentaa muurin Meksikon rajalle. Ben Carson taas sanoi paavin vierailun alla, ettei haluaisi muslimia Yhdysvaltain presidentiksi.

Paavi osoittikin puheellaan, ettei hän pelkää poliittiseksi leimautumista. Yhdysvalloissa on 70 miljoonaa katolilaista, joista valkoinen enemmistö äänestää republikaaneja ja vähemmistöt demokraatteja. Jotkut katolilaiset ovatkin kutsuneet Franciscusta "Obaman paaviksi".

Republikaanien 15 ehdokkaasta seitsemän on katolilaisia. Heidän joukossaan on Jeb Bush, joka on sanonut, ettei "hae messusta talouspoliittisia ohjeita".

Demokraateista korkea-arvoisin katolilainen on varapresidentti Joe Biden. Hänkin harkitsee presidentiksi pyrkimistä.

Paavin auktoriteetti ei pönkitä vain demokraatteja. Katolinen kirkko vastustaa sekä aborttioikeutta että homoliittoja, jotka Yhdysvaltain korkein oikeus laillisti kesäkuussa.

"Juhlin ja tuen avioliiton instituutioita ja perhettä tänä historiallisesti ratkaisevana aikana", Franciscus sanoi.

Obama taputti tällekin mutta katseli maahan.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat