Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro tuntee olonsa turvalliseksi kriiseissä

Viron ulkoministeri Marina Kaljurand ratkoo pakolaiskriisiä Timo Soinin opein

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl HS
Viron ulkoministeri Marina Kaljurand tapasi keskiviikkona kollegansa Timo Soinin Helsingissä.
Viron ulkoministeri Marina Kaljurand tapasi keskiviikkona kollegansa Timo Soinin Helsingissä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ja Viron ulkoministeri Marina Kaljurand vakuuttelivat Kaljurandin vierailun tiedotustilaisuudessa Säätytalossa keskiviikkona, ettei heidän tai Suomen ja Viron välillä ole minkäänlaisia erimielisyyden poikasiakaan.

Pieni linjaero nähtiin tiistai-iltana, kun EU päätti jäsenmaita sitovista pakolaiskiintiöistä. Viro äänesti kiintiöiden puolesta, vaikka on ollut niitä kohtaan penseä. Suomi taas pidättäytyi äänestämästä, mikä kirjattiin esityksen vastustamiseksi.

"Tarvittiin jokin päätös, ja äänestäminen esityksen puolesta oli toiseksi paras vaihtoehto", Kaljurand sanoi.

Kaljurandin resepti kriisin hoitamiseksi on sinänsä samankaltainen kuin Soinin. Molemmat puhuvat kysymättäkin vuolaasti salakuljettajista, rikollisista ja taloudellisista siirtolaisista.

"Turkkiin ja Balkanin maille pitää antaa selkeä viesti, että taloudelliset pakolaiset lähetetään takaisin", Kaljurand sanoo.

Myös Viro haluaa hoitaa pakolaiskriisin rajojensa ulkopuolella: "Parempi rahoitus käsittelykeskuksille ja pakolaisleireille, lisärahoitusta Syyriaan, Libyaan ja Jordaniaan . . ."

Pakolaisleirien lisäresursseista puhuvat nyt mielellään kaikki. Mistä nuo lisäresurssit sitten saadaan, Virostako?

"Viro on EU:n rajavalvontaviraston Frontexin kuudenneksi suurin rahoittaja ja kriisialueiden sotilasoperaatioissa suurin. Olemme rahoittaneet pakolaisleirejä Libanonissa miljoonalla eurolla. Viro ei myöskään ole pienentänyt kehitysapuaan eikä humanitaarista apuaan. Summat ovat ehkä pieniä, mutta teemme osamme ja kehotamme kaikkia EU-maita tekemään omansa."

Ukrainan kriisi on lisännyt huolta Baltian maissa.

"Paras työkalu Ukrainan kriisissä on se, että EU on yhtenäinen. Puhumme yhdellä äänellä: Emme hyväksy Krimin valloitusta, ja Venäjän aggressiivinen käytös on rikkonut kansainvälistä oikeutta."

Kaljurand sanoo, että Venäjä ei ole Virolle sotilaallinen uhka.

"Rajoillamme on pidetty suuria sotilasharjoituksia, ja ilmatilaamme on loukattu. Provokaatiot täytyy ottaa hyvin vakavasti. Mutta jos puhutaan sellaisista tapahtumista kuin Krimillä, vastaus on ei: Venäjä ei ole Virolle sellainen uhka."

Kriisien keskelläkin Kaljurand sanoo Viron tuntevan olonsa turvalliseksi.

"Olemme EU:n ja Naton jäseniä, mutta koskaan ei voi olla täysin turvassa. On terrorismia ja kyberuhkia. Uhat täytyy nähdä ja niihin pitää varautua. Jos on tarve, me reagoimme. Siinä on meidän turvallisuutemme."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat