Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin Lady vapautui – ja menetti äänensä

Ulkomaat
 
Soe Zeya Tun Reuters
Aung San Suu Kyi tervehti kannattajiaan ennen puhettaan maanantaina Yangonin kaupungin lähistöllä.
Aung San Suu Kyi tervehti kannattajiaan ennen puhettaan maanantaina Yangonin kaupungin lähistöllä. Kuva: Soe Zeya Tun Reuters
Sarja katsoo maailmankuulujen ihmisten julkisuuskuvan taakse. Sarja päättyy.

 

Kesällä 2012 Aung San Suu Kyi piti viimein Nobel-puheensa.

Kun Myanmarin demokratialiikkeen 66-vuotias ikoni kapusi Oslon kaupungintalon puhujakorokkeelle, kuninkaalliset, diplomaatit ja arvovieraat osoittivat suosiotaan seisten minuutin ajan.

Oli kulunut yli kaksikymmentä vuotta siitä, kun Suu Kyille myönnettiin maailman arvostetuin rauhanpalkinto. Vuonna 1991 hän eli teljettynä kotiinsa Myanmarin silloisessa pääkaupungissa Yangonissa.

"Monesti kotiarestini aikana tunsin, etten enää kuulunut todelliseen maailmaan", Suu Kyi sanoi Nobel-puheessaan. "Tieto Nobelin rauhanpalkinnosta palautti todellisuudentajuni."

Suu Kyi vietti lähes viisitoista vuotta askeettista elämää talossa, johon Myanmaria (silloista Burmaa) johtava sotilasjuntta eristi hänet vuonna 1989.

Hän oli maailman kuuluisin elävä poliittinen vanki: nainen, jota Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kutsui sankariksi ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon inspiraatioksi.

Kun armeija päästi Suu Kyin kotiarestista vuonna 2010, hänen kannattajansa itkivät hysteerisinä onnesta. Myanmaria vuosikymmeniä otteessaan pitänyt juntta otti varovaisia askelia kohti avautumista ulkomaailmalle.

"On aika olla hiljaa ja aika puhua. Kansan on työskenneltävä yhdessä. Vain siten voimme saavuttaa tavoitteemme", Suu Kyi julisti. Odotukset olivat valtavat.

Fakta

Kenraalin tytär ja oppositiopoliitikko

 Myanmarilainen Aung San Suu Kyi, 70, on yksi maailman tunnetuimmista oppositiopoliitikoista. Hänen isänsä oli kenraali Aung San, joka oli neuvottelemassa Myanmarin (silloisen Burman) itsenäistymisestä Britanniasta.

 Suu Kyitä on usein luonnehdittu ikäistään nuoremman näköiseksi. Hennolla naisella on hiuksissaan tuoreita jasmiininkukkia.

 Viettänyt kotiarestissa liki viisitoista vuotta. On kertonut kuluttaneensa aikaa muun muassa kuuntelemalla Britannian yleisradioyhtiötä BBC:tä, soittamalla pianoa, opiskelemalla japania ja meditoimalla.

Niin ovat olleet myös pettymykset. Vapautumisensa jälkeen Suu Kyi ei ole suostunut moittimaan hallitusta, joka on yhä kenraalien otteessa. Väkivalta Rakhinen osavaltiossa on ajanut kymmeniätuhansia islaminuskoisia etnisiä rohingyoja ulos maasta, mutta Suu Kyi on antanut asiasta vain valjuja kommentteja.

"Muslimeja on vainottu, mutta myös buddhalaisiin on kohdistunut väkivaltaa", hän taipui sanomaan Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle vuonna 2013.

Keväällä 2013 Suu Kyi vieraili pienessä kylässä, joka vastusti ylikansallisen kaivosyhtiön levittäytymistä mailleen. Kylä odotti "Ladyn" ratsastavan apuun, mutta hän olikin kiinalaisen kaivosyhtiön kannalla ja käski mielenosoittajia menemään kotiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth esitti asian tylysti:

"Nobelin rauhanpalkittu on puolustautunut sanomalla, että on aina ollut ja tulee aina olemaan poliitikko. Maailma on ilmeisesti ollut väärässä uskoessaan, että juhlittuna ihmisoikeusrikkomusten uhrina hän olisi myös periaatteellinen ihmisoikeuksien puolustaja."

Onko Suu Kyi enää sankari ja inspiraatio? Kysymys on ajankohtainen tänä syksynä, kun Myanmar valmistautuu ensimmäisiin varteenotettaviin parlamenttivaaleihin 25 vuoteen.

Aung San Suu Kyi syntyi Myanmarin poliittiseen eliittiin. Hänen isänsä kenraali Aung San oli kansallissankari, Burman Mannerheim, joka johti maan vapauteen brittiläisiltä siirtomaaisänniltä. Suu Kyi oli kaksivuotias, kun Aung San murhattiin.

Suu Kyi itse varttui kosmopoliittina: lapsuus kansainvälisessä Yangonissa, teini-ikä diplomaattiäidin mukana Intiassa, opinnot Oxfordissa ja New Yorkissa, avioliitto brittitutkijan kanssa. Vasta äidin aivohalvaus vuonna 1988 veti hänet takaisin kotimaahan.

Burma kuohui. Autoritaarinen sosialistihallinto oli romuttanut maan talouden, ja kansa – opiskelijat etunenässä – vaati muutosta. Turvallisuusjoukot tappoivat tuhansia mielenosoittajia.

Suu Kyi tuli politiikkaan näyttävästi elokuussa 1988. Hän piti Yangonissa julkisen puheen, jota seurasi haltioituneena jopa puoli miljoonaa kuulijaa. Aung Sanin tytär oli tullut pelastamaan kansan sotilasjuntan ikeestä.

Suu Kyin perustama NLD-puolue sai vuoden 1990 parlamenttivaaleissa yli 80 prosenttia parlamenttipaikoista. Sotilashallinto ei niellyt tulosta vaan mitätöi vaalit. Suu Kyi lukittiin kivitaloon Inyajärven rannalle.

"Loppuvuodesta 1989 Suu Kyi oli tulisieluinen puhuja, joka innosti ihmisiä ja haastoi armeijan. Kaikkialla tuhannet ihmiset tulivat kuulemaan häntä", muistelee ruotsalainen toimittaja Bertil Lintner, joka on seurannut Burmaa yli 25 vuotta ja tavannut Suu Kyin useasti.

Heti vapautumisen jälkeen vuonna 2010 innostus oli suurta ja molemminpuolista, Lintner kertoo. Lady puhui kannattajilleen intohimoisesti "uudesta Panglongin sopimuksesta".

Aung San solmi vuonna 1947 sopimuksen, jossa kaikki eri etniset ryhmät liittyivät tasa-arvoisina itsenäiseen Burmaan. Suu Kyi halusi uudistaa sopimuksen.

Tunnelma muuttui vuonna 2011, kun Suu Kyi tapasi suljettujen ovien takana presidentti Thein Seinin.

"Vaikuttaa siltä, että hänelle tehtiin selväksi pelisäännöt: älä arvostele armeijaa äläkä puutu vähemmistöihin. Vaikka tätä ei olisi sanottu ääneen, seuraukset olivat nämä", Lintner sanoo.

Lintnerin analyysi on armoton: demokraattiseksi hallinnoksi naamioitunut vanha sotilasjuntta on sitonut Ladyn kädet ja suun. Nyt 70-vuotias kansansankari vetää yksin puoluetta, jonka riveistä ei löydy muita johtajia.

"Hallinto on ollut todella ovela. Vapaudessa Suu Kyistä on ollut paljon vähemmän harmia kuin kotiarestissa."

Lisäksi perustuslaki, jonka armeija runnoi vuonna 2008 läpi, on kuin suunniteltu eristämään Suu Kyi vallan huipulta. Se estää ulkomaalaisen kanssa avioitunutta pääsemästä presidentiksi. Sääntö pätee, vaikka Suu Kyin aviomies Michael Aris kuoli yli viisitoista vuotta sitten.

Kirkasotsaisen Suu Kyin ongelma on poliittinen taitamattomuus, Lintner sanoo. Hän kertoo kuulleensa pitkään Myanmarissa asuneelta intialaiselta diplomaatilta osuvan kuvauksen:

"Suu Kyi on sanonut ihailevansa suuresti Mahatma Gandhia. Heissä on paljon yhteistä mutta myös eroja: Gandhi oli pyhimys mutta myös todella ovela poliitikko. Suu Kyi on pyhimys."

Oxfordin yliopiston tutkija Andrew McLeod ei ole aivan yhtä pessimistinen.

"Suu Kyi on liian älykäs ja määrätietoinen antautuakseen kenenkään työkaluksi."

McLeodin mukaan Suu Kyitä sitoo etenkin Myanmarin poliittinen tilanne. Esimerkiksi rohingya-kysymys on puhtaasti sisäpoliittinen ongelma. Muslimien tukeminen veisi Suu Kyiltä etnisten burmalaisten kannatusta. Jo nyt poliittiset viholliset levittävät Suu Kyistä kuvia turbaanipäisenä "muslimien ystävänä".

Suurten odotusten pettäminen on välttämätön osa siirtymistä protestijohtajasta parlamenttiin.

"Suu Kyi opettelee pikkuhiljaa poliitikoksi, ja NLD yrittää muuttua protestiliikkeestä poliittiseksi puolueeksi", McLeod selittää.

Vaaleissa NLD:llä on mahdollisuus nousta parlamentin suurimmaksi puolueeksi, mutta Suu Kyin asema on herkkä. Sotilasjuntta ei ole varsinaisesti luopunut vallasta vaan hajonnut osiin.

Armeijalla on yhä valtaa, mutta vanhalla eliitillä on oma puolueensa, USDP. Sen sisällä käytiin loppukesästä valtataistelu, jossa Suu Kyin kanssa likeisissä väleissä ollut puoluejohtaja Shwe Mann siirrettiin syrjään.

"Vaalit ovat todellinen testi Suu Kyille ja hänen puolueelleen: onnistuvatko he lisäämään äänivaltaansa hallinnossa ja toteuttamaan lupauksiaan demokraattisemmasta ja lainvoimaisemmasta hallinnosta?" McLeod pohtii.

Kenties vaalien jälkeen nähdään, onko valtaeliitti tosiaan vaientanut Suu Kyin vai onko hän kieli keskellä suuta tasapainoileva reaalipoliitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat